Το πολεμικό ναυτικό της Κίνας αποκάλυψε μια άγνωστη μέχρι σήμερα δοκιμή ενός νέου υπερηχητικού πυραύλου, πλάνα της οποίας εμφανίστηκαν στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης λίγες ημέρες πριν από την 73η επέτειο του κινεζικού ναυτικού και λίγο πριν από τις συνομιλίες μεταξύ των ηγετών άμυνας των ΗΠΑ και της Κίνας.
Ο πύραυλος που απεικονίζεται στο βίντεο είναι πιθανότατα ο κινεζικός YJ-21, που ονομάζεται επίσης Eagle Strike 21, ο οποίος πιστεύεται ότι έχει μέγιστο βεληνεκές περίπου 620 μίλια.
Αν και τα χαρακτηριστικά του πυραύλου είναι άγνωστα, καθώς δεν έχουν καταγραφεί επίσημες εκτοξεύσεις, η ανάλυση του NavalNews υποστηρίζει ότι ο πύραυλος είναι ένας βαλλιστικός αντιπλοϊκός πύραυλος ψυχρής εκτόξευσης με υπερηχητικό όχημα ολίσθησης.
Το δοκιμαστικό υλικό εμφανίζεται σε μια περίοδο αυξημένης ανησυχίας στις Ηνωμένες Πολιτείες για την έλλειψη ενός ισχυρού εγχώριου προγράμματος υπερηχητικών πυραύλων. Αμερικανοί αξιωματούχοι της άμυνας έχουν δηλώσει ότι ο στρατός θα πρέπει να αναπτύξει γρήγορα νέες δυνατότητες προκειμένου να αντιμετωπίσει τα υπερηχητικά όπλα της Κίνας, τα οποία θα μπορούσαν, όπως προειδοποιούν, να χρησιμοποιηθούν ως πυρηνικό όπλο πρώτου πλήγματος..
Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από ένα καταδρομικό τύπου 055, το πιο τρομερό πολεμικό σκάφος επιφανείας της Κίνας και πιθανότατα θα αποτελέσει βασικό πλεονέκτημα στις αναπτυσσόμενες ομάδες αεροπλανοφόρων της Κίνας.
Το σκάφος, που καθελκύστηκε το 2017, είναι επίσης το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο επιφανείας στον κόσμο, διαθέτοντας εκτόπισμα περίπου 13.000 τόνων, σε σύγκριση με τα καταδρομικά κλάσης Ticonderoga των 9.800 τόνων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.
«Εάν αυτός ο πύραυλος αποδειχθεί ότι είναι ο υπερηχητικός YJ-21, τα καταδρομικά Type 055 θα γίνουν αναμφισβήτητα τα πιο βαριά οπλισμένα πολεμικά πλοία παγκοσμίως», ανέφερε το NavalNews.
Η δημοσιοποίηση του βίντεο προηγήθηκε μιας, σύμφωνα με πληροφορίες, τεταμένης τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν και του Κινέζου ομολόγου του, στρατηγού Γουέι Φενγκέ, στις 20 Απριλίου, της πρώτης τέτοιου είδους συνομιλίας στους 15 μήνες που ο Όστιν έχει αναλάβει τον ρόλο αυτό.
Μετά την εν λόγω κλήση, το Πεντάγωνο δημοσίευσε ένα σύντομο κείμενο που έλεγε ότι οι αξιωματούχοι συζήτησαν «περιφερειακά θέματα ασφάλειας».
Το κινεζικό καθεστώς, εν τω μεταξύ, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι οι σινοαμερικανικές σχέσεις θα πληγούν εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες υπονομεύσουν τον ισχυρισμό του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ) ότι η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας.
Το ΚΚΚ υποστηρίζει ότι η Ταϊβάν, η οποία αυτοδιοικείται από το 1949, είναι αποσχισθείσα επαρχία της Κίνας, αν και το καθεστώς δεν έχει ποτέ ελέγξει την Ταϊβάν. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΚ Σι Τζινπίνγκ έχει ορκιστεί να ενώσει την Ταϊβάν με την ηπειρωτική χώρα και δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας.
Η συνεχιζόμενη de facto ανεξαρτησία της Ταϊβάν, ενός δημοκρατικού έθνους και του μεγαλύτερου προμηθευτή ημιαγωγών στον κόσμο, αποτελεί έτσι ένα σημείο εμπλοκής στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και του ΚΚΚ.
Ως εκ τούτου, το πλοίο Type 055 και πύραυλοι όπως ο YJ-21 γίνονται γρήγορα βασικό μέρος της κινεζικής στρατιωτικής στρατηγικής, στο βαθμό που το ΚΚΚ ελπίζει ότι οι νέες δυνατότητες θα εκφοβίσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες από το να υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής.
Για τον σκοπό αυτό, ο Χου Σιτζίν, ο πρώην εκδότης των Global Times που ελέγχεται από το ΚΚΚ, χρησιμοποίησε το τηλεφώνημα Όστιν-Γουέι στις 20 Απριλίου ως πρόσχημα για να απαιτήσει από την Κίνα να «ενισχύσει τη στρατιωτική της ανάπτυξη» και να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να τρομάξει τις Ηνωμένες Πολιτείες από το να υποστηρίξουν την Ταϊβάν.
«Είναι ανώφελο να επιχειρηματολογούμε με την Αμερική», έγραψε ο Χου σε μια μακροσκελή ανάρτηση στην κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης WeChat.
«Το έχω πει αυτό πολλές φορές, αλλά θα το επαναλάβω ξανά: Μην ανησυχείτε για το πώς θα αντιδράσει η δυτική κοινή γνώμη και τι άλλες επιπτώσεις θα υπάρξουν. Πρέπει να κατασκευάσουμε περισσότερες πυρηνικές κεφαλές και να τις τοποθετήσουμε σε προηγμένους πυραύλους όπως οι DF-41 και JL-3», έγραψε.
Ομοίως, ο Χου εξέδωσε πρόσφατα μια σειρά απειλών κατά της Ταϊβάν και των Ηνωμένων Πολιτειών στο Twitter, ορκίζοντας ότι ο κινεζικός στρατός θα «συντρίψει τον στρατό της Ταϊβάν» με «χιλιάδες πυραύλους» σε περίπτωση εισβολής.
Η Κίνα φέρεται σήμερα να διαθέτει περίπου 350 πυρηνικές κεφαλές, αλλά μια πρόσφατη έκθεση του Πενταγώνου προειδοποιεί ότι το ΚΚΚ αυξάνει δραστικά την παραγωγή και τον εκσυγχρονισμό του πυρηνικού του οπλοστασίου και μπορεί να διαθέτει 1.000 πυρηνικά όπλα μέχρι το 2030.