Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στις 27 Μαρτίου ότι η αύξηση του γεωπολιτικού ανταγωνισμού στην Αρκτική αποτελεί «εφαλτήριο πιθανών συγκρούσεων».
Μιλώντας σε ένα φόρουμ πολιτικής στο ρωσικό λιμάνι Μουρμάνσκ της Αρκτικής, ο Πούτιν είπε ότι ανησυχεί για τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στην Αρκτική και θα απαντήσει ενισχύοντας τη στρατιωτική του ικανότητα στην πολική περιοχή.
«Ανησυχούμε για το γεγονός ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ ολοένα και συχνότερα ορίζουν τον Άπω Βορρά ως εφαλτήριο για πιθανές συγκρούσεις και κάνουν χρήση στρατευμάτων υπό αυτές τις συνθήκες», είπε, προσθέτοντας ότι οι γείτονες της Ρωσίας Φινλανδία και Σουηδία έχουν ενταχθεί στη συμμαχία.
Ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι στη ρωσική Αρκτική εξορύσσονται κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, μετάλλων και άλλων ορυκτών.
Επιπλέον, η εμπορευματική κίνηση κατά μήκος της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής —που εκτείνεται από το στενό Πύλες Κάρα μέχρι το στενό Μπέρινγκ— έχει αυξηθεί σημαντικά, αυξανόμενη από 4 εκατομμύρια τόνους το 2014 σε 38 εκατομμύρια τόνους το 2024.
«Πενταπλάσιο από το ρεκόρ της σοβιετικής εποχής», είπε ο Πούτιν.
Είπε ότι ο ρόλος και η σημασία της Αρκτικής για τη Ρωσία και τον κόσμο «προφανώς αυξάνονται».
«Δυστυχώς, ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός και οι μάχες για θέσεις σε αυτή την περιοχή κλιμακώνονται επίσης», είπε, προσθέτοντας ότι είναι «προφανές» ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν «να προωθούν με συνέπεια τα γεωστρατηγικά, στρατιωτικά-πολιτικά και οικονομικά συμφέροντά τους στην Αρκτική».
«Αλλά θα παρακολουθήσουμε στενά τις εξελίξεις και θα δώσουμε την κατάλληλη απάντηση αυξάνοντας τις στρατιωτικές μας ικανότητες και εκσυγχρονίζοντας τις στρατιωτικές υποδομές.
Δεν θα ανεχθούμε καμία καταπάτηση της κυριαρχίας της χώρας μας και θα διαφυλάξουμε σταθερά τα εθνικά μας συμφέροντα».
Ο Πούτιν μίλησε επίσης για το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Γροιλανδία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε να μιλά για την ένταξη της Γροιλανδίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, τονίζοντας τη ζωτική σημασία της επικράτειας για την ασφάλεια στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα, καθώς και τις δυνατότητές της ως πηγή σπάνιων γαιών και άλλων πολύτιμων ορυκτών.
Αυτοί οι πόροι δεν έχουν αξιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό σε ένα έθνος που εξαρτάται οικονομικά από την αλιεία και τις επιδοτήσεις από τη Δανία.
Ο Πούτιν χρησιμοποίησε ένα ιστορικό παράδειγμα για να δείξει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν από καιρό σχέδια να κερδίσουν τον έλεγχο της Γροιλανδίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουίλιαμ Σιούαρντ, ο οποίος διαπραγματεύτηκε την αγορά της Αλάσκας από τη Ρωσική Αυτοκρατορία το 1867, είχε προσπαθήσει την ίδια χρονιά, ανεπιτυχώς, να αγοράσει την Ισλανδία και τη Γροιλανδία.
Σχετικά με τα πιθανά σχέδια των ΗΠΑ για προσάρτηση, ο Πούτιν είπε: «Μπορεί να εκπλήξουν κάποιον μόνο με την πρώτη ματιά.
Είναι βαθύ λάθος να το αντιμετωπίζουμε ως μια παράλογη συζήτηση από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ. Τίποτα τέτοιο».
Είπε ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή σε ευρύτερη διεθνή συνεργασία στην Αρκτική.
«Όσο ισχυρότερες είναι οι θέσεις μας και όσο πιο ουσιαστικά τα επιτεύγματά μας, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι ευκαιρίες μας να ξεκινήσουμε παγκόσμια διεθνή έργα στην Αρκτική με τη συμμετοχή εταίρων, φιλικών κρατών, και ίσως ακόμη και δυτικών χωρών, με την προϋπόθεση, ωστόσο, να επιδείξουν γνήσιο ενδιαφέρον για συνεργατικές προσπάθειες», είπε.
«Είμαι βέβαιος ότι αναμφίβολα θα έρθει η ώρα για τέτοια έργα».
Ευρωπαϊκή δύναμη στην Ουκρανία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει ένα τεράστιο έργο για την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας της με στόχο την αποτροπή της Ρωσίας.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στις 27 Μαρτίου ότι μια προτεινόμενη ευρωπαϊκή ένοπλη δύναμη στην Ουκρανία θα μπορούσε να «απαντήσει» σε μια ρωσική επίθεση.
Ο Μακρόν έκανε τις δηλώσεις αυτές στις 27 Μαρτίου σε μια σύνοδο κορυφής στο προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων που περιελάμβανε την Ουκρανία και περισσότερες από 30 άλλες χώρες.
Ο Γάλλος ηγέτης, μαζί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κηρ Στάρμερ, έχουν τεθεί επικεφαλής σε μια προσπάθεια να οικοδομηθεί ένας «συνασπισμός εθνών» πρόθυμος να υποστηρίξει την ανάπτυξη μιας ένοπλης δύναμης που σταθμεύει σε «ορισμένες στρατηγικές τοποθεσίες» στην Ουκρανία μόλις επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξαν σε χωριστές συμφωνίες στις 25 Μαρτίου με την Ουκρανία και τη Ρωσία για να σταματήσουν τις επιθέσεις τους στη θάλασσα και εναντίον ενεργειακών στόχων, με την Ουάσιγκτον να συμφωνεί να πιέσει για την άρση ορισμένων κυρώσεων κατά της Μόσχας.
Ο Μακρόν είπε ότι εάν υπήρχε «γενικευμένη επιθετικότητα κατά του ουκρανικού εδάφους», αυτοί οι στρατοί θα «δέχονταν επίθεση».
«Οι στρατιώτες μας, όταν εμπλέκονται και αναπτύσσονται, είναι εκεί για να αντιδράσουν και να ανταποκριθούν στις αποφάσεις του αρχιστράτηγου και, εάν βρίσκονται σε κατάσταση σύγκρουσης, να απαντήσουν σε αυτήν», είπε ο Μακρόν.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε στις 27 Μαρτίου ότι μια τέτοια επέμβαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.
του Όουεν Έβανς
Ο Nathan Worcester και το Reuters συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.