Η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη της πετρελαιοπαραγωγικής ομάδας OPEC+ ανακοίνωσαν στις 2 Απριλίου ότι θα μειώσουν την παραγωγή τους κατά περίπου 1,15 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd), κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει άμεση άνοδο των τιμών.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεών της, η Σαουδική Αραβία θα μειώσει εθελοντικά την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως από τον Μάιο έως το τέλος του 2023. Ο αξιωματούχος για θέματα ενέργειας του βασιλείου της Μέσης Ανατολής περιέγραψε την απόφαση ως «προληπτικό μέτρο» που αποσκοπεί στη «στήριξη της σταθερότητας της αγοράς πετρελαίου».
Η Ρωσία, η οποία έχει ήδη μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως από τον Μάρτιο ως απάντηση στα ανώτατα όρια τιμών των δυτικών χωρών που έχουν σχεδιαστεί για να περιορίσουν τη δυνατότητα του Κρεμλίνου να χρηματοδοτήσει τη στρατιωτική εκστρατεία του στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε επίσης ότι θα παρατείνει την αρχική τρίμηνη περικοπή κατά άλλους έξι μήνες.
«Ως υπεύθυνες και προληπτικές ενέργειες, η Ρωσία θα παρατείνει την εθελοντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του 2023 από το μέσο επίπεδο παραγωγής του Φεβρουαρίου που καθορίστηκε σύμφωνα με ανεξάρτητες πηγές», δήλωσε ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, σύμφωνα με το κρατικό TASS.
Το παράδειγμά τους ακολούθησαν και άλλα μέλη του OPEC+. Το Ιράκ ανακοίνωσε μείωση 211.000 βαρελιών ημερησίως, ακολουθούμενο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (144.000 βαρέλια ημερησίως), το Κουβέιτ (128.000 βαρέλια ημερησίως), το Καζακστάν (78.000 βαρέλια ημερησίως), την Αλγερία (48.000 βαρέλια ημερησίως) και το Ομάν (40.000 βαρέλια ημερησίως).
Οι συνεργατικές περικοπές της παραγωγής έρχονται μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου τον Μάρτιο προς το χαμηλό 15 μηνών στα 70 δολάρια το βαρέλι, κυρίως λόγω των ανησυχιών ότι η συνεχιζόμενη παγκόσμια τραπεζική κρίση θα προκαλέσει -όπως και η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009- σοβαρή πτώση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου.
Το West Texas Intermediate, ο αμερικανικός δείκτης αναφοράς για το αργό πετρέλαιο, στα μέσα Μαρτίου έπεσε κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank με έδρα την Καλιφόρνια και της Signature Bank της Νέας Υόρκης. Το διεθνές πετρέλαιο αναφοράς Brent Crude έπεσε επίσης στο χαμηλότερο σημείο του από τον Δεκέμβριο του 2021, στα 71,46 δολάρια ανά βαρέλι.
Και οι δύο δείκτες αναφοράς σημείωσαν άνοδο αυτή την εβδομάδα, καθώς υποχώρησαν οι ανησυχίες για πιθανή παγκόσμια τραπεζική κατάρρευση.
Η απόφαση του OPEC+ βασίζεται επίσης σε όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ των μελών του και των συμμάχων του τον περασμένο Οκτώβριο σε συνάντηση στη Βιέννη, συμπεριλαμβανομένων των περικοπών της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τον Νοέμβριο έως το τέλος του έτους.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία έχει ταχθεί υπέρ της παροχής περισσότερου πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε μια στρατιωτική επίθεση πλήρους κλίμακας εναντίον της Ουκρανίας, ενοχλήθηκε από το σχέδιο του πετρελαιοπαραγωγικού καρτέλ.
«Ο Πρόεδρος είναι απογοητευμένος από την κοντόφθαλμη απόφαση του OPEC+ να μειώσει τις ποσοστώσεις παραγωγής, ενώ η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει τις συνεχιζόμενες αρνητικές επιπτώσεις της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία», δήλωσε ο Λευκός Οίκος. «Σε μια εποχή που η διατήρηση του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού είναι υψίστης σημασίας, η απόφαση αυτή θα έχει τον πιο αρνητικό αντίκτυπο στις χώρες με χαμηλότερο και μεσαίο εισόδημα που ήδη ταλανίζονται από τις αυξημένες τιμές της ενέργειας».
Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2023 είναι περίπου 100,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τις τελευταίες βραχυπρόθεσμες ενεργειακές προοπτικές της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας. Με την ανακοίνωση της 2ας Απριλίου, ο συνολικός όγκος των περικοπών από τον OPEC+ αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 3% της παγκόσμιας ζήτησης.
Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece