Σήμερα, Τετάρτη 2 Απριλίου 2025, ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσιάζει στη Βουλή το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα αμυντικών εξοπλισμών της Ελλάδας, που περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές και επενδύσεις για τη θωράκιση της εθνικής άμυνας. Η συζήτηση ξεκινά στις 11:00 και διεξάγεται κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής.
Το πρόγραμμα, που εκτείνεται έως το 2037, προβλέπει συνολικό κόστος από €25 έως €28 δισεκατομμύρια και έχει στόχο την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων και την προσαρμογή τους στις σύγχρονες γεωπολιτικές προκλήσεις. Περιλαμβάνει προμήθειες προηγμένων οπλικών συστημάτων όπως drones, συστήματα αντι-drone, προηγμένα ραντάρ, πυραυλικά συστήματα και νέα υποβρύχια. Ειδικά για την Πολεμική Αεροπορία προβλέπεται η απόκτηση 200 αεροσκαφών τέταρτης και πέμπτης γενιάς (Rafale, F-35, F-16 Viper).
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η εγχώρια αμυντική βιομηχανία θα έχει ενεργό ρόλο στο νέο πρόγραμμα. Οι διεθνείς κατασκευαστές θα πρέπει να συνεργάζονται με ελληνικές εταιρείες όπως η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και τα ναυπηγεία. Το υπουργείο Άμυνας έχει ζητήσει τη συμμετοχή ελληνικών φορέων κατά 25% στα εξοπλιστικά προγράμματα.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται, επίσης, να υπερασπιστεί τις πρόσφατες αυξήσεις μισθών στις Ένοπλες Δυνάμεις, τονίζοντας ότι αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής εθνικής ασφάλειας. Οι αυξήσεις κρίνονται απαραίτητες λόγω μείωσης των αιτήσεων στις στρατιωτικές σχολές και παραιτήσεων προσωπικού, ιδιαίτερα στο Πολεμικό Ναυτικό.
Η παρουσίαση του σχεδίου εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο γεωπολιτικών ανακατατάξεων, με στόχο την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Ελλάδας απέναντι σε πιθανές απειλές. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης την αναδιάρθρωση των στρατιωτικών βάσεων με βάση επιχειρησιακά κριτήρια αντί γεωγραφικά.