Κλειστή συνάντηση με την ηγεσία του Κόμματος Δημοκρατικών Περιοχών (DEM), που στηρίζεται στους Κούρδους, πραγματοποίησε στις 7 Ιουλίου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με επίκεντρο τον αφοπλισμό της τρομοκρατικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά, το κόμμα DEM υπογράμμισε ότι «στη συνάντηση με τον Τούρκο ηγέτη τονίστηκε η αμοιβαία βούληση για πρόοδο της διαδικασίας».
Το κόμμα, ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ ούτε το γραφείο του Ερντογάν προχώρησε σε κάποιο σχόλιο. Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση της DEM με τον Ερντογάν, μετά το δημόσιο κάλεσμα του Αμπντουλάχ Οτσαλάν —του κρατούμενου ηγέτη του PKK— τον Απρίλιο, για αφοπλισμό της οργάνωσης.
Το PKK διεξάγει από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 ένοπλο αγώνα κατά του τουρκικού κράτους, προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων πολλοί άμαχοι. Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζουν εδώ και χρόνια το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση.
Την ίδια ημέρα με τη συνάντηση Ερντογάν-DEM, το πρακτορείο ειδήσεων Rudaw με έδρα το Ερμπίλ μετέδωσε ότι μία πρώτη ομάδα μαχητών του PKK, 20-30 άτομα, αναμένεται να παραδώσει τα όπλα τις επόμενες ημέρες στη Σουλεϊμανίγια του Ιράκ, αν και η εφημερίδα The Epoch Times δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα την πληροφορία.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ομέρ Τσελίκ, είχε εκτιμήσει ότι ο αφοπλισμός της οργάνωσης μπορεί να ξεκινήσει «εντός λίγων ημερών».
Κομβικό σημείο
Τον Φεβρουάριο, ο Οτσαλάν είχε απευθύνει ιστορικό κάλεσμα στους μαχητές του PKK να καταθέσουν τα όπλα. Η ηγεσία της οργάνωσης αντέδρασε θετικά, επιβεβαιώνοντας εκ νέου τις προθέσεις της σε έκτακτο συνέδριο τον Μάιο.
Ως αντάλλαγμα για τον αφοπλισμό, τόσο το PKK όσο και το κόμμα DEM ζητούν από την Άγκυρα να ξεκινήσει πρόγραμμα δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με δήλωση του DEM, «σε αυτό το ιστορικά κομβικό σημείο, όλα τα δημοκρατικά πολιτικά θεσμικά όργανα, και πρωτίστως η Τουρκική Εθνοσυνέλευση, καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την επίλυση του Κουρδικού και την ουσιαστική εκδημοκράτιση της Τουρκίας».
Ως τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, το DEM διαδραματίζει κομβικό ρόλο ως μεσολαβητής μεταξύ του Οτσαλάν, της ηγεσίας του PKK στο Ιράκ και των τουρκικών αρχών.

Στις 6 Ιουλίου, η ηγεσία του DEM επισκέφθηκε τον Οτσαλάν, ο οποίος με δήλωσή του επισήμανε ότι αποδίδει «ιδιαίτερη βαρύτητα» στη συνάντηση με τον Ερντογάν, τη χαρακτηρίζοντας «ιστορική». Την ίδια ώρα, η Άγκυρα αντιμετωπίζει τον αφοπλισμό του PKK ως εκστρατεία εξάλειψης της τρομοκρατίας και όχι ως «ειρηνευτική διαδικασία» με την τρομοκρατική οργάνωση.
Ο Οτσαλάν, που ίδρυσε το PKK το 1978 για να διεκδικήσει τη δημιουργία κουρδικού κράτους, αργότερα επεδίωξε καθεστώς αυτονομίας για τους Κούρδους στη νοτιοανατολική Τουρκία. Από τη σύλληψή του το 1999 παραμένει στη φυλακή, ωστόσο εξακολουθεί να θεωρείται de facto ηγέτης του PKK.
Η Άγκυρα, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και χώρες της περιοχής υποδέχθηκαν το κάλεσμα του PKK για αφοπλισμό ως «ιστορική ευκαιρία». Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τόμας Πίγκοτ, χαρακτήρισε την απόφαση «νίκη του πολιτισμού», εκφράζοντας την ελπίδα για μεγαλύτερη σταθερότητα στην περιοχή.
Ωστόσο, ο Ερντογάν παραδέχθηκε σε δηλώσεις του στις 30 Ιουνίου στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ότι η διαδικασία αφοπλισμού συναντά αντιξοότητες, τονίζοντας πως «ορισμένα στοιχεία» εντός Τουρκίας και PKK «δυσχεραίνουν με σαμποτάζ» την πρόοδο.
Δεν δόθηκαν περαιτέρω πληροφορίες για τα εν λόγω στοιχεία ούτε αποκαλύφθηκαν ονόματα.
Με πληροφορίες από το Reuters