Με ισχυρή πλειοψηφία, η Γερουσία επικύρωσε τον διορισμό του πρώην γερουσιαστή της Τζόρτζια, Ντέιβιντ Πέρντιου, ως νέο πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κίνα, σε μία περίοδο που οι διμερείς εμπορικές εντάσεις συνεχώς κλιμακώνονται.
Η τελική ψηφοφορία στις 29 Απριλίου ολοκληρώθηκε με 67 ψήφους υπέρ και 29 κατά, επικυρώνοντας την επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Πέρντιου χαρακτηρίζεται έμπειρος επιχειρηματίας – πρώην διευθύνων σύμβουλος μεγάλης αμερικανικής εταιρείας – και γνωστός επικριτής της κινεζικής πολιτικής, με στενούς δεσμούς με την περιοχή καθώς έχει ζήσει στο Χονγκ Κονγκ στη διάρκεια της 40χρονης καριέρας του.
Λίγο πριν την ψηφοφορία, o επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Τζέιμς Ρις (Ρεπουμπλικανός, Αϊντάχο), κάλεσε τους συναδέλφους του να στηρίξουν ανεπιφύλακτα τη συγκεκριμένη επιλογή. «Πρόκειται ασφαλώς για έναν από τους πλέον κρίσιμους διορισμούς που θα περάσουν ποτέ από αυτή την αίθουσα», υπογράμμισε στην ομιλία του, εκφράζοντας την εκτίμησή του για την απόφαση του προέδρου Τραμπ.
Ο Ρις τόνισε πως ο Πέρντιου έχει να φέρει εις πέρας ένα εξαιρετικά απαιτητικό έργο, υλοποιώντας το όραμα της κυβέρνησης Τραμπ για την Κίνα. Ιδιαίτερα ανέδειξε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ουάσιγκτον, καταγγέλλοντας πως το Πεκίνο «έχει κάνει τα πάντα για να παρεισφρήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες».
«Έχουν κλέψει κάθε καλή ιδέα που είχαμε, τις αξιοποίησαν προς όφελός τους κι αυτή η τακτική τούς έφερε στη σημερινή, πολύ δύσκολη για εμάς θέση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η Κίνα σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με δασμούς-ρεκόρ που φθάνουν το 145% σε ορισμένα προϊόντα της, προκαλώντας έντονες αναταράξεις και στην ηλεκτρονική της αγορά. Μεγάλες κινεζικές πλατφόρμες όπως η Temu αναγκάζονται πλέον να επιβάλλουν υψηλά τέλη στις εξαγωγές προς τη Δύση, αποθαρρύνοντας τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους αγοραστές. Την ίδια στιγμή, το Πεκίνο, αντιμετωπίζοντας σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, αποφεύγει συστηματικά τις διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Τραμπ – κάτι που πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι γίνεται για λόγους κύρους.
Κατά την ακρόαση επιβεβαίωσης στις αρχές Απριλίου, ο Πέρντιου είχε ήδη εκφράσει την πεποίθησή του ότι οι αμερικανοί καταναλωτές έχουν τη δύναμη να πλήξουν καίρια την κινεζική οικονομία, τονίζοντας πως η εποχή της ανοχής στις αθέμιτες κινεζικές επιχειρηματικές πρακτικές έχει περάσει ανεπιστρεπτί. «Η πρόοδος προϋποθέτει οι ΗΠΑ να ενημερωθούν πλήρως και να σταθούν με αποφασιστικότητα απέναντι σε αυτές τις τακτικές», δήλωσε.