Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε στις 21 Σεπτεμβρίου τις δυτικές δυνάμεις ότι επιδίδονται σε πυρηνικό εκβιασμό και έθεσε τη χώρα του σε ενισχυμένη πολεμική κατάσταση, διατάσσοντας μερική στρατιωτική κινητοποίηση και υποσχόμενος να χρησιμοποιήσει “όλα τα διαθέσιμα μέσα” σε περίπτωση απειλής κατά της Ρωσίας και του λαού της.
Ο Πούτιν έκανε τις δηλώσεις αυτές σε τηλεοπτικό διάγγελμα, στο οποίο είπε ότι ορισμένοι υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι των δυτικών δυνάμεων εξέφρασαν “τη δυνατότητα χρήσης πυρηνικών όπλων μαζικής καταστροφής εναντίον της Ρωσίας”, σύμφωνα με τη μετάφραση των δηλώσεών του από την εφημερίδα The Scotsman.
«Εκείνοι που επιτρέπουν τέτοιες δηλώσεις θα πρέπει να υπενθυμίσουν ότι η χώρα μας διαθέτει επίσης διάφορα όπλα μαζικής καταστροφής», συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που είναι πιο προηγμένα από εκείνα που βρίσκονται στο οπλοστάσιο του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε, σύμφωνα με τη μετάφραση των παρατηρήσεών του από το Sky News.
«Εάν υπάρξει απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας και για την προστασία του λαού μας, θα χρησιμοποιήσουμε ασφαλώς όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», συνέχισε ο Πούτιν και πρόσθεσε: «Δεν μπλοφάρω».
Κατηγορίες κατά της Δύσης
Ο Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι επιδιώκει να «αποδυναμώσει, να διαιρέσει και τελικά να καταστρέψει» τη Ρωσία, σύμφωνα με επίσημη μετάφραση μέρους της ομιλίας του Κρεμλίνου, η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου.
Ισχυριζόμενος ότι οι δυτικές δυνάμεις είχαν επινοήσει αυτά τα σχέδια εδώ και πολύ καιρό, ο Πούτιν είπε ότι υποδαύλισαν την αντιρωσική τρομοκρατική δραστηριότητα στον Καύκασο, μετέφεραν «την επιθετική υποδομή του ΝΑΤΟ» κοντά στα σύνορα της χώρας του, έσπειραν «μίσος για τη Ρωσία επί δεκαετίες» και σκόπευαν να κάνουν την Ουκρανία «αντιρωσικό προγεφύρωμα».
Ο Πούτιν στις 21 Σεπτεμβρίου υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που ζητά τη μερική στρατιωτική κινητοποίηση των Ρώσων πολιτών, η οποία έρχεται καθώς η ουκρανική αντεπίθεση έχει επιφέρει μια σειρά από ήττες στα ρωσικά στρατεύματα.
Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε στη ρωσική κρατική τηλεόραση ότι η διαταγή κινητοποίησης του Πούτιν θα περιλαμβάνει εφέδρους, αλλά δεν θα περιλαμβάνει φοιτητές ή οποιονδήποτε χωρίς προηγούμενη στρατιωτική θητεία.
Η ρωσική ηγεσία ήταν απρόθυμη να διατάξει ευρεία στρατιωτική κινητοποίηση, παρουσιάζοντας την εισβολή στην Ουκρανία ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που είναι περιορισμένης εμβέλειας.
Η διαταγή του Πούτιν σηματοδοτεί την πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που γίνεται επίκληση στρατιωτικής κινητοποίησης των Ρώσων πολιτών.
Η δήλωσή του ήρθε μετά την ανακοίνωση δημοψηφισμάτων που θα ανοίξουν τον δρόμο για την επίσημη προσάρτηση από τη Ρωσία τμημάτων της Ουκρανίας.
Κριτικές αντιδράσεις
Η κίνηση του Πούτιν προκάλεσε επικριτικές αντιδράσεις από δυτικούς ηγέτες και Ουκρανούς αξιωματούχους.
Η Μπρίτζετ Μπρινκ, πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουκρανία, ανέβηκε στο Twitter για να περιγράψει τη διαταγή του Πούτιν ως ένδειξη «αδυναμίας» και «αποτυχίας».
«Τα εικονικά δημοψηφίσματα και οι κινητοποιήσεις είναι σημάδια αδυναμίας», ανέφερε η Μπρινκ στη δήλωσή της. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τη διεκδίκηση της Ρωσίας για δήθεν προσαρτημένα ουκρανικά εδάφη».
Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας αναφέρθηκε από την εφημερίδα The Scotsman λέγοντας ότι η εντολή του Πούτιν ισοδυναμεί με παραδοχή αποτυχίας.
«Η αθέτηση από τον Πούτιν των δικών του υποσχέσεων να μην κινητοποιήσει τμήματα του πληθυσμού του και η παράνομη προσάρτηση τμημάτων της Ουκρανίας, είναι μια παραδοχή ότι η εισβολή του αποτυγχάνει», δήλωσε ο Γουάλας.
«Καμία ποσότητα απειλών και προπαγάνδας δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι η Ουκρανία κερδίζει τον πόλεμο, η διεθνής κοινότητα είναι ενωμένη και η Ρωσία γίνεται παγκόσμιος παρίας», πρόσθεσε.