Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο καταδίκασε την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ και το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) για αυτό που ονόμασε «πολιτική δίωξη» εναντίον τεσσάρων ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας τις τελευταίες δύο ημέρες.
«Η χρήση δικαστηρίων για την φίμωση της ειρηνικής διαφωνίας αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα των αυταρχικών καθεστώτων και υπογραμμίζει για άλλη μια φορά ότι ο μεγαλύτερος φόβος του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος είναι η ελεύθερη ομιλία και η ελεύθερη σκέψη του λαού του», δήλωσε ο Πομπέο σε δήλωση της 3ης Δεκεμβρίου.
Στις 2 Δεκεμβρίου, ο γνωστός ακτιβιστής του Χονγκ Κονγκ Τζόσουα Γουόνγκ και δύο από τους για χρόνια συναγωνιστές του, Άγκνες Τσόου και Ιβάν Λαμ, έλαβαν ποινές διάρκειας πολλών μηνών, για τους ρόλους τους σε μια μαζική διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του περασμένου έτους.
Μια μέρα αργότερα, ο Τζίμυ Λάι, μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, ιδιοκτήτης της τοπικής εφημερίδας Apple Daily, στερήθηκε την απελευθέρωση με εγγύηση μετά την σύλληψή με ισχυρισμούς απάτης. Τώρα θα κρατηθεί έγκλειστος μέχρι τον Απρίλιο του επόμενου έτους, όταν θα γίνει η επόμενη δίκη. Η Apple Daily είναι γνωστή για τη δημοσίευση απόψεων που υποστηρίζουν διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ και επικρίνουν το κινεζικό καθεστώς.
«Το Χονγκ Κονγκ ιστορικά επωφελήθηκε από ένα ελεύθερο και ανοιχτό σύστημα που γιόρταζε τον ειρηνικό λόγο πολιτών όπως οι Τζόσουα Γουόνγκ, Άγκνες Τσόου, Ιβάν Λαμ και Τζίμυ Λάι», δήλωσε ο Πομπέο.
Πρόσθεσε: «Ο αγώνας τους κατά του ΚΚΚ, το οποίο αρνείται να τους παραχωρήσει τα θεμελιώδη δικαιώματά τους, θα παραμείνει καθόλη τη διάρκεια της ιστορίας ως παράδειγμα της δύναμης του ανθρώπινου πνεύματος.»
Ο Πομπέο επεσήμανε ότι οι άνθρωποι στο Χονγκ Κονγκ θα πρέπει να μπορούν να ασκούν τα δικαιώματά τους όπως κατοχυρώνονται βάσει του συντάγματος του Χονγκ Κονγκ, του Βασικού Νόμου και της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.
Το ΚΚΚ και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψαν την Κοινή Σινο-Βρετανική Διακήρυξη το 1984, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την παράδοση του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα το 1997. Σύμφωνα με την Διακήρυξη, καταρτίστηκε ο Βασικός Νόμος, ο οποίος αποσκοπεί στη διασφάλιση των βασικών ελευθεριών του Χονγκ Κονγκ που έχουν αφαιρεθεί από τους υπόλοιπους Κινέζους, σύμφωνα με τον κανόνα του καθεστώτος για τουλάχιστον 50 χρόνια υπό το μοντέλο «μία χώρα, δύο συστήματα».
Το Άρθρο 27 του Βασικού Νόμου του Χονγκ Κονγκ εγγυάται τις βασικές ελευθερίες του Χονγκ Κονγκ, συμπεριλαμβανομένου του λόγου, του τύπου και της συνάθροισης.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους συμμάχους και τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού του Χονγκ Κονγκ και όλων εκείνων που υποφέρουν από την καταπιεστική εξουσία του ΚΚΚ», δήλωσε ο Πομπέο.
Πολλοί νομοθέτες των ΗΠΑ εξέφρασαν έκτοτε υποστήριξη για τους τέσσερις ακτιβιστές του Χονγκ Κονγκ.
Αποκαλώντας τους τέσσερις «πρόσωπα αληθινής γενναιότητας», ο γερουσιαστής Ρικ Σκοτ (Ρ-Φλα.) έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Οι προσπάθειες της κομμουνιστικής Κίνας να εκφοβίσει όσους μιλούν ενάντια στο καθεστώς και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι αξιολύπητες.»
Ο βουλευτής Έλιοτ Ένγκελ (Δ-Ν.Υ.) είπε στο Twitter ότι ήταν εξοργισμένος από την φριχτή κατάσταση των τεσσάρων ακτιβιστών.
«Αυτές είναι σαφείς προσπάθειες των Κινέζων και της HKSAR να φιμώσουν τους διαφωνούντες, χρησιμοποιώντας αθέμιτα το δικαστικό σύστημα του Χονγκ Κονγκ, στο οποίο η ανεξαρτησία βρίσκεται υπό πολιορκία», δήλωσε ο Ένγκελ.
Διεθνείς ομάδες δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία, το Human Rights Watch και η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων (CPJ) έχουν επίσης εκφράσει την επίκρισή τους.
«Η καταδίκη του επιχειρηματία των μέσων ενημέρωσης Τζίμυ Λάι για εγκληματική απάτη για υποτιθέμενες παραβιάσεις των όρων μιας ενοικίασης, και η άρνηση της απελευθέρωσής του με εγγύηση, αποτελεί επίθεση στα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ», δήλωσε ο Στήβεν Μπάτλερ, συντονιστής του προγράμματος Ασίας της CPJ σύμφωνα με μια ανακοίνωση.
Ο Μπάτλερ πρόσθεσε: «Η Κίνα φαίνεται αποφασισμένη να συντρίψει τα απομεινάρια του κάποτε υγιούς ελεύθερου Τύπου του Χονγκ Κονγκ, με καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους του Χονγκ Κονγκ.»
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece