Δευτέρα, 16 Σεπ, 2024
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, Βέλγιο, στις 18 Δεκεμβρίου 2020. (Olivier Hoslet/Reuters)

Ο Μακρόν ορίζει τον Μισέλ Μπαρνιέ ως νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας

Μετά από ένα δίμηνο αδιέξοδο μετά από πρόωρες βουλευτικές εκλογές, μια ενιαία κυβέρνηση στη Γαλλία θα σχηματιστεί τώρα υπό τον πρώην διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν όρισε τον πρώην διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ ως τον επόμενο πρωθυπουργό της Γαλλίας.

Ο νέος ρόλος του Μπαρνιέ ανακοινώθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου, αφού μια υπηρεσιακή κυβέρνηση ήταν σε ισχύ για περισσότερες από 50 ημέρες.

Ο 73χρονος ηγήθηκε των συνομιλιών της ΕΕ με τη Βρετανία από το 2016 έως το 2021 για την έξοδό της από τον συνασπισμό.

Πριν από αυτό, ο συντηρητικός πολιτικός κατείχε ρόλους σε διάφορες γαλλικές κυβερνήσεις και διετέλεσε επίσης επίτροπος της ΕΕ.

Ο διορισμός του Μπαρνιέ ακολουθεί εβδομάδες εντατικών προσπαθειών του Μακρόν και των συνεργατών του για την εξεύρεση ενός υποψηφίου που θα μπορούσε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, δύο μήνες μετά την ήττα στις πρόωρες εκλογές.

Η επικεφαλής του δεξιού λαϊκιστικού Κόμματος Εθνικός Συναγερμός και δύο φορές αντίπαλος του Μακρόν στις προεδρικές εκλογές, Μαρίν Λεπέν, δήλωσε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ότι ο Μπαρνιέ «φαίνεται να πληροί τουλάχιστον το πρώτο κριτήριο» που είχε ζητηθεί.

«Δηλαδή, κάποιος που σέβεται τις διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις και είναι ικανός να απευθυνθεί στο Εθνικό Συναγερμό, που είναι η πρώτη ομάδα στην Εθνοσυνέλευση», είπε.

Ωστόσο, η Λεπέν έγραψε ότι «δεν θα συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση οποιουδήποτε είδους του κ. Μπαρνιέ».

«Για τα υπόλοιπα, δηλαδή για τα θεμελιώδη ζητήματα, περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η γενική πολιτική ομιλία του κ. Μπαρνιέ και τον τρόπο με τον οποίο θα καθοδηγήσει τους συμβιβασμούς που θα χρειαστούν για τον προϋπολογισμό», έγραψε.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, Ζορντάν Μπαρντελά, δήλωσε ότι «μετά από μια ατελείωτη αναμονή, ανάξια μιας μεγάλης δημοκρατίας» το κόμμα του αναγνώρισε τον διορισμό του Μπαρνιέ.

«Θα κρίνουμε τον γενικό πολιτικό του λόγο, τις δημοσιονομικές του αποφάσεις και τις ενέργειές του με βάση τα στοιχεία», είπε. «Θα παρακαλέσουμε να αντιμετωπιστούν επιτέλους οι μεγάλες έκτακτες ανάγκες των Γάλλων, το κόστος ζωής, η ασφάλεια, η μετανάστευση, και επιφυλασσόμαστε για όλα τα πολιτικά μέσα δράσης, αν αυτό δεν συμβεί τις επόμενες εβδομάδες».

 

«Δημοκρατικό πραξικόπημα»

Η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP) είχε προτείνει για πρωθυπουργό τη δημόσια υπάλληλο Λουσί Καστέτ.

«Ο πρόεδρος μόλις αποφάσισε να αρνηθεί επίσημα το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που ο ίδιος είχε προκηρύξει», δήλωσε ο ηγέτης του NFP Ζαν-Λικ Μελενσόν. «Δεν είναι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που αναδείχθηκε πρώτο στις εκλογές, αυτό που θα έχει τον πρωθυπουργό. […] Επομένως, οι εκλογές εκλάπησαν από τον γαλλικό λαό. Το μήνυμα διαψεύστηκε».

Η αριστερή νομοθέτης Ματίλντ Πανό, η οποία, όπως και ο Μελενσόν, είναι μέλος του κόμματος La France Insoumise (Η Ανυπότακτη Γαλλία), το οποίο περιλαμβάνει το Κομμουνιστικό Κόμμα, τους Πράσινους και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, κάλεσε τους υποστηρικτές της να βγουν μαζί τους «στους δρόμους» στις 7 Σεπτεμβρίου για να διαμαρτυρηθούν για ένα «απαράδεκτο δημοκρατικό πραξικόπημα σε μια δημοκρατία».

Τον περασμένο μήνα, ο Μακρόν δήλωσε ότι δεν θα συμφωνούσε σε μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του αριστερού Εθνικού Λαϊκού Κόμματος, παρατείνοντας περαιτέρω το συνεχιζόμενο πολυκομματικό αδιέξοδο που εμπόδισε το έθνος να σχηματίσει κυβέρνηση από τις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου.

Είπε τότε ότι η Γαλλία χρειάζεται θεσμική σταθερότητα και ότι μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του NFP θα αντιμετώπιζε αμέσως ψήφο δυσπιστίας από όλα τα άλλα κόμματα.

«Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, οι Πράσινοι και οι Κομμουνιστές δεν έχουν ακόμη προτείνει τρόπους συνεργασίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Είναι πλέον στο χέρι τους να το πράξουν», δήλωσε ο Μακρόν.

Είπε ότι θα ξεκινήσει νέες διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των κομμάτων στις 3 Σεπτεμβρίου και κάλεσε την Αριστερά να συνεργαστεί με άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Ο Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές στις 9 Ιουνίου, οι οποίες έφεραν ένα κοινοβούλιο χωρίς αυτοδυναμία, δημιουργώντας πολιτική αβεβαιότητα. Διεξάγει συνομιλίες για μια νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να το κάνει.

Καμία ομάδα δεν βγήκε από τις πρόωρες εκλογές με σαφή πλειοψηφία, με την ψήφο να μοιράζεται ισομερώς μεταξύ του Εθνικού Λαϊκού Κόμματος, του κεντρώου πολιτικού κόμματος En Marche του Μακρόν και του δεξιού Εθνικού Συναγερμού.

Του Owen Evans

 

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε