Κυριακή, 15 Σεπ, 2024
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι παρευρίσκονται στην υπογραφή εγγράφου μετά τις συνομιλίες τους στο Μέγαρο Μαριίνσκι στο Κίεβο, στις 23 Αυγούστου 2024. (Sergei Supinsky/AFP μέσω Getty Images)

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στην Ουκρανία

Η επίσκεψη του Μόντι πραγματοποιήθηκε μόλις λίγες εβδομάδες μετά την επίσκεψή του στη Μόσχα.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ-Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι επισκέφθηκε την Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της εμπόλεμης χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το ταξίδι της 23ης Αυγούστου ήρθε μόλις έξι εβδομάδες μετά το ταξίδι του Μόντι στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Μόντι συνοδευόταν από τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας Σ. Τζαϊσάνκαρ και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Ατζίτ Ντοβάλ, μια κίνηση που οι αναλυτές είπαν ότι υπογράμμισε τη σοβαρότητα της επίσκεψης.

Κατά τη διάρκεια του ιστορικού ταξιδιού, του πρώτου που πραγματοποιεί Ινδός πρωθυπουργός από την ανεξαρτησία της Ουκρανίας το 1991, ο Μόντι και ο Ζελένσκι είχαν συνομιλίες σε επίπεδο αντιπροσωπείας, σε προσωπικό επίπεδο, με στόχο την εξεύρεση λύσης μέσω διαπραγματεύσεων στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας.

Αμέσως μετά την άφιξη του Μόντι, οι δύο ηγέτες επισκέφθηκαν την Έκθεση Μαρτυρολογίας στο Κίεβο, η οποία περιλαμβάνει τα ονόματα και τις φωτογραφίες των παιδιών της Ουκρανίας που σκοτώθηκαν στη σύγκρουση. Τοποθέτησαν συμβολικά παιχνίδια στο μνημείο και ο Μόντι ένωσε τα χέρια του σε σιωπηλή προσευχή.

Ο Μόντι δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ζελένσκι: «Επιλέξαμε να μείνουμε έξω από τον πόλεμο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε ουδέτεροι. Από την αρχή, ήμασταν στο πλευρό της ειρήνης. Ερχόμαστε από τη χώρα του Βούδα, όπου δεν υπάρχει χώρος για πόλεμο».

Ο Μόντι δήλωσε ότι ήρθε με ένα «μήνυμα ειρήνης» από το 1,4 δισεκατομμύριο ανθρώπους της Ινδίας και από άλλες χώρες του Νότου.

«Ο δρόμος για τη λύση προκύπτει από το διάλογο και τη διπλωματία και, χωρίς να χάνουμε χρόνο, πρέπει να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Οι δύο πλευρές θα πρέπει να καθίσουν μαζί και να αναζητήσουν τρόπους για να βγουν από αυτή την ώρα της κρίσης», δήλωσε ο Μόντι.

Οι ειδικοί χαρακτήρισαν την επίσκεψη του Μόντι ως πράξη ισορροπίας, καθώς ο Ινδός πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στο διάλογο και τη διπλωματία έναντι του πολέμου.

Ο Μόντι, ο οποίος δήλωσε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Μόσχα τον περασμένο μήνα ότι «προσβλέπει στην περαιτέρω εμβάθυνση της ειδικής και προνομιακής στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ» της Ινδίας και της Ρωσίας, χαρακτήρισε το ταξίδι του στην Ουκρανία «ιστορικό». Αποκάλεσε την Ουκρανία «σπουδαίο έθνος» και δήλωσε ότι οι συνομιλίες του με τον Ζελένσκι ήταν «παραγωγικές».

Η Ινδία είναι πρόθυμη να ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς με την Ουκρανία, δήλωσε ο Μόντι. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας στη γεωργία, την τεχνολογία και τα φαρμακευτικά προϊόντα.

 

Η μοναδική θέση της Ινδίας

Ο Ντίλιπ Σίνχα, ένας βετεράνος διπλωμάτης που υπηρέτησε ως πρεσβευτής της Ινδίας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη από το 2012-2014, δήλωσε στους Epoch Times ότι η επίσκεψη του Μόντι στο Κίεβο ήταν μια «πράξη εξισορρόπησης», υπό το φως της κριτικής που δέχθηκε μετά την επίσκεψή του στη Μόσχα.

Ο Σίνχα σημείωσε ότι το ταξίδι του Μόντι στη Ρωσία συνέπεσε με αυξημένες εξελίξεις στην περιοχή.  Λίγες ώρες πριν προσγειωθεί στη Μόσχα, πύραυλοι σκότωσαν 41 ανθρώπους στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων παιδιών σε νοσοκομείο του Κιέβου. Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε επίσης ακριβώς πριν από την ετήσια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, όπου ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας ήταν ένα από τα κύρια θέματα της ημερήσιας διάταξης.

«Ο Ζελένσκι είχε κάνει μια πολύ έντονη δήλωση εκείνη την εποχή, [η οποία] στην πραγματικότητα, στρεφόταν προσωπικά κατά του πρωθυπουργού, επειδή είπε στην ανάρτηση στο twitter ότι ήταν εξαιρετικά απογοητευμένος που είδε τον ηγέτη της μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου να αγκαλιάζει τον πιο αιματηρό εγκληματία του κόσμου στη Μόσχα μια τέτοια μέρα», δήλωσε ο Σίνχα.

Ωστόσο, επειδή η Ινδία έχει διατηρήσει κανονικές διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία, ο Σίνχα δήλωσε ότι αισθάνεται ότι είναι σε μοναδική θέση να προωθήσει κάποιο είδος «προσέγγισης» ή να ενθαρρύνει τον διάλογο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

«Ο κόσμος είναι ιδιαίτερα πολωμένος. Μιλάμε για έναν νέο ψυχρό πόλεμο, σωστά; Δεν υπάρχει καθόλου επαφή υψηλού επιπέδου μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας», δήλωσε ο Σίνχα, σημειώνοντας ότι σχεδόν όλοι οι δυτικοί ηγέτες έχουν αποφύγει να επισκεφθούν τη Ρωσία από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Μια πρόσφατη εξαίρεση ήταν η επίσκεψη του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στη Μόσχα νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, είπε.

Την 1η Ιουλίου, η Ουγγαρία ανέλαβε την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και ο Όρμπαν ξεκίνησε μια «ειρηνευτική αποστολή», επισκεπτόμενος τόσο τη Ρωσία όσο και την Ουκρανία. Ωστόσο, η επίσκεψή του στη Μόσχα προκάλεσε αντιδράσεις από την κυβέρνηση της Ουκρανίας και από άλλους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι τον κατηγόρησαν για κατάχρηση της προεδρίας της ΕΕ.

Μολονότι και άλλες χώρες -συμπεριλαμβανομένης της Κίνας– έχουν προσπαθήσει να καταρτίσουν ειρηνευτικά σχέδια, ο Σίνχα δήλωσε ότι πιστεύει ότι η Ινδία είναι σε μοναδική θέση να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο.

Το γεγονός ότι ο Μόντι θα αναλάμβανε το εξαιρετικά μακρύ ταξίδι από την Ινδία στην Ουκρανία για τη σύντομη επίσκεψη ήταν από μόνο του σημαντικό, είπε. «Ένα ταξίδι 20 ωρών για μια επίσκεψη επτά ωρών είναι το κάτι άλλο, ειδικά για έναν επικεφαλής κυβέρνησης», δήλωσε ο Σίνχα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι αγκαλιάζει τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι καθώς φτάνει στην είσοδο του παλατιού Μαριίνσκι για τη συνάντησή τους, στο Κίεβο, στις 23 Αυγούστου 2024. (Roman Pilipey/AFP μέσω Getty Images)

Προς το συμφέρον της Ινδίας

Ένας αναλυτής δήλωσε στους Epoch Times ότι, εμπλεκόμενη τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία, η Ινδία προτείνει ένα νέο μοντέλο επίλυσης συγκρούσεων, για να τερματιστεί ένας πόλεμος που δεν είναι προς το συμφέρον της Ινδίας.

Ο Παθικρίτ Πέιν είναι ανώτερος ερευνητής στο Ίδρυμα Ερευνών Dr. Syama Prasad Mookerjee με έδρα το Νέο Δελχί. Ο Πέιν δήλωσε στους Epoch Times ότι η χρονική στιγμή της επίσκεψης του Μόντι στο Κίεβο, μόλις λίγες εβδομάδες μετά το ταξίδι του στη Μόσχα, είναι σημαντική. Το γεγονός ότι ο Μόντι συνοδευόταν από τους Τζαϊσανκάρ και Ντοβάλ ήταν μια άλλη ένδειξη του σοβαρού χαρακτήρα της επίσκεψης, είπε.

Η Ινδία επιδεικνύει έναν νέο δρόμο για την επανάσταση των συγκρούσεων, δήλωσε ο Πέιν: «Ο Μόντι επιδεικνύει ένα νέο πρότυπο για την επίλυση των συγκρούσεων, στο οποίο πρέπει κανείς να σέβεται και να δείχνει ενσυναίσθηση και στα δύο αντιμαχόμενα μέρη πριν τους ζητήσει να καθίσουν, να μιλήσουν και να σταματήσουν τον πόλεμο».

Ενώ βρισκόταν στη Μόσχα, ο Μόντι μίλησε για τον θάνατο των παιδιών εν μέσω της σύγκρουσης, χωρίς να δείξει ευθέως τον Πούτιν.

«Είτε πρόκειται για πόλεμο, είτε για συγκρούσεις, είτε για τρομοκρατικές επιθέσεις, όλοι όσοι πιστεύουν στην ανθρωπότητα πονάνε όταν υπάρχουν απώλειες ζωών», δήλωσε ο Ινδός πρωθυπουργός.

«Αλλά όταν σκοτώνονται αθώα παιδιά, όταν βλέπουμε αθώα παιδιά να πεθαίνουν, είναι συγκλονιστικό και αυτός ο πόνος είναι τεράστιος», πρόσθεσε.

Στην Έκθεση Μαρτυρολόγων του Κιέβου, ο Μόντι επανέλαβε το μήνυμά του: «Οι συγκρούσεις είναι ιδιαίτερα καταστροφικές για τα μικρά παιδιά. Η καρδιά μου συμπάσχει με τις οικογένειες των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους και προσεύχομαι να βρουν τη δύναμη να αντέξουν το πένθος τους», ανέφερε σε μήνυμά του στο X μετά την επίσκεψή του στο μνημείο.

Ο Πέιν υπογράμμισε επίσης ότι από ρεαλιστική άποψη, ο τερματισμός της σύγκρουσης στην Ουκρανία είναι προς το συμφέρον της Ινδίας. Η Ινδία έχει μια αμυντική κατασκευαστική σχέση με τη Ρωσία και ιστορικά, είχε μια παρόμοια αμυντική σχέση με την Ουκρανία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επηρεάσει όλους τους κλάδους του ινδικού στρατού, αν και ο στρατός της Ινδίας προσπάθησε να καλύψει το κενό με εγχώριους προμηθευτές.

«Η Ουκρανία υπήρξε κρίσιμος παίκτης στην αλυσίδα αμυντικού εφοδιασμού της Ινδίας. […] Τα ρωσικά πολεμικά πλοία που προμηθεύεται η Ινδία παραδοσιακά είχαν πάντα ουκρανικούς κινητήρες. Η εξασφάλιση [ότι] η Ουκρανία θα δημιουργήσει μια κοινή επιχείρηση στην Ινδία για την κατασκευή αεριοστροβίλων είναι πολύ κρίσιμη για το ινδικό ναυτικό», δήλωσε ο Πέιν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στόλος της ινδικής πολεμικής αεροπορίας που αποτελείται από περισσότερα από 100 μεσαία μεταφορικά αεροσκάφη AN-32, τα οποία προμηθεύτηκαν από την πρώην Σοβιετική Ένωση, κατασκευάστηκαν όλα στην Ουκρανία.

Η Ινδία ολοκλήρωσε μια συμφωνία με την Ουκρανία το 2009 για την αναβάθμιση ολόκληρου του στόλου. Ωστόσο, έχει καθυστερήσει λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, δήλωσε ο Πέιν. «Η επίσκεψη του [πρωθυπουργού] Μόντι αποσκοπεί επίσης στο να διασφαλίσει ότι τα ζητήματα αυτά θα διευθετηθούν».

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Άντρζεϊ Ντούντα (A) βλέπει τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι να χαιρετά τα μέλη της πολωνικής αντιπροσωπείας κατά την άφιξή τους στο Παλάτι Μπελβέντερ στη Βαρσοβία, Πολωνία, στις 22 Αυγούστου 2024. (Sergi Gapon/AFP μέσω Getty Images)

Πιθανά οφέλη για άλλες χώρες

Ο Ινδός πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Πολωνία στις 21-22 Αυγούστου, πριν μεταβεί στην Ουκρανία. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μόντι στη Βαρσοβία, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι ο Μόντι θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

«Ξεκινήσαμε συζητώντας ορισμένα πολύ συναισθηματικά ζητήματα. Ο [πρωθυπουργός] Μόντι επιβεβαίωσε την ετοιμότητά του για έναν ειρηνικό, νόμιμο και άμεσο τερματισμό του πολέμου. Πιστεύουμε ότι η Ινδία μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό και πολύ εποικοδομητικό ρόλο, καθιστώντας την ανακοίνωση αυτή εξαιρετικά σημαντική για εμάς», δήλωσε ο Τουσκ.

Ο Σίνχα δήλωσε ότι ο βορειοδυτικός γείτονας της Ουκρανίας, όπως και η Ινδία, δεν έχει «τίποτα να κερδίσει» από τη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας.

«Θέλουμε να τελειώσει αυτός ο πόλεμος επειδή έχουμε εξαιρετικές σχέσεις με τη Ρωσία. Έχουμε άριστες σχέσεις με τη Δύση και δεν θέλουμε αυτός ο πόλεμος να διαρκέσει περισσότερο από όσο έχει ήδη διαρκέσει. Η Πολωνία βρίσκεται επίσης σε παρόμοια θέση», δήλωσε ο Σίνχα.

Η Πολωνία μοιράζεται 329 μίλια συνόρων με την Ουκρανία και αισθάνεται τον άμεσο αντίκτυπο της σύγκρουσης, καθώς οι πρόσφυγες εισρέουν. Υπάρχει επιπλέον οικονομική επιβάρυνση, επίσης, επειδή έχουν διακοπεί οι σχέσεις μεταφοράς, δήλωσε ο πρώην Ινδός διπλωμάτης.

«Έτσι, η πολωνική οικονομία πρέπει επίσης να έχει πληγεί πολύ άσχημα, και θα ήθελαν να έχουν κάποιου είδους διαμεσολάβηση, η οποία μπορεί τουλάχιστον να οδηγήσει στην έναρξη συνομιλιών», δήλωσε ο Σίνχα.

«Δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι στον κόσμο που μπορούν να βγουν μπροστά και να πουν: ‘Κοιτάξτε, είμαι εδώ για να προσπαθήσω να βοηθήσω’. Και η Ινδία και ο πρωθυπουργός της Ινδίας τυχαίνει να βρίσκονται σε αυτή τη θέση. […] Νομίζω ότι η Πολωνία [θέλει να] δει αν μπορεί να γίνει κάτι ώστε τουλάχιστον οι δύο πλευρές, αν όχι να μιλήσουν άμεσα, [τότε] έμμεσα», δήλωσε ο Σίνχα.

Σύμφωνα με τον Πέιν, η επίλυση της σύγκρουσης είναι επίσης σημαντική για τις χώρες του Νότου που πλήττονται οικονομικά από τη σύγκρουση.

«Η παύση των συγκρούσεων είναι επίσης πολύ σημαντική για τις χώρες του Νότου, καθώς οι διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων και των μονομερών κυρώσεων επηρεάζουν τις αναπτυσσόμενες χώρες περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Η Ινδία, ως φωνή του Νότου, διασφαλίζει ότι θα καταβληθούν τουλάχιστον κάποιες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά την επίσκεψη του Μόντι, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι θα καλωσόριζε «πάρα πολύ» μια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής που θα ενορχηστρωθεί από τον Μόντι, αλλά υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν είναι διαπραγματεύσιμα: «Δεν αλλάζουμε τον λαό μας σε οποιεσδήποτε προτάσεις, και τα εδάφη μας, και τις αξίες μας, και την ελευθερία και τη δημοκρατία μας. Δεν θα αλλάξουμε».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε