ΤΕΧΕΡΑΝΗ / ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, δήλωσε ότι ο πρόσφατος αμερικανικός βομβαρδισμός προκάλεσε «σοβαρή και βαριά ζημιά» στην πυρηνική εγκατάσταση του Φορντό, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του Ιράν διεξάγει αξιολόγηση της κατάστασης και πρόκειται να υποβάλει σχετική έκθεση στην κυβέρνηση.
Ο Αραγτσί ανέφερε ότι «κανένας δεν ξέρει ακριβώς τι έχει συμβεί στο Φορντό», προσθέτοντας πως «αυτό που γνωρίζουμε μέχρι τώρα είναι ότι οι εγκαταστάσεις υπέστησαν σοβαρή και βαριά ζημιά».
Παράλληλα, δημοσίευμα της Washington Post της Κυριακής επικαλείται τέσσερις πηγές με γνώση διαβαθμισμένων πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες υποκλαπείσες ιρανικές επικοινωνίες φαίνεται να υποβαθμίζουν την έκταση της ζημιάς από τα αμερικανικά πλήγματα.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι οι επιθέσεις «εξάλειψαν πλήρως και εντελώς» το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνώρισαν ότι απαιτείται χρόνος για την πλήρη αξιολόγηση της ζημιάς.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ανεξάρτητες εκθέσεις που να επιβεβαιώνουν το ακριβές μέγεθος των επιπτώσεων στην εγκατάσταση του Φορντό.