Ο πρόεδρος της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε, χαρακτήρισε πρόσφατα το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ) ως «ξένη εχθρική δύναμη» και ανακοίνωσε την αποκατάσταση του στρατιωτικού δικαστικού συστήματος της χώρας, προκαλώντας έντονο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με αναλυτές, η δήλωσή του σχετίζεται άμεσα με τη στρατηγική της κυβέρνησης Τραμπ απέναντι στο κινεζικό καθεστώς και την ευρύτερη διεθνή κατάσταση.
Στις 13 Μαρτίου, ο Λάι παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μετά από μία υψηλού επιπέδου συνεδρίαση εθνικής ασφάλειας, όπου ανακοίνωσε 17 στρατηγικές για την αντιμετώπιση των απειλών που προέρχονται από το ΚΚΚ. Επεσήμανε ότι η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε λόγω της διείσδυσης του ΚΚΚ και των τακτικών του για την προσάρτηση της Ταϊβάν, και κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στην προστασία της δημοκρατίας και της ελευθερίας, να κατανοήσουν τις «τακτικές ενιαίου μετώπου» του ΚΚΚ και να απορρίψουν κάθε δραστηριότητα που υπονομεύει τα εθνικά συμφέροντα.
Συνεργασία ΗΠΑ–Ταϊβάν
Η Καναδή συγγραφέας και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας για μια Δημοκρατική Κίνα (Federation for a Democratic China), Σενγκ Σιουέ, ανέφερε ότι η δήλωση του Λάι συνδέεται με τη διεθνή κατάσταση και ειδικότερα με την πολιτική του Τραμπ απέναντι στην Κίνα.
Επεσήμανε ότι από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε την προεδρία, οι συγκρούσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΚΚΚ έχουν κλιμακωθεί, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να διαχωρίζει το ΚΚΚ από τον κινεζικό λαό και τις ΗΠΑ να επιδιώκουν να καταστήσουν το ΚΚΚ υπεύθυνο για τη συγκάλυψη της πανδημίας. Θεωρείται αναμενόμενο ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν αυστηρότερες κυρώσεις στο Πεκίνο.
Στις 14 Μαρτίου, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε μονομερή προσπάθεια αλλαγής του καθεστώτος της Ταϊβάν μέσω εξαναγκασμού, υιοθετώντας μια αυστηρότερη στάση απέναντι στο ΚΚΚ. Σύμφωνα με τη Σενγκ, οι διεθνείς αυτές εξελίξεις παρέχουν στον Λάι ισχυρότερη πολιτική υποστήριξη.
Στην ίδια γραμμή, ο πρώην καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και νυν αναλυτής στην Αυστραλία, Γιουάν Χονγκμπίνγκ, ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν πλέον την επέκταση του κομμουνιστικού ολοκληρωτισμού του ΚΚΚ ως βασική απειλή και έχουν στρέψει την εστίασή τους από την Ευρώπη στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.
Τόνισε ότι, ως σύμμαχος των ΗΠΑ, η Ταϊβάν πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την αμερικανική πολιτική, περιορίζοντας τις επεκτατικές φιλοδοξίες του ΚΚΚ και αντιμετωπίζοντας τις στρατιωτικές του βλέψεις για εισβολή στην Ταϊβάν.
Η δήλωση του Λάι αποτελεί την πρώτη φορά από τον εκδημοκρατισμό της Ταϊβάν που ένας πρόεδρος αναγνωρίζει επισήμως την κομμουνιστική Κίνα ως ξένη εχθρική δύναμη. Σύμφωνα με τον Γιουάν, αυτή η σαφής τοποθέτηση αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα της Ταϊβάν να διατηρήσει την εθνική της κυριαρχία, να προστατεύσει τον δημοκρατικό της τρόπο ζωής και να διασφαλίσει ότι οι πολίτες της θα αποφασίζουν για το μέλλον τους.
Η ομιλία του Λάι πραγματοποιήθηκε την παραμονή της 20ής επετείου της «Αντι-Αποσχιστικής Νομοθεσίας» του ΚΚΚ.
Στρατιωτικές απειλές του ΚΚΚ
Στις 14 Μαρτίου, μία ημέρα μετά την ομιλία, οι κινεζικές αρχές διοργάνωσαν εκδήλωση για την επέτειο του νόμου. Ο επικεφαλής του Γραφείου Υποθέσεων της Ταϊβάν, Σονγκ Τάο, υποστήριξε ότι ο νόμος επιτρέπει τη χρήση μη ειρηνικών μέσων για την αποτροπή της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, κάτι που θεωρήθηκε ως αυστηρή προειδοποίηση προς την Ταϊπέι.
Σε απάντηση, το Συμβούλιο Υποθέσεων της Ηπειρωτικής Κίνας της Ταϊβάν τόνισε ότι ο νόμος δεν έχει καμία ισχύ πάνω στον λαό της Ταϊβάν ή στην κυριαρχία της Δημοκρατίας της Κίνας (επίσημη ονομασία της Ταϊβάν). Ο υπουργός του Συμβουλίου, Τσιου Τσούι-τσενγκ, δήλωσε ότι οι ενέργειες του Πεκίνου αποξενώνουν περαιτέρω την Ταϊβάν, αυξάνουν την ένταση και παρεμποδίζουν τη διπλωματία μεταξύ των δύο πλευρών.
Το υπουργείο Αμύνης της Ταϊβάν επιβεβαίωσε ότι στρατιωτικά αεροσκάφη και ναυτικές δυνάμεις του ΚΚΚ συνεχίζουν να επιχειρούν γύρω από το στενό της Ταϊβάν.

Διατάραξη του νομοθετικού έργου
Ο Γιουάν αποκάλυψε ότι ο ηγέτης του ΚΚΚ, Σι Τζινπίνγκ, πιστεύει πως μπορεί να πετύχει συμφωνία με τον Τραμπ για το ζήτημα της Ταϊβάν. Σύμφωνα με πηγές του Γιουάν στην Κίνα, ο Σονγκ Τάο τόνισε τρία βασικά σημεία ενός σχεδίου δράσης του ΚΚΚ για το 2025. Αυτά περιλαμβάνουν την ενίσχυση του αντιαμερικανικού αισθήματος στην Ταϊβάν και την προώθηση της συνεργασίας της αντιπολίτευσης — συγκεκριμένα της συμμαχίας του Κουομιντάνγκ με το Λαϊκό Κόμμα της Ταϊβάν — για να επηρεαστούν οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία.
Σύμφωνα με τον Γιουάν, η κυβέρνηση Σι επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει το συνταγματικό σύστημα της Ταϊβάν μέσω πολιτικών συμμάχων, υπονομεύοντας τις αμυντικές της ικανότητες και τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ, στην Ταϊβάν έχει ξεκινήσει ένα μαζικό κίνημα ανάκλησης κατά βουλευτών της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εκλογικής Επιτροπής στις 10 Μαρτίου, 35 βουλευτές του Κουομιντάνγκ και ένας ανεξάρτητος έχουν προχωρήσει στη δεύτερη φάση της διαδικασίας ανάκλησης.
Η Σενγκ Σιουέ προειδοποίησε ότι το κίνημα αυτό δεν πρέπει να αποσπά την προσοχή από τη διακυβέρνηση Λάι, καθώς το ΚΚΚ επιδιώκει να πυροδοτήσει εσωτερικές συγκρούσεις στην Ταϊβάν. Ο Λάι, με τη δημόσια τοποθέτησή του, επιχειρεί να στρέψει την προσοχή στις κινήσεις του ΚΚΚ, υπενθυμίζοντας ότι το Πεκίνο επιδιώκει να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή, ώστε να αποσπάσει την προσοχή της Ταϊβάν από τις εξωτερικές απειλές.