Τρίτη, 15 Απρ, 2025
Τα iPhone της Apple εμφανίζονται σε ένα κατάστημα στην Ουάσιγκτον, στις 8 Απριλίου 2025. (Roberto Schmidt/AFP μέσω Getty Images)

Ο Λούτνικ λέει ότι τα εξαιρούμενα ηλεκτρονικά προϊόντα θα αντιμετωπίσουν ξεχωριστούς δασμούς

«Δεν πρόκειται για μόνιμο είδος εξαίρεσης. [Ο πρόεδρος] απλώς διευκρινίζει ότι αυτά δεν είναι διαθέσιμα για διαπραγμάτευση», αναφέρει

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λούτνικ, δήλωσε στις 13 Απριλίου ότι ορισμένα ηλεκτρονικά είδη, συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων και των υπολογιστών, θα υπάγονται σε χωριστούς δασμούς που περιλαμβάνουν τους ημιαγωγούς, οι οποίοι ενδέχεται να ανακοινωθούν σε έναν μήνα περίπου.

Ο Λούτνικ μίλησε στο «This Week» του ABC στις 13 Απριλίου, δύο ημέρες αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απήλλαξε μια σειρά εισαγωγών ηλεκτρονικών προϊόντων από τους πρόσφατους αμοιβαίους δασμούς του σε πολλούς εμπορικούς εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα στοιχεία που εξαιρούνται από τους αμοιβαίους δασμούς περιλαμβάνουν κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, διακομιστές, φορητούς υπολογιστές, τάμπλετ, μητρικές πλακέτες, επεξεργαστές, μονάδες μνήμης, μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή συσκευών ημιαγωγών, ολοκληρωμένα κυκλώματα, επίπεδες οθόνες και σχετικές συσκευές, σύμφωνα με την ενημερωμένη καθοδήγηση από την τελωνειακή υπηρεσία των ΗΠΑ, που λέγεται Customs and Border Protection, που δημοσιεύτηκε στις 11 Απριλίου.

Ο Λούτνικ είπε στον Τζόναθαν Καρλ του ABC ότι η ανακοίνωση του Τραμπ στις 11 Απριλίου εξαιρούσε μόνο αυτά τα είδη από τους αμοιβαίους δασμούς.

«Αλλά περιλαμβάνονται στους δασμούς ημιαγωγών, οι οποίοι έρχονται πιθανώς σε έναν ή δύο μήνες», είπε ο Λούτνικ.

Μιλώντας στο «Meet the Press» του NBC στις 13 Απριλίου, ο ανώτερος σύμβουλος και εμπορικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Πίτερ Ναβάρο είπε ότι οι δασμοί θα καθοριστούν μέσω έρευνας της αλυσίδας εφοδιασμού τσιπ, που ξεκίνησε σύμφωνα με την Ενότητα 232 του νόμου για την επέκταση του εμπορίου του 1962.

Αυτή η πράξη επιτρέπει στον πρόεδρο να περιορίσει τις εισαγωγές που θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια. Οι βιομηχανίες χαλκού και ξυλείας έχουν ήδη δει έρευνες στο Τμήμα 232 από τον Τραμπ τους τελευταίους δύο μήνες και ο πρόεδρος χρησιμοποίησε τα αποτελέσματα μιας έρευνας 232 από την πρώτη του θητεία για να υπερασπιστεί την αύξηση των δασμών αλουμινίου και χάλυβα τον Μάρτιο.

Μετά την ανακοίνωση του Τραμπ στις αρχές Απριλίου για καθολικούς δασμούς 10% σε κάθε εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ, μαζί με ξεχωριστούς αμοιβαίους δασμούς για ορισμένους, τα παγκόσμια και εγχώρια χρηματιστήρια υπέστησαν αναταράξεις. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος διέκοψε σχεδόν όλους τους δασμούς του για 90 ημέρες αφού δήλωσε ότι μεσολαβεί σε εμπορικές συμφωνίες με πολλούς εταίρους, ενώ αύξησε τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές στο 145%.

Μετά την αρχική πτώση του S&P 500 κατά την αποκάλυψη του δασμολογικού σχεδίου στις 2 Απριλίου, ο δείκτης αυξήθηκε 9,5% — η υψηλότερη ημέρα μεμονωμένης κερδοφορίας από τον Οκτώβριο του 2008 — στις 9 Απριλίου αφότου ο Τραμπ ανακοίνωσε αναστολή 90 ημερών για τους περισσότερους δασμούς. Ο δείκτης, ωστόσο, ήταν ακόμα 11,2 % κάτω από το πρόσφατο υψηλό του Φεβρουαρίου.

Ενώ πολλοί δασμοί του προέδρου είναι ανοιχτοί προς διαπραγμάτευση, ο Λούτνικ τόνισε ότι τα προϊόντα τεχνολογίας που βασίζονται σε ημιαγωγούς εξαιρέθηκαν στις 11 Απριλίου ακριβώς επειδή είναι αδιαπραγμάτευτα.

«Επομένως, αυτό δεν είναι ένα μόνιμο είδος εξαίρεσης», είπε. «[Ο Τραμπ] απλώς διευκρινίζει ότι αυτά δεν είναι διαθέσιμα για διαπραγμάτευση.»

Ο Λούτνικ είπε ότι οι δασμοί σε ημιαγωγούς και φαρμακευτικά προϊόντα είναι απαραίτητοι για να δοθεί κίνητρο για την επαναφορά της παραγωγής τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Χρειαζόμαστε τα φάρμακά μας και χρειαζόμαστε ημιαγωγούς και τα ηλεκτρονικά μας να κατασκευάζονται στην Αμερική», είπε.

«Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε ξένες χώρες για θεμελιώδη πράγματα που χρειαζόμαστε. Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στην Κίνα για θεμελιώδη πράγματα που χρειαζόμαστε.»

Προηγουμένως, η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε επιβάλει στοχευμένους δασμούς σε ημιαγωγούς, ιδιαίτερα από την Κίνα, ως μέσο «υποστήριξης επενδύσεων και δημιουργίας καλών θέσεων εργασίας σε βασικούς τομείς που είναι ζωτικής σημασίας για το οικονομικό μέλλον και την εθνική ασφάλεια της Αμερικής», σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο του Μαΐου 2024 από το υπουργείο Εμπορίου.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκείνη την εποχή πίεσε να επιστρέψει η παραγωγή ημιαγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπερασπιζόμενος τον νόμο CHIPS and Science του 2022, ο οποίος επένδυσε σχεδόν 53 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση για να φέρει τις αλυσίδες εφοδιασμού ημιαγωγών πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Μπάιντεν ανέφερε την ανάγκη να μειωθεί η εξάρτηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την Κίνα για την προμήθεια ημιαγωγών, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για ένα ευρύ φάσμα ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, ενώ υποστηρίζουν επίσης θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Ο Λούτνικ επανέλαβε αυτές τις ανησυχίες στις 13 Απριλίου.

«Πρέπει να έχουμε ημιαγωγούς. Πρέπει να έχουμε τσιπ και πρέπει να έχουμε επίπεδες οθόνες. Πρέπει να έχουμε αυτά τα πράγματα κατασκευασμένα στην Αμερική. Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στη Νοτιοανατολική Ασία για όλα τα πράγματα που λειτουργούν σε εμάς», είπε. «Σχεδόν όλοι οι ημιαγωγοί κατασκευάζονται τώρα στην Ταϊβάν και περνάνε από μια τελική [διαδικασία] στην Κίνα.»

Ο Καρλ, σημειώνοντας ότι θα ήταν απίθανο η Apple να ανοίξει ένα εργοστάσιο «αύριο για να κατασκευάσει iPhone» στις Ηνωμένες Πολιτείες, ρώτησε τον Λούτνικ εάν οι νέοι δασμοί θα οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές, όπως έχουν ήδη δηλώσει δημοσίως ορισμένες εταιρείες, όπως η AutoZone και η Amazon.

«Δεν το πιστεύω απαραίτητα. Νομίζω ότι η ιδέα είναι ότι μπορούμε να κατασκευάσουμε εδώ στην Αμερική», είπε ο Λούτνικ, προσθέτοντας ότι η Panasonic μόλις ολοκλήρωσε την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου στο Κάνσας.

«Έκαναν συμφωνίες με τα κοντινά κοινοτικά κολέγια και με όλη την τοπική κοινότητα», είπε. «Εκπαίδευσαν ανθρώπους για αυτό — 4.000 θέσεις εργασίας υψηλής τεχνολογίας στο Κάνσας.»

«Αυτό είναι που επιστρέφει στην Αμερική […] Αυτός ο παράγοντας υψηλής τεχνολογίας θα παράγει πράγματα εδώ σε πολύ λογικές τιμές.»

Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν (Δ-Μασσ.), η οποία μίλησε με τον Καρλ μετά τον Λούτνικ, είπε ότι θέλει το Κογκρέσο να μπορεί να εγκρίνει ή να μπλοκάρει τους δασμούς που επιβάλλονται από τον πρόεδρο.

«Κάθε Δημοκρατικός είναι έτοιμος να απωθήσει ή να αφαιρέσει από τον πρόεδρο την εξουσία που ασκεί τώρα», είπε. «Το ερώτημα είναι αν οι Ρεπουμπλικανοί θα συμμετάσχουν ή όχι σε αυτό. Θα υπάρξει ψηφοφορία σε περίπου 15 ημέρες.»

Του Τζέικομπ Μπεργκ

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε