Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Κυριακή ότι η εισβολή στην Ουκρανία θα σταματήσει μόνο εάν ο στρατός της Ουκρανίας «σταματήσει τις εχθροπραξίες και εκπληρώσει τη γνωστή απαίτηση της Ρωσίας», σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
«Επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα της ρωσικής πλευράς για διάλογο με τις ουκρανικές αρχές και με τους ξένους εταίρους για την επίλυση της σύγκρουσης», ανέφερε το Κρεμλίνο ότι ο Πούτιν δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του, ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι το Κίεβο καθυστερεί τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών και διαβεβαίωσε ότι «η αναστολή της ειδικής επιχείρησης είναι δυνατή μόνο εάν το Κίεβο σταματήσει τις εχθροπραξίες και εκπληρώσει τις γνωστές απαιτήσεις της Ρωσίας», όπως η «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Τα σχόλια του Πούτιν έγιναν μετά την έκκληση του Ερντογάν προς τον Ρώσο ηγέτη να πραγματοποιήσει «επείγουσα γενική κατάπαυση του πυρός» για να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες «ανθρωπιστικές ανησυχίες στην περιοχή».
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία «είναι έτοιμη να συμβάλει με κάθε τρόπο ώστε το πρόβλημα της Ουκρανίας να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό με ειρηνικά μέσα», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.
Οι αρχές της Μαριούπολης είχαν δηλώσει την Κυριακή ότι θα έκαναν μια δεύτερη προσπάθεια να εκκενώσουν ορισμένους από τους 400.000 κατοίκους, αφού η ουκρανική παραθαλάσσια πόλη υπέστη πολυήμερους βομβαρδισμούς που εγκλώβισαν τους ανθρώπους χωρίς θέρμανση, ρεύμα και νερό. Όμως το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός κατέρρευσε, όπως και το Σάββατο, με την κάθε πλευρά να κατηγορεί την άλλη για την αποτυχία.
Το Κίεβο επανέλαβε την έκκλησή του προς τη Δύση να σκληρύνει τις κυρώσεις πέραν των υφιστάμενων προσπαθειών που έχουν πλήξει τη ρωσική οικονομία. Ζήτησε επίσης περισσότερα όπλα, συμπεριλαμβανομένης μιας έκκλησης για αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής, για να το βοηθήσουν να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) έγραψε την Κυριακή ότι οι προσπάθειες εκκένωσης σε ορισμένες ουκρανικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης, έχουν αποτύχει.
Η ΔΕΕΣ ανέφερε στο Twitter: «Οι άνθρωποι ζουν υπό τον τρόμο στη Μαριούπολη, αναζητώντας απεγνωσμένα ασφάλεια. Η σημερινή προσπάθεια να ξεκινήσει η εκκένωση περίπου 200.000 ανθρώπων απέτυχε. Οι αποτυχημένες προσπάθειες υπογραμμίζουν την απουσία μιας λεπτομερούς και λειτουργικής συμφωνίας μεταξύ των μερών της σύγκρουσης».
«Οι άνθρωποι στη Μαριούπολη και σε άλλα μέρη της Ουκρανίας ζουν σε απελπιστικές καταστάσεις», συνεχίζει η ΔΕΕΣ. «Πρέπει να προστατεύονται ανά πάσα στιγμή. Δεν αποτελούν στόχο. Οι άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως νερό, φαγητό, στέγη. Τα βασικά για τη ζωή. Χρειαζόμαστε εγγυήσεις ασφαλείας για να μπορέσουμε να τους φέρουμε βοήθεια».
Επίσης, την Κυριακή, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν περάσει σε γειτονικές χώρες τις τελευταίες ημέρες από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.
Ο επίτροπος της Υπηρεσίας Προσφύγων του ΟΗΕ Φιλίπο Γκράντι, σε ανάρτησή του στο Twitter, σημείωσε ότι πρόκειται για «την ταχύτερα αναπτυσσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Το πρακτορείο Reuters συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.