Τετάρτη, 04 Δεκ, 2024
Ο ηγέτης του κύριου αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος της Νότιας Κορέας, Λι Τζέ-Μιουνγκ (Κ), εξέρχεται από την κύρια αίθουσα συνεδριάσεων της Εθνικής Συνελεύσεως στη Σεούλ στις 4 Δεκεμβρίου 2024, αφού ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-Γιολ ανακοίνωσε στρατιωτικό νόμο. (Jung Yeon-je/AFP μέσω Getty Images)

Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας αποσύρει τον Στρατιωτικό Νόμο 6 ώρες μετά το διάταγμα

Το κόμμα της αντιπολίτευσης του προέδρου δήλωσε ότι ήταν «κατά βάση ένα πραξικόπημα».

Από την ώρα που ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-Γιολ εξέδωσε ένα απροσδόκητο διάταγμα το βράδυ της 3ης Δεκεμβρίου, επικαλούμενος στρατιωτικό νόμο για να καταστείλει αυτό που είπε ότι ήταν δυνάμεις εναντίον του κράτους στην αντιπολίτευση, οι βουλευτές στο Κοινοβούλιο της χώρας συγκεντρώθηκαν γρήγορα για να ανακαλέσουν την απόφαση σε πρωινή συνεδρίαση, καθώς στρατιωτικοί προσπάθησαν να εμποδίσουν την ψηφοφορία τους.

Σε περίπου έξι ώρες, κατά τις οποίες 190 μέλη του Κοινοβουλίου ψήφισαν για την άρση της διαταγής, το περιστατικό έληξε.

Ο Γιουν δήλωσε νωρίς το πρωί της 4ης Δεκεμβρίου, ώρα τοπική, ότι θα αναιρούσε την απόφασή του.

«Αποδέχτηκα την απόφαση που έλαβε η Εθνική Συνέλευση για να διαλύσει και να άρει τον στρατιωτικό νόμο», είπε ο Γιουν σε τηλεοπτική ομιλία από το προεδρικό γραφείο στο Γιονγκσαν.

«Οι δυνάμεις που αναπτύχθηκαν για τις υποθέσεις του στρατιωτικού νόμου έχουν αποσυρθεί.»

Ο Γιουν έκανε την ανακοίνωση μετά από τις επικρίσεις που δέχθηκε η απόφαση από τους νομοθέτες της Νότιας Κορέας, με ορισμένους να την χαρακτηρίζουν ως «πραξικόπημα», και μετά από συγκρούσεις διαδηλωτών με στρατιώτες έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια αυτού που ανέφεραν ορισμένοι αναλυτές ως μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές κρίσεις της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες.

Το περιστατικό προκάλεσε επίσης ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες θεωρούν τη Νότια Κορέα σύμμαχο από τότε που η χώρα υποστηρίζει την δημοκρατική κυβέρνηση μετά το τελευταίο στρατιωτικό πραξικόπημα τη δεκαετία του 1980.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν παρακολουθεί τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στη Νότια Κορέα με «σοβαρή ανησυχία», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κερτ Κάμπελ στους δημοσιογράφους πριν ο Γιουν άρει το διάταγμα την 4η Δεκεμβρίου.

Ορίστε τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την κήρυξη στρατιωτικού νόμου από τον Γιουν.

Όταν ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας επικαλέστηκε στρατιωτικό νόμο, είπε ότι οι ηγέτες του αντιπολιτευόμενου φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος συμπαθούν τη Βόρεια Κορέα και συμμετέχουν σε «δραστηριότητες εναντίον του κράτους, σχεδιάζοντας ανταρσία».

Ο ηγέτης δεν ανέπτυξε την κατηγορία και δεν παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία.

Ο Γιουν κέρδισε τις εκλογές του 2022 με διαφορά μικρότερη από 1% έναντι του Λι Τζέ-Μιουνγκ, ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος.

Αυτή τη χρονιά, το κόμμα του Λι επανέκτησε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας και εξέφρασε διαφωνίες για το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

Οι Δημοκρατικοί νομοθέτες είχαν επίσης προσπαθήσει να περάσουν προτάσεις για την καθαίρεση τριών κορυφαίων εισαγγελέων, περιλαμβανομένων εκείνων που ερευνούσαν τον Λι, ο οποίος κατηγορήθηκε και πρόσφατα αθωώθηκε για δήθεν εντολή σε μάρτυρα να καταθέσει ψευδή μαρτυρία σε δίκη του 2019 που συνδεόταν με παραβίαση εκλογικού νόμου.

Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-Γιολ μιλά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο προεδρικό γραφείο στη Σεούλ, Νότια Κορέα, στις 3 Δεκεμβρίου 2024. (Υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας μέσω AP)

 

Ο Λι, που έχει συγκρίνει τον εαυτό του με τον γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς (I-Vt.), καταδικάστηκε πρόσφατα για παραβίαση εκλογικού νόμου για ψευδείς δηλώσεις ως υποψήφιος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του 2022. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή.

Ο Λι αντιμετωπίζει επίσης πολλές άλλες νομικές μάχες, περιλαμβανομένης της κατηγορίας ότι προσπάθησε να αναγκάσει έναν τοπικό επιχειρηματία να στείλει εκατομμύρια σε παράνομες πληρωμές στη Βόρεια Κορέα, προσπαθώντας να οργανώσει μια επίσκεψη στη βόρεια γειτονική χώρα που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.

Σε σύγκριση με τον Γιουν, ο Λι έχει πάρει μια πιο φιλική στάση προς το κινεζικό καθεστώς. Κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης τον Μάρτιο, ο Λι άσκησε κριτική στον Γιουν για τα σχόλια του σχετικά με την στρατιωτική άσκηση της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν.

«Γιατί προκαλείς την Κίνα;» είπε ο Λι εκείνη τη στιγμή. «Τι σχέση έχει το ζήτημα της Ταϊβάν με τη Νότια Κορέα;»

Η κατηγορία του Γιουν για συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα είναι παρόμοια με μια τακτική που χρησιμοποιούσαν οι παλαιότερες νοτιοκορεατικές δικτατορίες, οι οποίες έληξαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Σύμφωνα με ένα άρθρο του 1997 στο Washington International Law Journal, το καθεστώς του Στρατηγού Τσουν Ντου-Χουάν χρησιμοποίησε την ίδια δικαιολογία για να επικαλεστεί στρατιωτικό νόμο ως απάντηση στις διαμαρτυρίες μετά το στρατιωτικό του πραξικόπημα το 1979.

 

Και τα Δύο Κόμματα Καταδικάζουν τον Στρατιωτικό Νόμο

Ο Λι χαρακτήρισε την δήλωση του προέδρου «παράνομη και αντισυνταγματική».

Ο Χαν Ντονγκ-χουάν, ηγέτης του συντηρητικού Κόμματος Δύναμης του Λαού (People Power Party-PPP) του Γιουν, χαρακτήρισε την διαταγή «λάθος» και υποσχέθηκε να «τη σταματήσει με τον λαό».

Ο Κιμ Ντονγκ-γιόν, κυβερνήτης της αντιπολιτευόμενης Δημοκρατικής Παράταξης της επαρχίας Κιόνγκκι, που περιβάλλει τη Σεούλ, χαρακτήρισε τη διαταγή «εγκληματική» και δήλωσε ότι έχει γυρίσει τη χώρα «45 χρόνια πίσω».

«Ο λαός θα μπλοκάρει το αντισυνταγματικό βήμα του προέδρου. Ο στρατός πρέπει να είναι στο πλευρό του λαού σε κάθε περίπτωση. Ας το αντιταχθούμε αποφασιστικά», είπε ο Κιμ σε ανάρτησή του στο X, γράφοντας στα Κορεατικά.

Λίγες ώρες αργότερα, αφού το Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει επίσημα για την άρση της διαταγής, ο Κιμ δήλωσε ότι ο Γιουν δεν ήταν πλέον «στόχος καθαίρεσης», αλλά «στόχος σύλληψης».

«Το ‘πραξικόπημα 2 ωρών’ του προέδρου Γιουν Σουκ-Γιολ έχει σπρώξει τη χώρα στα όρια του γκρεμού», είπε ο Κιμ σε επόμενη ανάρτηση στο X. «Σε λίγες ώρες, η οικονομία μας έχει ταρακουνηθεί δραματικά. Μια οικονομία σε ερείπια. Μια κοινωνία σε χάος.»

 

Οι Πολιτικές Δυσκολίες του Γιουν

Μετά τη νίκη του επί του Λι στις προεδρικές εκλογές του 2022 με μικρή διαφορά, ο Γιουν αντιμετώπισε κριτική εντός της χώρας, με την αποδοχή του να κυμαίνεται γύρω από το 20% για μήνες.

Ο Γιουν έπρεπε να αντιμετωπίσει ένα Κοινοβούλιο που ελέγχεται από το κόμμα της αντιπολίτευσης από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Το ίδιο το κόμμα του PPP υπέστη καταστροφική ήττα στις εκλογές αυτής της χρονιάς, χάνοντας θέσεις στην μονή κάμερα του κοινοβουλίου.

Οι συντηρητικοί από το PPP είχαν ισχυριστεί ότι μέλη του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος εργάζονταν εναντίον τους στο Κοινοβούλιο ως πολιτική εκδίκηση για την έρευνα στον Λι, ο οποίος ενδέχεται να κατέβει ξανά στις προεδρικές εκλογές του 2027.

