Αν έχετε μειώσει το αλάτι, την καφεΐνη, προσπαθείτε να αγχώνεστε λιγότερο, και η αρτηριακή σας πίεση εξακολουθεί να μην αλλάζει, ίσως ένα χρυσό μπαχαρικό στο ντουλάπι της κουζίνας σας να διευκολύνει τις προσπάθειές σας.
Η κουρκουμίνη βρίσκεται στη ρίζα του φυτού κουρκουμά, δίνοντάς του τη χαρακτηριστική χρυσή απόχρωση και τη γήινη γεύση του. Ανήκει σε μια ομάδα φυτικών ουσιών που ονομάζονται πολυφαινόλες, γνωστές για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις τους.
Αυτές οι επιδράσεις μπορεί να εξηγούν γιατί η κουρκουμίνη — η πιο δραστική ένωση του κουρκουμά — μελετάται για τη δυνατότητά της να υποστηρίζει την υγιή αρτηριακή πίεση.
Ένας φυσικός σύμμαχος για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης
Η πιο βολική και ευρέως διαθέσιμη πηγή κουρκουμίνης είναι η σκόνη κουρκουμά, ένα βασικό συστατικό της κουζίνας που προσθέτει χρώμα και γεύση σε μια ποικιλία πιάτων.
Η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων μειώνοντας την πάχυνση και την ακαμψία των αρτηριακών τοιχωμάτων, ένα κοινό πρόβλημα στη χρόνια υπέρταση.
Βασιζόμενη κυρίως σε μελέτες σε ζώα, σε ορισμένες περιπτώσεις, η κουρκουμίνη έχει επίσης αντιστρέψει βλάβες —όπως πάχυνση και ουλές— στα αιμοφόρα αγγεία, ειδικά στην πνευμονική αρτηριακή υπέρταση, η οποία προκαλεί στένωση των αιμοφόρων αγγείων και αύξηση της αρτηριακής πίεσης στους πνεύμονες.
Η κουρκουμίνη μπορεί επίσης να προστατεύει τα νεφρά και την καρδιά, τα οποία είναι βασικά για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
Σε μελέτες σε ζώα, η κουρκουμίνη έχει επίσης βρεθεί ότι χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία αυξάνοντας τα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου, γεγονός που βοηθά στη βελτίωση της ροής του αίματος και στη μείωση της αντίστασης στις αρτηρίες.
Αξιοποιήστε στο έπακρο τον κουρκουμά
Παρόλο που η κουρκουμίνη προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, η βιοδιαθεσιμότητά της είναι χαμηλή, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα δεν την απορροφά εύκολα.
«Μετά την κατανάλωσή της, μόνο μια μικρή ποσότητα απορροφάται μέσω του λεπτού εντέρου και μεγάλο μέρος της διασπάται γρήγορα από το συκώτι», εξήγησε η Chantelle van der Merwe, διαιτολόγος. Πολύ λίγη κουρκουμίνη εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος για να έχει κάποιο αποτέλεσμα, πρόσθεσε.
Για να ξεπεράσουν αυτή την πρόκληση, οι ερευνητές έχουν διερευνήσει τρόπους για να βελτιώσουν την απορρόφηση και την αποτελεσματικότητα της κουρκουμίνης. Μια μέθοδος περιλαμβάνει την προσθήκη συστατικών όπως το μαύρο πιπέρι, το οποίο βοηθά στην επιβράδυνση της διάσπασης και στην ενίσχυση της απορρόφησης και της κατακράτησης της κουρκουμίνης, σύμφωνα με την van der Merwe.
Η πιπερίνη, η δραστική ένωση στο μαύρο πιπέρι, μπλοκάρει ορισμένα ηπατικά ένζυμα που συνήθως θα διασπούσαν την κουρκουμίνη.
Η πιπερίνη μπορεί επίσης να βοηθήσει διεγείροντας την απελευθέρωση πεπτικών ενζύμων από το πάγκρεας, βελτιώνοντας τη συνολική πέψη και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και αυξάνοντας την παροχή αίματος στο πεπτικό σύστημα, δήλωσε η van der Merwe.
Δεδομένου ότι η κουρκουμίνη είναι επίσης λιποδιαλυτή, που σημαίνει ότι απαιτεί λίπος για να απορροφηθεί, η κατανάλωση κουρκουμά με μια πηγή λίπους — όπως αβοκάντο, ελαιόλαδο ή γάλα καρύδας — μπορεί να βοηθήσει το σώμα να την απορροφήσει καλύτερα, είπε η van der Merwe. Χωρίς λίπος, η κουρκουμίνη έχει δυσκολότερη μεταφορά μέσω του εντερικού τοιχώματος και στο σώμα, περιορίζοντας την αποτελεσματικότητά της, είπε.
Πώς να ενσωματώσετε την κουρκουμίνη στα γεύματα
Πέρα από τον τρόπο που συνδυάζουμε τον κουρκουμά για να ενισχύσουμε την απορρόφηση, είναι ένα ευέλικτο συστατικό που μπορεί εύκολα να προστεθεί σε μια ποικιλία πιάτων και σνακ.
Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται παραδοσιακά σε κάρυ και ενισχύει τη γεύση της σούπας, των μαρινάδων και των πιάτων με ρύζι, είπε η van der Merwe. Στο ψήσιμο, ο κουρκουμάς μπορεί να προσθέσει μια μοναδική πινελιά σε μπισκότα και ψωμιά. Συνδυάζεται επίσης όμορφα με φυτικά τσάγια, smoothies, ή γάλα.
«Οι αγαπημένοι μου τρόποι για να απολαύσω τον κουρκουμά περιλαμβάνουν πικάντικα, αλμυρά muffins γεμάτα με λαχανικά, ένα καταπραϋντικό μείγμα τσαγιού rooibos με τζίντζερ και κουρκουμά, και τον κλασικό συνδυασμό ενός κάρυ που σερβίρεται με αλμυρό κίτρινο ρύζι», δήλωσε η van der Merwe.
«Προσωπικά τον λατρεύω στην βρώμη», δήλωσε η Mary Curristin, διατροφολόγος στην ART Health Solutions, στην Epoch Times. Οι άλλες επιλογές της περιλαμβάνουν την ανάμειξή του σε ομελέτα ή ψητά λαχανικά.
Να θυμάστε ότι μια μικρή ποσότητα αρκεί—συνήθως, ένα τέταρτο έως μισό κουταλάκι του γλυκού σκόνη κουρκουμά ανά μερίδα προσφέρει άφθονη γεύση και χρώμα, ανάλογα με το προσωπικό γούστο και τις προτιμήσεις έντασης. Η Van der Merwe είπε ότι ο κουρκουμάς ταιριάζει επίσης καλά με μπαχαρικά όπως κύμινο, κόλιανδρο, τζίντζερ, κανέλα και κάρδαμο, δημιουργώντας αρωματικούς και γευστικούς συνδυασμούς σε μια ποικιλία κουζινών.
Συνταγή για χρυσό λάτε
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να απολαύσετε τον κουρκουμά είναι σε ένα ζεστό χρυσαφένιο λάτε γάλακτος. Αυτό το ποτό έχει υπέροχη γεύση και φέρνει αυτά τα οφέλη για την υγεία κατευθείαν στο φλιτζάνι σας—ειδικά όταν συνδυάζεται με μια πρέζα μαύρο πιπέρι για βέλτιστη απορρόφηση.
Υλικά
350 ml γάλα επιλογής
¼ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο κουρκουμά
¼ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο τζίντζερ
½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένη κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού ωμό μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Τρίμμενο μαύρο πιπέρι
Οδηγίες
Συνδυάστε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και ανακατέψτε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά ή χρησιμοποιώντας ένα αφροποιητή γάλακτος, αν έχετε. Μόλις ζεσταθεί, ρίξτε το σε κούπες και πασπαλίστε με λίγο κανέλα πριν το σερβίρετε.
Για να κάνετε αυτό το χρυσό λάτε γάλακτος πραγματικά δικό σας, μη διστάσετε να τροποποιήσετε τη συνταγή με βάση τις γευστικές σας προτιμήσεις:
Προσαρμόστε το μείγμα μπαχαρικών σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Αν σας αρέσει μια πιο πικάντικη γεύση, δοκιμάστε να προσθέσετε επιπλέον μαύρο πιπέρι, τζίντζερ ή ακόμα και μια πρέζα καγιέν.
Για πιο κρεμώδη υφή, χρησιμοποιήστε ένα πιο πλούσιο γάλα, όπως πλήρες γάλα καρύδας, ή προσθέστε μια κουταλιά λάδι καρύδας ή γκι.