ΛΟΝΔΙΝΟ – Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε την Παρασκευή τη Δύση ότι η συνέχιση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία κινδυνεύει να προκαλέσει καταστροφική αύξηση των τιμών της ενέργειας για τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.
Ο Πούτιν, ο οποίος χαρακτηρίζει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία ως κήρυξη οικονομικού πολέμου, δήλωσε ότι οι εκκλήσεις της Δύσης να μειώσει την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια προκάλεσαν «πυρετό» στις παγκόσμιες αγορές με την αύξηση των καυσίμων.
Οι πελάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δηλώσει ότι θέλουν να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι θέλουν να διερευνήσουν τα «ανώτατα όρια τιμών» στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου.
«Οι περιορισμοί των κυρώσεων στη Ρωσία προκαλούν πολύ μεγαλύτερη ζημιά στις χώρες που τους επιβάλλουν», δήλωσε ο Πούτιν στους ηγέτες της ρωσικής βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, μεταξύ των οποίων ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft Ιγκόρ Σέτσιν και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.
«Η περαιτέρω χρήση των κυρώσεων μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη πιο σοβαρές -χωρίς υπερβολή, ακόμη και καταστροφικές- συνέπειες στην παγκόσμια αγορά ενέργειας».
Η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και η επιβολή από τη Δύση των αυστηρότερων κυρώσεων στη σύγχρονη ιστορία έχουν υπονομεύσει τις παραδοχές των αγορών ενέργειας και εμπορευμάτων.
Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο. Η Ευρώπη εισάγει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της και το 30% του πετρελαίου της από τη Ρωσία.
Παγκόσμια προσφορά
Με τις τιμές να έχουν ήδη αυξηθεί, ο κόσμος προετοιμάζεται για περαιτέρω διαταραχή του εφοδιασμού από τη Ρωσία: Ο αγωγός Nord Stream 1 κάτω από τη Βαλτική, μια ζωτικής σημασίας διαδρομή εφοδιασμού της Γερμανίας, πρόκειται να υποβληθεί σε συντήρηση από τις 11 έως τις 21 Ιουλίου.
Η Gazprom μείωσε τη χωρητικότητα μέσω του αγωγού σε μόλις 40%, επικαλούμενη την καθυστερημένη επιστροφή του εξοπλισμού που συντηρεί η γερμανική Siemens Energy στον Καναδά λόγω των κυρώσεων.
Η κοινοπραξία αγωγών Κασπίας (CPC), η οποία μεταφέρει περίπου το 1% του παγκόσμιου πετρελαίου, διατάχθηκε από ρωσικό δικαστήριο να αναστείλει τη λειτουργία της την Τρίτη. Οι ροές συνεχίζονται, αλλά δεν είναι σαφές για πόσο καιρό.
«Γνωρίζουμε ότι οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να αντικαταστήσουν τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους», δήλωσε ο Πούτιν. «Ωστόσο, αναμένουμε ότι το αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών θα είναι η άμεση αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου στην αγορά και η αύξηση του κόστους των ενεργειακών πόρων για τους τελικούς καταναλωτές».
Τους τελευταίους μήνες, η Ρωσία διέκοψε τις ροές φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία, την Πολωνία, τη Φινλανδία, τον δανικό προμηθευτή Orsted, την ολλανδική εταιρεία Gasterra και τη Shell για τα γερμανικά συμβόλαιά της, αφού όλες απέρριψαν το αίτημα να στραφούν σε πληρωμές σε ρούβλια ως απάντηση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι ο οικονομικός «αιφνιδιαστικός πόλεμος» της Δύσης απέτυχε, αλλά παραδέχτηκε ότι προκλήθηκε ζημιά στην οικονομία των 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Θα πρέπει να αισθανόμαστε σίγουροι για τον εαυτό μας, αλλά θα πρέπει να δείτε τους κινδύνους – οι κίνδυνοι εξακολουθούν να υπάρχουν», δήλωσε ο Πούτιν.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι η κατάσταση στον ρωσικό τομέα καυσίμων και ενέργειας παραμένει σταθερή, αναφέροντας την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου στα 10,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιούνιο.
Είπε όμως ότι οι ρωσικές ενεργειακές εταιρείες θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα εμπάργκο πετρελαίου της ΕΕ που θα τεθεί σε ισχύ περί τα τέλη του έτους.
«Η κυβέρνηση εξετάζει επί του παρόντος επιλογές για την ανάπτυξη της σιδηροδρομικής υποδομής και των αγωγών για την προμήθεια ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε φιλικές χώρες», δήλωσε ο Πούτιν.