Σάββατο, 21 Δεκ, 2024
Ο νέος πρωθυπουργός της Κίνας Λι Τσιάνγκ χαιρετά στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο, Κίνα, στις 13 Μαρτίου 2023. (Lintao Zhang/Getty Images)

Ο νέος πρωθυπουργός της Κίνας ξαναμιλά για πολιτική «ανοίγματος» σε διεθνές φόρουμ, αλλά οι άλλες χώρες δυσπιστούν

Ο νέος πρωθυπουργός της Κίνας Λι Τσιανγκ μίλησε και πάλι για τη νέα πολιτική «μεταρρύθμισης και ανοίγματος» του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ), στο Φόρουμ Μποάο («Boao Forum») πριν από λίγες ημέρες. Ωστόσο, οι παρατηρητές πιστεύουν ότι η θεμελιώδης πολιτική και η οικονομική κατάσταση του Κόμματος δεν θα αλλάξουν ποτέ πραγματικά όσο υπάρχει το ΚΚΚ, παρά την αλλαγή τόνου της ηγεσίας.

Ο Λι Τσιανγκ εκφώνησε κεντρική ομιλία στο Φόρουμ Μποάο -την ετήσια συνάντηση κορυφής ηγετών της Ασίας που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα στις 30 Μαρτίου- κατά την οποία είπε: «Ό,τι κι αν συμβαίνει στον κόσμο, εμείς θα εμμένουμε πάντα στη μεταρρύθμιση και το άνοιγμα».

Δήλωσε, επίσης, ότι θα εισαχθούν νέα μέτρα για την επέκταση της πρόσβασης, τη βελτιστοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την εγγύηση της υλοποίησης των έργων, ώστε όλες οι χώρες του κόσμου να ωφεληθούν από την ανάπτυξη της Κίνας.

Πριν από αυτό, οι κορυφαίοι ηγέτες του ΚΚΚ είχαν επαναλάβει πρόσφατα την ίδια ρητορική, υποσχόμενοι στους ξένους επενδυτές ότι η Κίνα θα εμμείνει σε μια πολιτική ανοίγματος και θα μειώσει περαιτέρω τους δασμούς.

Ωστόσο, στην πράξη, το Πεκίνο συνέχισε να περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία των ξένων εταιρειών στην Κίνα.

Στα μέσα Μαρτίου ανέστειλε για τρεις μήνες το υποκατάστημα της Deloitte στο Πεκίνο και επέβαλε τεράστια πρόστιμα. Στη συνέχεια, στα τέλη Μαρτίου, πραγματοποίησε έφοδο σε αμερικανική εταιρεία ερευνών στη Σαγκάη και κράτησε πέντε υπαλλήλους, καθώς και έναν υπάλληλο στο γραφείο μιας ιαπωνικής εταιρείας στο Πεκίνο.

Τα τελευταία 30 χρόνια, το ΚΚΚ εφάρμοζε την πολιτική «μεταρρύθμισης και ανοίγματος» του πρώην ηγέτη Ντενγκ Σιαοπίνγκ, η οποία προσέλκυσε τεράστιο όγκο ξένων επενδύσεων και έδωσε στους Κινέζους επιχειρηματίες και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις μεγαλύτερη αυτονομία. Ως αποτέλεσμα, η κινεζική οικονομία και οι οικονομικοί πόροι του ΚΚΚ αναπτύχθηκαν ραγδαία.

Ωστόσο, από τότε που ο Σι Τζινπίνγκ ανέβηκε στην εξουσία, καταπνίγει τον ιδιωτικό τομέα και απομονώνει τη χώρα από τον έξω κόσμο, κάτι που θεωρείται από πολλούς παρατηρητές ως «οπισθοδρόμηση».

Τα τελευταία τρία χρόνια, υπό τη δρακόντεια πολιτική του ΚΚΚ για «μηδενικό COVID» και τα αυστηρά μέτρα ελέγχου, η οικονομία της Κίνας βρέθηκε σε ‘ελεύθερη’ πτώση και είδε τις ξένες εταιρείες να αποσύρουν τις γραμμές παραγωγής τους από την Κίνα και να τις στέλνουν σε άλλες χώρες. Η καταστολή των μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας από το καθεστώς τα τελευταία χρόνια έχει επίσης βλάψει σοβαρά την οικονομία της Κίνας.

Οι παρατηρητές πιστεύουν ότι η αλλαγή του τόνου του ΚΚΚ τους τελευταίους μήνες είναι επιφανειακή και δεν εκφράζει τη θεμελιώδη στάση και πολιτική του απέναντι στις ξένες εταιρείες και τον ιδιωτικό τομέα, η οποία παραμένει σταθερή κατά βάθος.

“Κρύψε τη δύναμή σου, περίμενε την κατάλληλη ευκαιρία”

Ο Λι Σαομίν, καθηγητής διεθνών επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Ολντ Ντομίνιον της Βιρτζίνια, δήλωσε στην Epoch Times στις 30 Μαρτίου ότι οποιαδήποτε αλλαγή στη ρητορική του ΚΚΚ γίνεται μόνο για έναν στόχο – «να διατηρηθεί για πάντα η μονοκομματική δικτατορία» και ότι «όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα».

Epoch Times Photo
Προσωπικό ασφαλείας φυλάει σκοπιά σε μια εξέδρα θέασης με θέα την κεντρική επιχειρηματική περιοχή ενόψει της 40ής επετείου της μεταρρύθμισης και του ανοίγματος της Κίνας στη Σενζέν της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ, Κίνα, στις 4 Δεκεμβρίου 2018. (Thomas Suen/Reuters)

 

Ο Λι είπε: «Στην εποχή του Ντενγκ Σιαοπίνγκ, όταν η οικονομία της Κίνας ήταν αδύναμη, το κομμουνιστικό καθεστώς άλλαξε την πολιτική του για την εισαγωγή ξένων κεφαλαίων και υιοθέτησε καπιταλιστικά μέτρα για την ανάπτυξη της οικονομίας. Ωστόσο, όπως είπε ο Ντενγκ, [το κόλπο] είναι «να κρύβεις τις δυνάμεις σου και να περιμένεις την κατάλληλη ευκαιρία». Αυτό δεν σημαίνει ότι όταν το ΚΚΚ γίνει ισχυρό, δεν θα πάρει τον πλούτο των καπιταλιστών ή δεν θα προκαλέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο Λι είπε ότι την εποχή του Σι, υπολόγισε λανθασμένα ότι «η οικονομία της Κίνας είναι ήδη αρκετά ισχυρή για να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες». Ο Σι αισθάνθηκε ότι ήρθε η ώρα «να πάρει τον πλούτο των Κινέζων καπιταλιστών και να προκαλέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ωστόσο, η οικονομία της Κίνας έπεσε κατακόρυφα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και του τεχνολογικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας τα τελευταία χρόνια.

«Τώρα, το ΚΚΚ  σπεύδει να δείξει εύνοια στις ιδιωτικές και τις ξένες εταιρείες. Αυτό δεν είναι μια θεμελιώδης αλλαγή, αλλά μια προσωρινή προσαρμογή στρατηγικής μέχρι η κινεζική οικονομία να ανακτήσει κάποια δύναμη», δήλωσε ο Λι.

Ο Γε Γιάο-Γιούαν, καθηγητής διεθνών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σεντ Τόμας στο Τέξας, δήλωσε στην Epoch Times στις 30 Μαρτίου πως τώρα, ό,τι κάνει ο νέος πρωθυπουργός γίνεται κατόπιν εντολής του Σι.

Epoch Times Photo
( Από αριστερά) Οι Σι Τζινπίνγκ, Λι Τσιανγκ, Ζάο Λέτζι, Γουάνγκ Χούνινγκ, Κάι Τσι, Ντινγκ Σουεξιάνγκ και Λι Σι, συμμετέχουν στη συνάντηση μεταξύ των μελών της μόνιμης επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου της 20ής Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ και Κινέζων και ξένων δημοσιογράφων στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού, στις 23 Οκτωβρίου 2022 στο Πεκίνο. (Lintao Zhang/Getty Images)

 

«Ο Λι Τσιανγκ χρησιμοποίησε απλώς λέξεις όπως «μεταρρύθμιση και άνοιγμα» για να προσπαθήσει να τονώσει την οικονομία. Αλλά το πραγματικό νόημα πίσω από αυτό μπορεί να είναι διαφορετικό από αυτό που σήμαινε στη δεκαετία του 1980 ή του 1990».

Ο Γε πρόσθεσε ότι παρόλο που ο Λι Τσιανγκ μιλάει για μεταρρύθμιση και άνοιγμα, στην πραγματικότητα το καθεστώς εξακολουθεί να εφαρμόζει την πολιτική του Σι  για «προώθηση των κρατικών επιχειρήσεων και υποχώρηση των ιδιωτικών τομέων».

«Μετά την πολιτική συνάντηση κορυφής Δύο Συνόδων του ΚΚΚ τον Μάρτιο, στην πραγματικότητα, οι περισσότερες ιδιωτικές εταιρείες έχουν κρατικοποιηθεί σε κάποιο βαθμό- δηλαδή, το ΚΚΚ έχει παρεισφρήσει στις ιδιωτικές εταιρείες», δήλωσε ο Γε.

Τζακ Μα

Την περασμένη εβδομάδα, ο κινεζικός γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba διαλύθηκε. Ο ιδρυτής της, Τζακ Μα, στερήθηκε τον έλεγχο των εταιρειών του από το 2020.

Epoch Times Photo
Ο Τζακ Μα, επιχειρηματίας και ιδρυτής της Alibaba, στην 40ή επέτειο της μεταρρύθμισης και του ανοίγματος στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο, στις 18 Δεκεμβρίου 2018. (Andrea Verdelli/Getty Images)

 

Ο Λι δήλωσε: «Όσο για το αν οι Κινέζοι επιχειρηματίες το πιστεύουν [τη ρητορική του ΚΚΚ] ή όχι, αυτό εξαρτάται από αυτούς. Αν κατανοήσουν την ιστορία του ΚΚΚ και τον σκοπό του ΚΚΚ, που είναι να υπηρετεί τη μονοκομματική δικτατορία, είναι σαφές ποια επιλογή πρέπει να κάνουν».

Ο Γε επεσήμανε: «Η ιδεολογία του ΚΚΚ είναι εντελώς αντίθετη με την ελεύθερη οικονομία και τη δημοκρατική κοινωνία των δυτικών χωρών. Είναι πολύ δύσκολο γι’ αυτές τις χώρες να εμπιστευτούν το ΚΚΚ, επειδή η επιχειρηματική δραστηριότητα βασίζεται στην εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία».

«Εάν η χώρα σας δεν έχει αξιοπιστία, οι επενδυτές θα αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από αυτήν. Ακόμη κι αν η αγορά σας είναι μεγάλη, δεν είναι διατεθειμένοι “να βάλουν όλα τα αυγά τους στο καλάθι σας”».

Ο Λι πρόσθεσε: «Η μόνη βεβαιότητα της πολιτικής του ΚΚΚ είναι η αβεβαιότητά του. Η γενική κατεύθυνση του ΚΚΚ και του Σι είναι πολύ σαφής, η οποία είναι να χρησιμοποιηθεί η δύναμη ολόκληρης της χώρας για να επηρεάσει τον υπόλοιπο κόσμο – να χρησιμοποιηθεί η ιδέα του ΚΚΚ για να διαμορφώσει και να αλλάξει την παγκόσμια τάξη».

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, ο Λι είπε: «Το ΚΚΚ μπορεί να χρησιμοποιήσει τους εθνικούς του πόρους για να εξαγοράσει πολιτικούς και ελίτ σε όλο τον κόσμο και να χρησιμοποιήσει την τεράστια αγορά του για να αντεπιτεθεί στις χώρες που το επικρίνουν. Ταυτόχρονα, μπορεί να αναπτύξει δυναμικά τη στρατιωτική του δύναμη για να ανταγωνιστεί τις δημοκρατικές χώρες».

 

Οι Τσενγκ Τζινγκ και Λούο Για συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε