Τετάρτη, 28 Μαΐ, 2025
EPA/NARENDRA SHRESTHA 53403

Ο Νεπαλέζος Κάμι Ρίτα Σέρπα έφθασε στην κορυφή του Έβερεστ για 31η φορά

Ο νεπαλέζος ορειβάτης Κάμι Ρίτα Σέρπα έφθασε χθες, Τρίτη, στην κορυφή του Έβερεστ για 31η φορά, σπάζοντας το δικό του ρεκόρ αναβάσεων στο ψηλότερο βουνό του κόσμου, ανακοινώθηκε από την εταιρεία που οργάνωσε την αποστολή του.

«Συγχαρητήρια στον θρυλικό Κάμι Ρίτα Σέρπα για την 31η επιτυχημένη ανάβασή του στο Έβερεστ, το μεγαλύτερο αριθμό αναβάσεων στην ιστορία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Seven Summit Treks.

Οδηγός βουνού εδώ και πάνω από 20 χρόνια, ο Κάμι Ρίτα Σέρπα, ηλικίας σήμερα 55 ετών, σκαρφάλωσε για πρώτη φορά στη «Σκεπή του κόσμου», σε 8.849 μέτρα ύψος, το 1994. Ήταν τότε για μια εμπορική αποστολή.

Oil-painting-ntdtv

Έκτοτε ανέβαινε στην κορυφή του Έβερεστ σχεδόν κάθε χρονιά, οδηγώντας πελάτες.

«Δεν χρειάζεται πλέον να παρουσιάσουμε τον Κάμι Ρίτα Σέρπα», δήλωσε χθες η εταιρεία που οργάνωσε την αποστολή του. «Δεν είναι μόνο ένας εθνικός ήρωας της ορειβασίας, αλλά ένα παγκόσμιο σύμβολο του ίδιου του Έβερεστ».

Το 2024, ο νεπαλέζος ορειβάτης ανέβηκε δύο φορές στην κορυφή του Έβερεστ, σπάζοντας κάθε φορά ένα νέο ρεκόρ.

«Είμαι ευτυχής γι’ αυτό το ρεκόρ, όμως τα ρεκόρ στο τέλος καταρρίπτονται», είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο στις 12 Μαΐου 2024, αφού είχε φθάσει στην κορυφή του Έβερεστ για 29η φορά.

Επονομαζόμενος «Κύριος Έβερεστ», ο Κάμιρ Ρίτα Σέρπα γεννήθηκε το 1970 στο Thame, ένα χωριό των Ιμαλαΐων, απ’ όπου κατάγονται πολλοί έμπειροι ορειβάτες. Μεγάλωσε στην κοιλάδα των Ιμαλαΐων βλέποντας τον πατέρα του και μετά τον αδελφό του να φεύγουν για αποστολές ως οδηγοί βουνού, πριν ακολουθήσει και ο ίδιος τα βήματά τους.

Το 2019 ανέβηκε στην κορυφή του Έβερεστ δύο φορές σε διάστημα έξι ημερών.

Το Έβερεστ κατακτήθηκε επισήμως για πρώτη φορά στις 29 Μαΐου 1953 από τον Νεοζηλανδό σερ Έντμουντ Χίλαρι και τον νεπαλέζο σέρπα Τενσίνγκ Νορκάι και από τότε έχουν ανέβει σ’ αυτό περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι. Πέρυσι έφθασαν στην κορυφή περισσότεροι από 800 ορειβάτες, οι 74 από τους οποίους από τη βόρεια πλευρά του Θιβέτ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε