Δευτέρα, 23 Δεκ, 2024
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμμετέχει σε συνάντηση με κορυφαίους αξιωματούχους για τη στήριξη της αεροπορικής βιομηχανίας στη Ρωσία εν μέσω δυτικών κυρώσεων μέσω τηλεδιάσκεψης στην κατοικία Νόβο-Ογκάριοβο έξω από τη Μόσχα, Ρωσία, Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022. (Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Ο Πούτιν λέει ότι η Ρωσία θα «παρακολουθεί» τις εξαγωγές τροφίμων σε «εχθρικές» χώρες, θα είναι «συνετή» με τις προμήθειες στο εξωτερικό

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να «παρακολουθεί» τις εξαγωγές τροφίμων σε χώρες που η Μόσχα θεωρεί «εχθρικές», καθώς η Δύση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής περισσότερων κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Ο Πούτιν ανακοίνωσε την κίνηση αυτή κατά τη διάρκεια συνεδρίασης για τη γεωργία την Τρίτη, λίγες μόλις ημέρες αφότου η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε νέες σαρωτικές κυρώσεις κατά της χώρας σε απάντηση στις καταγγελίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

«Στο πλαίσιο της παγκόσμιας έλλειψης τροφίμων, φέτος θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις προμήθειες στο εξωτερικό και να παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξαγωγές αυτές σε χώρες που είναι σαφώς εχθρικές απέναντί μας», δήλωσε ο Πούτιν στη συνάντηση για τη γεωργία.

Ο πρόεδρος σημείωσε ότι η παραγωγή τροφίμων της Ρωσίας καλύπτει «πλήρως» τις εγχώριες ανάγκες και κάλεσε τους αξιωματούχους να αυξήσουν την αντικατάσταση των ξένων εισαγωγών με την τοπική παραγωγή.

«Πρέπει να θέσουμε σαφείς στόχους για την υποκατάσταση των εισαγωγών και να τους επιδιώξουμε επίμονα στο πολύ κοντινό μέλλον», είπε αναφερόμενος στο «δυναμικό» της χώρας στη γεωργία, τη βιομηχανία και την επιστήμη.

Ο Ρώσος ηγέτης υπογράμμισε επίσης τη σημασία της ελαχιστοποίησης των «αρνητικών εξωτερικών επιπτώσεων» στους Ρώσους πολίτες, εξηγώντας ότι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε «υψηλής ποιότητας οικονομικά προσιτά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των αλιευτικών προϊόντων».

«Αυτό είναι ένα βασικό καθήκον για το τρέχον έτος», δήλωσε.

Τα σχόλια του Πούτιν έρχονται λίγο αφότου ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, απείλησε να περιορίσει τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων μόνο σε «φιλικές» χώρες εν μέσω αυξανόμενων κυρώσεων από τις δυτικές χώρες.

Ο Μεντβέντεφ έγραψε στο Telegram την 1η Απριλίου ότι πολυάριθμες χώρες εξαρτώνται από τις προμήθειες τροφίμων από τη Ρωσία, η οποία είναι ένας σημαντικός παγκόσμιος εξαγωγέας αρκετών προϊόντων, όπως το ηλιέλαιο, το κριθάρι και το σιτάρι- το τελευταίο από τα οποία προμηθεύει κυρίως την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

«Αποδεικνύεται ότι τα τρόφιμά μας είναι το αθόρυβο όπλο μας. Αθόρυβο αλλά δυσοίωνο», δήλωσε.

«Η προτεραιότητα στις προμήθειες τροφίμων είναι η εγχώρια αγορά μας. Και ο έλεγχος των τιμών», συνέχισε. «Θα προμηθεύσουμε τρόφιμα και καλλιέργειες μόνο στους φίλους μας (ευτυχώς, έχουμε πολλούς από αυτούς, και δεν είναι καθόλου στην Ευρώπη και όχι στη Βόρεια Αμερική). Θα πουλάμε τόσο για ρούβλια όσο και για το εθνικό τους νόμισμα σε συμφωνημένες αναλογίες».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε νέες σχεδιαζόμενες κυρώσεις κατά της Μόσχας ως απάντηση στις καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τον ρωσικό στρατό στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, αφού το Σαββατοκύριακο εμφανίστηκαν εικόνες που έδειχναν πολλά πτώματα και ομαδικούς τάφους, με ορισμένα από τα άτομα να φαίνονται να έχουν τα χέρια τους δεμένα πίσω από την πλάτη τους.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε τα γεγονότα που έλαβαν χώρα εκεί ως «γενοκτονία».

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι προτεινόμενες κυρώσεις κατά της Μόσχας θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση ρωσικών εισαγωγών αξίας σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και εξαγωγών προς τη Ρωσία αξίας σχεδόν 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την απαγόρευση σε ολόκληρη την Ε.Ε. των εισαγωγών ρωσικού άνθρακα και την πλήρη απαγόρευση συναλλαγών σε τέσσερις βασικές ρωσικές τράπεζες.

Ωστόσο, οι κυρώσεις δεν έχουν ακόμη εγκριθεί από τους νομοθέτες στα κράτη μέλη της Ε.Ε..

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν επίσης στις 6 Απριλίου έναν νέο γύρο κυρώσεων κατά της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης όλων των νέων επενδύσεων στη Ρωσία και του αποκλεισμού του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Ρωσίας, της Sberbank. Ο Λευκός Οίκος περιέγραψε τις νέες κυρώσεις ως «καταστροφικά οικονομικά μέτρα» που είναι «σχεδιασμένα να ενισχύουν το ένα το άλλο για να δημιουργήσουν εντεινόμενο αντίκτυπο με την πάροδο του χρόνου».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε