Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι τυχόν προσπάθειες να εμποδιστούν οι εξαγωγές λιπασμάτων, πετρελαίου, φυσικού αερίου και μετάλλων θα έχουν «σοβαρές συνέπειες για αυτό το τμήμα της παγκόσμιας αγοράς και για τα τρόφιμα γενικότερα».
Ο Πούτιν έκανε τα σχόλια αυτά σε συνάντηση με μέλη της κυβέρνησης στις 10 Μαρτίου, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Ο πρόεδρος επιβεβαίωσε επίσης την υποστήριξή του στα σχόλια του υπουργού Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσίας, Ντένις Μαντούροφ, ο οποίος δήλωσε προηγουμένως ότι η Ρωσία θα ανακατευθύνει τις εξαγωγές σε άλλες χώρες που δεν είναι εχθρικές προς τη Ρωσία, εάν συνεχιστούν τα προβλήματα με την «εφοδιαστική αλυσίδα», αφού ισχυρίστηκε ότι οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες δεν φορτώνουν ρωσικά προϊόντα στα πλοία τους.
Στις μη φιλικές προς τη Ρωσία χώρες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Αυτή η παρεμπόδιση των προμηθειών αφορά τους μεταφορείς ενέργειας, το πετρέλαιο. Φυσικά, αφορά το φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένου του υγροποιημένου αερίου. Αφορά επίσης λιπάσματα και ορισμένα άλλα αγαθά, μέταλλα και ούτω καθεξής, χημικά προϊόντα με την ευρεία έννοια του όρου. Όσον αφορά τα λιπάσματα, τότε, φυσικά, αν αυτό συνεχιστεί περαιτέρω, θα έχει σοβαρές συνέπειες για αυτό το τμήμα της παγκόσμιας αγοράς και για τα τρόφιμα γενικότερα», δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με το TASS.
Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι κάθε προσπάθεια παρέμβασης στην προμήθεια ρωσικών προϊόντων θα επηρεάσει αρνητικά και την παγκόσμια οικονομία.
«Θα επηρεάσει επίσης τους μακροοικονομικούς δείκτες, διότι ο πληθωρισμός είναι αναπόφευκτος σε αυτή την περίπτωση», δήλωσε ο Πούτιν.
Την Πέμπτη ο Ρώσος υπουργός Βιομηχανίας Ντένις Μαντούροφ ανακοίνωσε ότι η Ρωσία απαγόρευσε προσωρινά τις εξαγωγές λιπασμάτων σε χώρες που θεωρεί εχθρικές προς τη Μόσχα, σύμφωνα με το Firstsquawk.
Η Epoch Times δεν μπόρεσε να εξακριβώσει αν η Ρωσία έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές λιπασμάτων και επικοινώνησε με τον υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας για να σχολιάσει.
Το υπουργείο της Ρωσίας συνέστησε προηγουμένως στους παραγωγούς λιπασμάτων της χώρας να σταματήσουν τις εξαγωγές, επικαλούμενο αβεβαιότητα ως προς το αν οι εξαγωγές αυτές θα φτάσουν στις ξένες αγορές.
«Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση με το έργο των ξένων εταιρειών εφοδιασμού και τους κινδύνους που συνδέονται με αυτό, το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσίας αναγκάστηκε να συστήσει στους Ρώσους παραγωγούς να αναστείλουν προσωρινά την αποστολή ρωσικών λιπασμάτων για εξαγωγή μέχρι οι μεταφορείς να επαναλάβουν το ρυθμικό έργο και να παράσχουν εγγυήσεις για την εκπλήρωση των εξαγωγικών παραδόσεων ρωσικών λιπασμάτων στο ακέραιο», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Η Ρωσία παράγει 50 εκατομμύρια τόνους λιπασμάτων κάθε χρόνο, αντιπροσωπεύοντας το 13% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής, σύμφωνα με το Reuters.
Η χώρα είναι επίσης σημαντικός παραγωγός λιπασμάτων που περιέχουν ποτάσα, φωσφορικά άλατα και άζωτο, τα οποία χρησιμεύουν ως κύρια θρεπτικά συστατικά των καλλιεργειών και του εδάφους.
Εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, το κόστος των λιπασμάτων έχει ήδη αυξηθεί σημαντικά σε όλο τον κόσμο και αναμένεται να επηρεάσει περαιτέρω το κόστος των αγαθών και να ωθήσει τις τιμές των τροφίμων σε υψηλότερα επίπεδα.
Ωστόσο, ακόμη και πριν από την εισβολή, οι τιμές των λιπασμάτων είχαν αυξηθεί δραστικά εν μέρει λόγω της αύξησης του κόστους του φυσικού αερίου που απαιτείται για τη μεταφορά λιπασμάτων σε όλες τις χώρες και ηπείρους.
Συν τοις άλλοις, η μειωμένη ποσότητα φυσικού αερίου, το οποίο αποτελεί βασικό συστατικό για την παρασκευή λιπασμάτων με βάση το άζωτο, ανάγκασε ορισμένους παραγωγούς να μειώσουν την παραγωγή και σε ορισμένες χειρότερες περιπτώσεις να τη σταματήσουν εντελώς.
Ο Πίτερ Ζέιχαν, γεωπολιτικός αναλυτής και συγγραφέας, δήλωσε στο FOX Business ότι ο κόσμος βρισκόταν στα πρόθυρα «της χειρότερης κατάστασης λιπασμάτων στη σύγχρονη ιστορία όσον αφορά την προσφορά» πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.
«Και οι τρεις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στα λιπάσματα (φωσφορικά άλατα, άζωτο, ποτάσα) υπόκεινται σε άθλια έλλειψη. Και ακόμη και αν ο πόλεμος σταματούσε αύριο, είναι ήδη πολύ αργά. Είναι πολύ αργά για την περίοδο φύτευσης για το βόρειο ημισφαίριο φέτος», δήλωσε ο Ζέιχαν, προσθέτοντας ότι η κρίση θα μπορούσε δυνητικά να πλήξει περισσότερο τη Βραζιλία, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία.
Αυτά τα έθνη, είπε, πιθανότατα δεν θα δουν αρκετές αποδόσεις που είναι «απαραίτητες για τη στήριξη του παγκόσμιου πληθυσμού».
«Και καθώς οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται, όπως συμβαίνει τις τελευταίες δύο εβδομάδες -και μάλιστα αρκετά απότομα- οι αγρότες θα κάνουν αυτό που κάνουν οι αγρότες. Θα φυτέψουν ό,τι πιστεύουν ότι μπορούν να καλλιεργήσουν για το μεγαλύτερο δυνατό όφελος», δήλωσε ο Ζέιχαν. «Έτσι, μπορώ να δω (τις Ηνωμένες Πολιτείες) να αυξάνουν την παραγωγή μας και τις εξαγωγές μας κατά ένα μικρό ποσό. Αλλά η κλίμακα για την οποία μιλάμε εδώ είναι ανεπαρκής τροφή για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους».
Εν τω μεταξύ, ο Ράιαν Τζέικομπσεν, διευθύνων σύμβουλος της Fresno County Farm Bureau, προειδοποίησε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα απλά «να μην υπάρχει επαρκής ποσότητα για την παγκόσμια αγορά».
«Πόσο μάλλον με τις τιμές, απλά δεν θα μπορείτε να το βρείτε», δήλωσε ο Τζέικομπσεν στο ABC30. «Είμαστε στην αρχή της περιόδου», πρόσθεσε ο Τζέικομπσεν. «Υπάρχει ακόμη πολύς χρόνος καλλιέργειας, οπότε αναμένουμε ότι αυτό θα επιδεινωθεί όσο προχωράμε περισσότερο».
Η απαγόρευση των λιπασμάτων έρχεται μετά τις βαριές κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες ως απάντηση σε αυτό που ο Πούτιν αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.