Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, επισκέφθηκε το Ισραήλ στις 14 Σεπτεμβρίου, μετά την επίθεση της χώρας κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, η οποία οδήγησε σε στρατιωτικό πλήγμα στο Κατάρ και σε εντεινόμενες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Ρούμπιο και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκαν στις 12 Σεπτεμβρίου με τον πρωθυπουργό του Κατάρ για να συζητήσουν τις επιπτώσεις της ισραηλινής επιχείρησης που στόχευσε την ηγεσία της Χαμάς στην πρωτεύουσα Ντόχα.
Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση, ενώ τόσο η Χαμάς όσο και η κυβέρνηση του Κατάρ καταδίκασαν το πλήγμα, δηλώνοντας ότι αυτό δείχνει πως το Ισραήλ δεν θέλει να φτάσει σε συμφωνία. Ο Τραμπ επίσης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την επίθεση.
Καθώς ο Ρούμπιο αναχωρούσε για την Ιερουσαλήμ, ξεκαθάρισε ότι θα θίξει το ζήτημα του πλήγματος στο Κατάρ και το πώς θα επηρεάσει τις συζητήσεις για τη Γάζα. Ωστόσο, επανέλαβε τη θέση του κατά της Χαμάς και τόνισε ότι η σχέση ΗΠΑ–Ισραήλ παραμένει ισχυρή.
«Η προτεραιότητά μου θα είναι η απελευθέρωση των ομήρων, η εξεύρεση τρόπων ώστε η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στους αμάχους και η αντιμετώπιση της απειλής που θέτει η Χαμάς», δήλωσε ο Ρούμπιο σε ανάρτησή του στο Χ στις 13 Σεπτεμβρίου. «Η Χαμάς δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει αν η ειρήνη στην περιοχή είναι ο στόχος».
Ο Ρούμπιο και η σύζυγός του επισκέφθηκαν το Τείχος των Δακρύων στις 14 Σεπτεμβρίου, μαζί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τη σύζυγό του, καθώς και τον Αμερικανό πρεσβευτή στο Ισραήλ, Μάικ Χάκαμπη, και τη σύζυγό του.
«Νομίζω ότι η επίσκεψη [του Ρούμπιο] εδώ αποτελεί απόδειξη της ανθεκτικότητας και της δύναμης της συμμαχίας Ισραήλ–ΗΠΑ», δήλωσε ο Νετανιάχου. «Είναι τόσο ισχυρή και ανθεκτική όσο οι πέτρες του Τείχους των Δακρύων που μόλις αγγίξαμε».
Η επίσκεψη του Ρούμπιο πραγματοποιήθηκε μετά την αύξηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 13 ανθρώπων μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων, σύμφωνα με τα τοπικά νοσοκομεία.
Η επίσκεψη έρχεται επίσης εν μέσω αυξανόμενης διεθνούς πίεσης για την επίσημη αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, στην οποία ο Νετανιάχου αντιτίθεται σθεναρά.
Ο Τραμπ έχει επίσης υποστηρίξει ότι η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους θα ανταμείψει απλώς τη Χαμάς, ενώ ο Ρούμπιο προειδοποίησε πρόσφατα τους δημοσιογράφους για τις πιθανές αρνητικές συνέπειες, όπως η υπονόμευση των προσπαθειών στη Γάζα και η πιθανότητα το Ισραήλ να επιλέξει την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης.
Στις 5 Σεπτεμβρίου, ο Ρούμπιο δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ είπε σε όλες τις χώρες που κινήθηκαν μεμονωμένα για να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, επειδή θα δυσχέραινε την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.