Παρασκευή, 10 Ιαν, 2025
Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ συναντά τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο, Κίνα, στις 20 Ιουλίου 2023. (Thomas Peter/Getty Images)

Ο Κίσινγκερ συναντάται με τον Κινέζο ηγέτη και τον υπουργό Άμυνας στην Κίνα

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ συναντήθηκε με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ και τον υπουργό Άμυνας Λι Σανγκφού στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.

Ο 100χρονος Κίσινγκερ χαίρει σεβασμού στην Κίνα επειδή είχε οργανώσει το άνοιγμα των σχέσεων μεταξύ του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ) και της Ουάσινγκτον υπό τον πρώην πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Ο Κίσινγκερ πραγματοποίησε συνάντηση με τον Σι στον κρατικό ξενώνα Ντιαογιούταϊ στις 20 Ιουλίου, αλλά δεν εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση από την αμερικανική κυβέρνηση, καθώς θεωρήθηκε ιδιωτική επίσκεψη ενός πολίτη.

Ο ηγέτης του ΚΚΚ εξέφρασε την εκτίμηση της Κίνας προς τον Κίσινγκερ, λέγοντας ότι το καθεστώς «δεν θα ξεχάσει ποτέ τον παλιό μας φίλο και την ιστορική σας συμβολή στην προώθηση της ανάπτυξης των σινοαμερικανικών σχέσεων».

«Αυτό δεν ωφέλησε μόνο τις δύο χώρες αλλά άλλαξε και τον κόσμο», είπε ο Σι. «Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται για άλλη μια φορά στο σταυροδρόμι του πού να πάνε και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν μια άλλη επιλογή».

Ο Σι τόνισε ότι το Πεκίνο είναι πρόθυμο να συζητήσει με την Ουάσινγκτον πώς μπορούν να «τα πάνε καλά» και να προωθήσουν τη σταθερή ανάπτυξη των σχέσεών τους, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Κοιτάζοντας στο μέλλον, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να επιτύχουν κοινή επιτυχία και ευημερία. Το κλειδί είναι να ακολουθήσουν τις τρεις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού, της ειρηνικής συνύπαρξης και της συνεργασίας με αμοιβαίο όφελος», σημείωσε.

Ο Κίσινγκερ συναντήθηκε επίσης με τον Λι στις 18 Ιουλίου, μια αξιοσημείωτη εξέλιξη δεδομένου ότι το ΚΚΚ είχε προηγουμένως αρνηθεί το αίτημα του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν να συναντηθεί με τον Κινέζο επικεφαλής της άμυνας στο πλαίσιο του διαλόγου Σάνγκρι-Λα στη Σιγκαπούρη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ο Λι δήλωσε ότι «ορισμένοι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν συναντήθηκαν με την Κίνα στα «μισά του δρόμου», με αποτέλεσμα οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ να κινούνται σε χαμηλό επίπεδο», σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Άμυνας.

Ο Λι, που διορίστηκε τον Μάρτιο, παραμένει υπό κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον ρόλο του σε μια αγορά όπλων από τη Ρωσία το 2017. Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι επιθυμούν την άρση αυτών των κυρώσεων για να διευκολυνθούν οι συζητήσεις.

 

Ο Λευκός Οίκος απογοητεύτηκε με την προσοχή του ΚΚΚ στον Κίσινγκερ

Η επίσκεψη του Κίσινγκερ στο Πεκίνο έγινε εν μέσω των προσπαθειών της κυβέρνησης Μπάιντεν να βελτιώσει τις σχέσεις με την Κίνα. Τρεις κορυφαίοι Αμερικανοί διπλωμάτες -ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και ο απεσταλμένος για το κλίμα Τζον Κέρι- είχαν επίσης επισκεφθεί το Πεκίνο για συναντήσεις με Κινέζους αξιωματούχους με στόχο τη διπλωματική δέσμευση.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συμμετέχει σε συνάντηση με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο, Κίνα, στις 19 Ιουνίου 2023. (Leah Millis/AFP μέσω Getty Images)

 

Η Γέλεν και ο Κέρι δεν συναντήθηκαν με τον ηγέτη του ΚΚΚ ενώ βρίσκονταν στο Πεκίνο νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Ωστόσο, ο Μπλίνκεν είχε μια συνάντηση διάρκειας 35 λεπτών με τον Σι κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα.

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι ο Κίσινγκερ έλαβε μεγαλύτερη πρόσβαση στο Πεκίνο σε σύγκριση με ορισμένους εν ενεργεία Αμερικανούς αξιωματούχους που είχαν επιχειρήσει να εμπλακούν σε επικοινωνία με τον στρατό του ΚΚΚ.

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ένας ιδιώτης μπορεί να συναντηθεί με τον υπουργό Άμυνας και να έχει επικοινωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

«Αυτό είναι κάτι που θέλουμε να λύσουμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνεχίζουμε να προσπαθούμε να ανοίξουμε ξανά τις στρατιωτικές γραμμές επικοινωνίας, διότι όταν δεν είναι ανοιχτές και έχεις μια εποχή όπως αυτή που οι εντάσεις είναι υψηλές, οι λανθασμένοι υπολογισμοί επίσης, τότε ο κίνδυνος ανεβαίνει», πρόσθεσε.

Ο Κίρμπι δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης «ανυπομονούν να ακούσουν από τον Υπουργό Κίσινγκερ όταν επιστρέψει, να ακούσουν τι άκουσε, τι έμαθε, τι είδε».

Ο Πλοίαρχος εν αποστρατεία Τζέιμς Ε. Φάνελ, πρώην διευθυντής επιχειρήσεων πληροφοριών και πληροφόρησης του αμερικανικού στόλου του Ειρηνικού, δήλωσε ότι το ΚΚΚ ήλπιζε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα αποκαθιστούσε τη μακρόχρονη πολιτική στρατηγικής δέσμευσης του Κίσινγκερ.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μου ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ήθελε τον υποψήφιο Τζόζεφ Μπάιντεν να γίνει πρόεδρος», δήλωσε ο Φάνελ στην εκπομπή «Focus Talk» του NTD τον Δεκέμβριο του 2020.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΚΚΚ «δεν χάρηκε που ο πρόεδρος Τραμπ» είναι ηγέτης των Ηνωμένων Πολιτειών, επειδή η κυβέρνησή του τερμάτισε και ανέτρεψε τη μακρόχρονη πολιτική στρατηγικής δέσμευσης, η οποία καθιερώθηκε από τον Κίσινγκερ και υιοθετήθηκε από διαδοχικές αμερικανικές κυβερνήσεις με την ελπίδα να ενθαρρυνθούν οι οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Κίνα.

«Εμείς απλά κηρύττουμε ότι αν απλά εμπλακούμε, τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα. Και για 40 χρόνια, το κάναμε αυτό», είπε.

Ο Φάνελ επεσήμανε το γεγονός ότι το ΚΚΚ, εκμεταλλευόμενο τη διμερή δέσμευση, συνέχισε να αναπτύσσει τη στρατιωτική και οικονομική του ισχύ για να απειλήσει την ύπαρξη της Ταϊβάν, να προωθήσει τις εδαφικές του διεκδικήσεις έναντι της Ιαπωνίας, να προκαλέσει συνοριακή σύγκρουση με την Ινδία και να εκφοβίσει τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ο Bill Pan, το Associated Press και το Reuters συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε