Σε μια αμφίρροπη πολωνική προεδρική εκλογή στις 18 Μαΐου, ο Ραφάλ Τρζασκόφσκι του κυβερνώντος Πολιτικού Συνασπισμού (KO) προηγήθηκε οριακά στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με δημοσκόπηση εξόδου της Ipsos.
Ο Τρζασκόφσκι, δήμαρχος της Βαρσοβίας και μέλος του φιλοευρωπαϊκού, φιλελεύθερου-κεντρώου συνασπισμού KO του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ, εξασφάλισε το 30,8% των ψήφων, με μικρή διαφορά από τον συντηρητικό ιστορικό Κάρολ Ναβρότσκι με 29,1%, ο οποίος υποστηρίζεται από το εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).
Ο Τρζασκόφσκι, ένας έμπειρος πολιτικός με φιλελεύθερη, αστική βάση, έρχεται σε αντίθεση με τον Ναβρότσκι, έναν νεοφερμένο που δεν έχει εκλογική εμπειρία, αλλά υποστηρίζεται από τους συντηρητικούς, αγροτικούς και εθνικιστές ψηφοφόρους του PiS.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 π.μ. τοπική ώρα και έκλεισαν στις 9 μ.μ., με περίπου 29 εκατομμύρια επιλέξιμους ψηφοφόρους να συμμετέχουν.
Ένα σταυροδρόμι για το έθνος
Η προεδρική κούρσα της Πολωνίας φέρνει αντιμέτωπους δύο υποψηφίους με εντελώς διαφορετικά οράματα και θα αποφασίσει εάν η Βαρσοβία θα εμβαθύνει την φιλοευρωπαϊκή της πορεία υπό τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ ή θα ακολουθήσει μια εθνικιστική πορεία. Στην Πολωνία, ο πρόεδρος έχει την εξουσία να ασκήσει βέτο σε νομοθεσία και θα επιτρέψει στον νέο πρόεδρο είτε να υποστηρίξει είτε να εμποδίσει τις μεταρρυθμίσεις και την ατζέντα της κυβέρνησης του Τουσκ.
Ο Τρζασκόφσκι υποστηρίζει την βαθιά ενσωμάτωση της Πολωνίας στην ΕΕ, πιέζοντας για έναν κεντρικό ρόλο στη χάραξη ευρωπαϊκής πολιτικής. Υποστηρίζει τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία και πρόσφατα εξέφρασε την υποστήριξή του για μια πιο σκληρή στάση κατά της επιπλέον μετανάστευσης.
Ο Ναβρότσκι, ένας σκεπτικιστής προς την ΕΕ, υποστηρίζει την πολωνική κυριαρχία και μια ισχυρή συμμαχία ΗΠΑ-Πολωνίας. Λέει ότι εμπνέεται από το όραμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «Να κάνουμε την Αμερική ξανά μεγάλη» και αντιτίθεται σε οποιαδήποτε περαιτέρω απελευθέρωση των αμβλώσεων και των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+, με πολιτικές που ευθυγραμμίζονται με τις παραδοσιακές, καθολικές αρχές του PiS.
Κάποιοι ψηφοφόροι αναμένουν ότι αυτές οι εκλογές θα σπάσουν το πολιτικό αδιέξοδο.
«Νομίζω ότι για πολλούς Πολωνούς, αυτές είναι πολύ σημαντικές εκλογές, μια συνάντηση διαφορετικών οραμάτων για τη χώρα», δήλωσε στο NTD ένας Πολωνός, ο οποίος θέλησε να παραμείνει ανώνυμος, καθώς τα συναισθήματα ήταν έντονα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
«Ελπίζω ότι, παρά όλες τις διαφορές που υπάρχουν τώρα στην Πολωνία, ο νέος πρόεδρος θα καταφέρει να συμβάλει στη μείωση των κοινωνικών διαιρέσεων στη χώρα, με μεγαλύτερη συμφωνία, αρμονία στην κοινωνική ζωή».
Επαναληπτικές εκλογές την 1η Ιουνίου
Εάν κανένας υποψήφιος δεν κερδίσει πάνω από το 50% των ψήφων, είναι πιθανό ο Τρζασκόφσκι και ο Ναβρότσκι να αναμετρηθούν πρόσωπο με πρόσωπο σε έναν επαναληπτικό γύρο εκλογών που θα διεξαχθεί την 1η Ιουνίου.
«Πάμε για τη νίκη. Είπα ότι θα είναι κοντά και είναι κοντά», δήλωσε ο Τρζασκόφσκι στους υποστηρικτές του. «Υπάρχει πολλή, πολλή δουλειά μπροστά μας και χρειαζόμαστε αποφασιστικότητα».
Ο Ναβρότσκι είπε επίσης στους υποστηρικτές του ότι ήταν σίγουρος για τη νίκη στον δεύτερο γύρο.
Στο ψηφοδέλτιο περιλαμβάνονται 13 υποψήφιοι για την προεδρία, συμπεριλαμβανομένου του δεξιού υποψηφίου Σλάβομιρ Μέντσεν από το κόμμα της Συνομοσπονδίας, του προέδρου του Κοινοβουλίου Σιμόν Χολόβνια από το κεντροδεξιό κόμμα Πολωνία 2050 και της Μαγκνταλένα Μπιεζάτ από την Αριστερά.
Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν παράγοντες που παίζουν ρόλο για τον πιθανό επαναληπτικό γύρο, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει τον Μέντσεν, ο οποίος είναι δημοφιλής σε διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το TikTok με πολλούς νεαρούς υποστηρικτές, στον δεύτερο γύρο ψηφοφορίας ως σκοτεινό άλογο.
Ο Κριστόφ Ολεσίνσκι, Πολωνός σχεδιαστής, δήλωσε στο NTD ότι ο Μέντσεν είναι ένας από τους τρεις υποψηφίους που υποστηρίζει.
«Εύχομαι η μελλοντική κυβέρνηση της Πολωνίας να συνεργαστεί με την τρέχουσα κυβέρνηση Τραμπ, επειδή όλα έχουν να κάνουν με την πραγματικότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να έχει κάποιες φιλοδοξίες να ελέγξει τις ζωές των ανθρώπων, και αυτό είναι κάτι που δεν υποστηρίζω.
«Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν μια πραγματική δημοκρατία και όχι ψυχολογικό πόλεμο», είπε.
Επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτική
Αυτές οι πολωνικές εκλογές έρχονται σε μια πολιτική συγκυρία για την ΕΕ, που χαρακτηρίζεται από τον συνεχιζόμενο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, την αύξηση της υποστήριξης για συντηρητικές αξίες μετά από δεκαετίες αριστερισμού και τις στενότερες σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ.
Από την έναρξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, ως το πέμπτο πιο πυκνοκατοικημένο μέλος της ΕΕ και η έκτη μεγαλύτερη οικονομία, η Πολωνία έχει αποκτήσει νέο κύρος στην ευρωπαϊκή σκηνή.
Στις 7 Μαΐου, μόλις μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του Γερμανού καγκελάριου Φρήντριχ Μερτς, ο τελευταίος επισκέφθηκε τη Βαρσοβία για να συναντήσει τον Τουσκ, μετά από συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι.
Δύο ημέρες αργότερα, στις 9 Μαΐου για την «Ημέρα της Ευρώπης», ο Τουσκ ταξίδεψε στο Νανσί της Γαλλίας, για να υπογράψει μια νέα γαλλο-πολωνική συνθήκη φιλίας με τον Μακρόν, δηλώνοντας μια «μη αναστρέψιμη ενότητα» μεταξύ των δύο εθνών.
Την επόμενη μέρα, ο Τουσκ συνάντησε τον Μακρόν, τον Μερτς και τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Κηρ Στάρμερ στο Κίεβο, ζητώντας συλλογικά άμεση, άνευ όρων κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Γεωγραφικά, η Πολωνία χρησιμεύει ως ανάχωμα μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ρωσικής επιρροής, συνορεύοντας με τη Λευκορωσία στα ανατολικά και την Ουκρανία στα νότια, καθιστώντας την κρίσιμο πυλώνα της περιφερειακής ασφάλειας.
Η Πολωνία έχει πιέσει για ισχυρές αμυντικές πολιτικές του ΝΑΤΟ και, μετά την ολοκληρωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Πολωνία εξέφρασε γρήγορα την υποστήριξή της στο Κίεβο και ανέλαβε δράση για να γίνει μια από τις μεγαλύτερες πηγές στρατιωτικής βοήθειας της Ουκρανίας και καταφύγιο για τους Ουκρανούς που εγκατέλειπαν τη βία.