Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε στον Κινέζο ομόλογό του στις 24 Ιουλίου ότι το Κίεβο θα ήταν έτοιμο να ξεκινήσει εκ νέου διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, εάν η ρωσική πλευρά έδειχνε πραγματική προθυμία να διαπραγματευτεί με καλές προθέσεις.
Ο κ. Κουλέμπα παρέδωσε το μήνυμα αυτό κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον κορυφαίο διπλωμάτη του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ), Γουάνγκ Γι, στην Γκουανγκζού, έναν σημαντικό βιομηχανικό και εξαγωγικό κόμβο στη νότια Κίνα. Είναι η πρώτη επίσκεψη του κορυφαίου διπλωμάτη της Ουκρανίας στην Κίνα από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή πλήρους κλίμακας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στις 24 Ιουλίου, ο κ. Κουλέμπα επανέλαβε την «πάγια θέση της Ουκρανίας ότι είναι έτοιμη να συμμετάσχει η ρωσική πλευρά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων σε ένα ορισμένο στάδιο, όταν η Ρωσία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με καλές προθέσεις, αλλά δεν παρατηρείται επί του παρόντος τέτοια ετοιμότητα από τη ρωσική πλευρά», σύμφωνα με περίληψη της συνάντησης που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο του.
Σύμφωνα με την ανάγνωση από το υπουργείο Εξωτερικών του Πεκίνου, ο κ. Γουάνγκ δήλωσε ότι το καθεστώς έχει «δεσμευτεί σταθερά για την προώθηση πολιτικών διευθετήσεων στην κρίση», ενώ διακήρυξε την προθυμία του Πεκίνου να διαδραματίσει «εποικοδομητικό ρόλο» στην επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών.
Το ΚΚΚ επιθυμούσε να τοποθετηθεί ως μεσίτης ειρήνης καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, ο οποίος ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, μόλις λίγες εβδομάδες αφότου ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσαν μια συνεργασία «χωρίς όρια». Το Πεκίνο αρνήθηκε να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας ούτε να την αποκαλέσει εισβολή.
Η απόρριψη της Κίνας από την Ουκρανία
Ο κ. Κουλέμπα έφτασε στην Κίνα στις 23 Ιουλίου και έχει προγραμματιστεί να παραμείνει τέσσερις ημέρες. Πριν αναχωρήσει για τη Γκουανγκζού, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι συναντήσεις του στην Κίνα θα επικεντρωθούν στη διερεύνηση «τρόπων για να σταματήσει η ρωσική επιθετικότητα» και «του πιθανού ρόλου της Κίνας στην επίτευξη μιας βιώσιμης και δίκαιης ειρήνης».
Το ταξίδι έγινε μετά την κριτική που άσκησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο κινεζικό καθεστώς και το κατηγόρησε ότι βοήθησε τη Ρωσία να υπονομεύσει την ειρηνευτική του διάσκεψη στην Ελβετία τον περασμένο μήνα.
«Η Ρωσία, χρησιμοποιώντας την κινεζική επιρροή στην περιοχή, χρησιμοποιώντας επίσης Κινέζους διπλωμάτες, κάνει τα πάντα για να διαταράξει την ειρηνευτική διάσκεψη κορυφής», δήλωσε ο κ. Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου στις 2 Ιουλίου μετά την εκφώνηση παρατηρήσεων στο αμυντικό φόρουμ Σάνγκρι-Λα στη Σιγκαπούρη.
Ο Ουκρανός πρόεδρος επέκρινε συγκεκριμένα το ΚΚΚ για την αποτυχία του να τηρήσει την υπόσχεσή του ότι δεν θα βοηθήσει τις πολεμικές προσπάθειες της Ρωσίας.
Ο κ. Ζελένσκι είπε ότι ο Σι του υποσχέθηκε ότι το Πεκίνο «θα απέχει και δεν θα υποστηρίξει τη Ρωσία με όπλα» κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τον Ιανουάριο του 2023.
Ωστόσο, το Πεκίνο φαίνεται να πράττει διαφορετικά.
«Υπάρχουν διάφορα μηνύματα από διάφορες [υπηρεσίες] πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης [της] ουκρανικής, ότι με κάποιο τρόπο, κάποια πράγματα φτάνουν στις αγορές της Ρωσίας μέσω της Κίνας. … Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία του οπλισμού της Ρωσίας που προέρχονται από την Κίνα», δήλωσε ο κ. Ζελένσκι στους δημοσιογράφους.
Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι κινεζικές εταιρείες και έμποροι πωλούν εργαλειομηχανές, τσιπ και άλλα υλικά που έχουν τόσο πολιτική όσο και στρατιωτική χρήση για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση του αμυντικού τομέα της Μόσχας.
«Η Ρωσία θα δυσκολευόταν να στηρίξει την επίθεσή της στην Ουκρανία χωρίς την υποστήριξη της Κίνας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε ενημέρωση τον Απρίλιο στο Πεκίνο μετά από συνάντηση με τον Σι και ανώτερους αξιωματούχους του ΚΚΚ. «Ξεκαθάρισα ότι αν η Κίνα δεν αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, θα το κάνουμε εμείς».
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ χαρακτήρισαν την κομμουνιστική Κίνα ως «αποφασιστικό παράγοντα» του πολέμου στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι το καθεστώς «δεν μπορεί να επιτρέψει τον μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη στην πρόσφατη ιστορία χωρίς αυτό να επηρεάσει αρνητικά τα συμφέροντα και τη φήμη του».
Πρόταση ειρήνης
Το Κίεβο στοχεύει τώρα σε μια δεύτερη διεθνή ειρηνευτική σύνοδο κορυφής τον Νοέμβριο, στην οποία ο κ. Ζελένσκι δήλωσε ότι στοχεύει να συμμετάσχουν «εκπρόσωποι της Ρωσίας».
Η Μόσχα δεν προσκλήθηκε στην πρώτη σύνοδο κορυφής στην Ελβετία, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 15 έως τις 16 Ιουλίου και στην οποία συμμετείχαν αντιπροσωπείες από περισσότερες από 90 χώρες. Το Πεκίνο αρνήθηκε να στείλει τον απεσταλμένο του, λέγοντας ότι η συνάντηση που υποστηρίχθηκε από το Κίεβο υπολείπεται «κατά πολύ των προσδοκιών του».
Κατά την πρώτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας, η Κίνα δημοσίευσε ένα σχέδιο «12 σημείων» για τον τερματισμό των συγκρούσεων. Το έγγραφο καλεί σε ειρηνευτικές συνομιλίες και σεβασμό της κυριαρχίας όλων των χωρών, αλλά σταματά να απαιτεί από τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία ή να καταδικάζει την εισβολή. Ο κ. Πούτιν χαιρέτισε το σχέδιο, ενώ οι δυτικές χώρες το απέκρουσαν σε μεγάλο βαθμό ως τέχνασμα για να κερδίσουν περισσότερο χρόνο για τις στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας.
Πιο πρόσφατα, η Κίνα δημοσίευσε μια «κοινή αντίληψη» έξι σημείων με τη Βραζιλία, ζητώντας μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής που θα αναγνωρίζεται τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία για να συζητηθεί μια πορεία προς την επίλυση του πολέμου.
Εν τω μεταξύ, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι αναζητούν υποστήριξη για την πρότασή τους για την επίλυση του πολέμου.
Πριν από το ταξίδι, ο κ. Κουλέμπα δήλωσε στους Κινέζους σε βίντεο που δημοσιεύθηκε στο Weibo, μια δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα, ότι η Ουκρανία συνεργάζεται με τη διεθνή κοινότητα για την επίτευξη ειρήνης με βάση ένα ειρηνικό σχέδιο που παρουσίασε η Ουκρανία.
«Δεν θέλουμε ποτέ αυτόν τον πόλεμο στην Ουκρανία και θα θέλαμε να τον τερματίσουμε το συντομότερο δυνατό. Αλλά χρειαζόμαστε μια πραγματική και δίκαιη ειρήνη που θα μας επιτρέψει να αποκαταστήσουμε τη σταθερή ανάπτυξη, την ευημερία και την ασφάλεια για τον λαό μας», δήλωσε ο κ. Κουλέμπα.
Της Dorothy Li