Ο ηγέτης του κύριου αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος της Νότιας Κορέας, Λι Τζέ-μγιουνγκ, φτάνει σε δικαστήριο στη Σεούλ, Νότια Κορέα, στις 25 Νοεμβρίου 2024. (Κιμ Χονγκ-τζί/AFP μέσω Getty Images)

 

Ο Γιουν και η Πρώτη Κυρία Κιμ Κεόν-χι κατηγορήθηκαν επίσης ότι επηρέασαν ακατάλληλα το PPP για να επιλέξει έναν συγκεκριμένο υποψήφιο για να κατέβει σε ενδιάμεσες εκλογές του Κοινοβουλίου το 2022, κατόπιν αιτήματος του μεσάζοντα εκλογών Μιούνγκ Τε-κιουν.

Ο Γιουν πρόσφατα αρνήθηκε τις κατηγορίες για ατασθαλίες ως απάντηση στις κατηγορίες, οι οποίες εμπόδισαν τις αποδοχές του.

 

Η Ιστορία του Στρατιωτικού Νόμου στη Νότια Κορέα

Η δημοκρατική ιστορία της Νότιας Κορέας ξεκινά μόνο από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, και ο στρατιωτικός νόμος παραμένει ένα ευαίσθητο θέμα καθώς οι παλαιότερες δικτατορίες τον επικαλέστηκαν επανειλημμένα για να καταστείλουν την αντιπολίτευση.

Διάφορες δικτατορίες προέκυψαν μετά την ανοικοδόμηση της Νότιας Κορέας μετά τον Κορεατικό Πόλεμο 1950–53, με κάποιους ηγέτες να επικαλούνται στρατιωτικό νόμο για να τοποθετήσουν στρατιώτες, τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης σε δημόσιες τοποθεσίες και στους δρόμους για να καταπνίξουν τις πολιτικές διαδηλώσεις.

Το 1961, ο δικτάτορας Παρκ Τσουνγκ-χι ηγήθηκε χιλιάδων στρατιωτών στη Σεούλ κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, στην πρώτη επιτυχημένη στρατιωτική ανατροπή της εξουσίας.

Ο Παρκ κυβέρνησε τη Νότια Κορέα για 20 χρόνια προτού τον δολοφονήσει ο επικεφαλής της μυστικής του αστυνομίας το 1979. Ο δικτάτορας δήλωνε περιοδικά στρατιωτικό νόμο για να τερματίσει διαμαρτυρίες και να φυλακίσει τους επικριτές του.

Λιγότερο από δύο μήνες μετά τον θάνατο του Παρκ, ο Ταξίαρχος Τσουν Ντου-Χουάν έφερε μια πομπή στρατιωτών και αρμάτων μάχης στην πρωτεύουσα της χώρας το Δεκέμβριο του 1979, προκαλώντας την δεύτερη επιτυχημένη στρατιωτική ανατροπή της εξουσίας στη Νότια Κορέα.

Μετά την εμφάνιση του κινήματος για τη δημοκρατία στην πόλη Κουάνγκτζου το επόμενο έτος, ο Τσουν διέταξε το στρατό του να σφαγιάσει τουλάχιστον 200 άτομα.

Οι μαζικές διαμαρτυρίες το καλοκαίρι του 1987 υποχρέωσαν την κυβέρνηση Τσουν να επιτρέψει άμεσες προεδρικές εκλογές, οι οποίες σηματοδότησαν την έναρξη της δημοκρατίας στη Νότια Κορέα.

 

Παραίτηση ή Αντιμετώπιση Καθαίρεσης

Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα καλεί τον Γιουν να παραιτηθεί ή να αντιμετωπίσει την καθαίρεσή του.

«Η κήρυξη στρατιωτικού νόμου του προέδρου Γιουν Σουκ-Γιολ ήταν ξεκάθαρη παραβίαση του συντάγματος. Δεν πληρούσε καμία από τις προϋποθέσεις για να την κηρύξει», ανέφερε το Δημοκρατικό Κόμμα σε δήλωση που εκδόθηκε στις 4 Δεκεμβρίου.

«Η κήρυξη στρατιωτικού νόμου ήταν αρχικά άκυρη και μια σοβαρή παραβίαση του συντάγματος. Ήταν μια σοβαρή πράξη εξέγερσης και παρέχει τέλεια έδαφος για την καθαίρεσή του.»

Στη Νότια Κορέα, η καθαίρεση του προέδρου απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων του Κοινοβουλίου ή 200 από τα 300 μέλη του. Το Δημοκρατικό Κόμμα και άλλα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης διαθέτουν συνολικά 192 έδρες.

Δεκαοκτώ βουλευτές του PPP προστέθηκαν σε 172 βουλευτές για να ψηφίσουν υπέρ της ανατροπής της κήρυξης στρατιωτικού νόμου του Γιουν.

Του Jacob Burg

 

Το άρθρο αυτό συντάχθηκε με τη βοήθεια του Associated Press, Reuters, Andrew Thornebrooke, Eva Fu και Frank Fang.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε