ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ — Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις 24 Απριλίου σε μια διπλωματική συνάντηση που συνδυάζει πραγματισμό και στρατηγική ευθυγράμμιση.
Συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών Γενς Στόλτενμπεργκ, η επίσκεψη υπογραμμίζει τη λεπτή ισορροπία των διατλαντικών σχέσεων εν μέσω αυξανόμενων εμπορικών διαφορών και κοινών επιταγών ασφάλειας.
Τα θέματα της συζήτησης θα περιλαμβάνουν το εμπόριο και την περιφερειακή ασφάλεια, μεταξύ άλλων θεμάτων, είπε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, στις 22 Απριλίου.
Οι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τους πρόσφατους δασμούς 15% στα νορβηγικά προϊόντα που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, που μειώθηκαν προσωρινά στο 10% μέχρι τις αρχές Ιουλίου
Επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Νορβηγίας, μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εισφορές των ΗΠΑ επηρεάζουν τις εξαγωγές όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα θαλασσινά, στα οποία βασίζεται η οικονομία της σκανδιναβικής χώρας.
Οι Νορβηγοί αξιωματούχοι τόνισαν την οικονομική εταιρική σχέση, ενώ πρότειναν ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν εξαιρέσεις για ορισμένα προϊόντα ή μετριασμούς για τον περιορισμό των επιπτώσεων των δασμών.
«Η Νορβηγία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται σε διάφορους τομείς και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος», δήλωσε ο Στέρε.
«Ανυπομονώ να μιλήσουμε για τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε ακόμη πιο στενά στο μέλλον.»
Εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία, ο μακροχρόνιος ηγέτης των Εργατικών θα προσπαθήσει να επιλύσει τις εμπορικές εντάσεις.
Στο τραπέζι της επίσκεψης εργασίας βρίσκεται επίσης ο ρόλος που διαδραματίζει η Νορβηγία τόσο στο ΝΑΤΟ, στην ίδρυση του οποίου συμμετείχε, όσο και στη σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Η Νορβηγία, που έχει προσφέρει σημαντική υποστήριξη στην Ουκρανία, ζήτησε μια ειρηνευτική συμφωνία που δεν προσφέρει παραχωρήσεις προς όφελος της Ρωσίας.
Η Νορβηγία παρέχει επίσης βοήθεια και χρηματοδοτεί επιχειρήσεις στην περιοχή, ύψους άνω των 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, για τη βελτίωση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας.
Η ασφάλεια στην περιοχή της Αρκτικής αποτελεί εδώ και καιρό προτεραιότητα του Τραμπ, ο οποίος έχει επανειλημμένα ζητήσει από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες και να συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν ειρήνη και σταθερότητα.
Ο πρόεδρος συναντήθηκε για τελευταία φορά επίσημα με τους ηγέτες της Νορβηγίας -και την τότε πρωθυπουργού Έρνα Σόλμπεργκ – το 2018.
«Η Νορβηγία είναι ένας μεγάλος πελάτης και ένας μεγάλος σύμμαχος», είπε τότε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια επίσκεψης εργασίας στον Λευκό Οίκο, επαινώντας τις νορβηγικές αγορές στρατιωτικών αεροσκαφών αμερικανικής κατασκευής.
«Οι Νορβηγοί και οι Αμερικανοί έχουν τόσα κοινά. Είμαστε έθνη που αποτελούνται από δυνατούς, πρωτοπόρους και ριψοκίνδυνους ανθρώπους.»
Πέρα από τα γεωπολιτικά ζητήματα, η επίσκεψη έχει εσωτερικές επιπτώσεις και για τις δύο πλευρές, με τον Στέρε να αντιμετωπίζει βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο.
Ο Λευκός Οίκος επιδιώκει να προβάλει δύναμη και σταθερότητα στην παγκόσμια σκηνή, ενώ παράλληλα εξισορροπεί βασικές συμμαχίες εμπορίου και ασφάλειας και προβάλλει την προεδρική ατζέντα σύμφωνα με την οποία έρχεται «Πρώτα η Αμερική».
Αξιωματούχοι που εκπροσωπούν τα δύο έθνη έχουν επισημάνει ότι η επίσκεψη του Νορβηγού πρωθυπουργού, η 13η ξένου ηγέτη στον Λευκό Οίκο κατά τη δεύτερη θητεία του Τραμπ, υπογραμμίζει την αναγκαιότητα και την πολυπλοκότητα της διατήρησης των παγκόσμιων δεσμών.
Οι δύο χώρες διατηρούν ειρηνικές διπλωματικές σχέσεις βασισμένες σε δημοκρατικές αξίες και αμοιβαίο σεβασμό από το 1905, όταν η σκανδιναβική χώρα αποσχίστηκε από τη Σουηδία, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η συνάντηση έπεται ανακοίνωσης Συμβουλίου Έρευνας της Νορβηγίας, στις 23 Απριλίου, για τις ερευνητικές υποτροφίες ύψους 7,2 εκατομμυρίων δολαρίων που προσφέρει με στόχο την πρόσληψη κορυφαίων ακαδημαϊκών ταλέντων από πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Η ακαδημαϊκή ελευθερία βρίσκεται υπό πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι μια απρόβλεπτη θέση για πολλούς ερευνητές στο κάποτε κορυφαίο έθνος της γνώσης στον κόσμο για πολλές δεκαετίες», δήλωσε ο Ζίγκρουν Άασλαντ, υπουργός Έρευνας και Ανώτατης Εκπαίδευσης της Νορβηγίας.
«Είναι σημαντικό για τη Νορβηγία να δράσει προληπτικά σε αυτήν την απαιτητική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ακαδημαϊκή ελευθερία. Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά για εξαιρετικούς ερευνητές και σημαντικές γνώσεις, και θέλουμε να το κάνουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.»
Του Travis Gillmore