Εγγραφή στο Newsletter της Epoch Times
Ο Κινέζος επικεφαλής Σι Τζινπίνγκ διέταξε τον στρατό του καθεστώτος να επικεντρωθεί στην «προετοιμασία για πόλεμο», καθώς το Πεκίνο φαίνεται πως προσπαθεί να τραβήξει τα βλέμματα το 2021 – τη χρονιά που σηματοδοτεί την 100ή επέτειο από την ίδρυση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ).
Στην πρώτη διαταγή του χρόνου, ο Σι έδωσε οδηγίες στις στρατιωτικές δυνάμεις να ανανεώσουν την στρατιωτική τους εκπαίδευση. Ως πρόεδρος της κεντρικής στρατιωτικής επιτροπής (ΚΣΕ) του καθεστώτος, ο Σι είναι ο επικεφαλής του λαϊκού απελευθερωτικού στρατού (ΛΑΣ), δηλαδή των ενόπλων δυνάμεων του ΚΚΚ.
Διέταξε τον ΛΑΣ να «επικεντρωθεί στην προετοιμασία για πόλεμο, να εμβαθύνει τον μετασχηματισμό της στρατιωτικής εκπαίδευσης, να δημιουργήσει έναν νέο τύπο συστήματος στρατιωτικής εκπαίδευσης και να βελτιώσει συνολικά το επίπεδο της εκπαίδευσης μάχης και την ικανότητα νίκης», σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό μέσο Xinhua.
Η διαταγή έπεται της κλιμάκωσης των στρατιωτικών αντιπαραθέσεων του ΚΚΚ σε αρκετές περιοχές πέρυσι, όπως στα σύνορα Ινδίας-Κίνας, στον Πορθμό της Ταϊβάν και στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Ο Σι τόνισε επίσης τον ρόλο της τεχνολογίας στη στρατιωτική εκπαίδευση και στον πόλεμο, περιγράφοντας την επιστήμη και την τεχνολογία ως μια «βασική ιδέα στην μαχητική αποτελεσματικότητα».
Το κινεζικό καθεστώς έχει ξεκινήσει ένα επιθετικό σχέδιο στρατιωτικού εκσυγχρονισμού σε μια προσπάθεια να αμφισβητήσει την κυριαρχία των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ. Οι στρατιωτικές δαπάνες του έχουν δεκαπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια.
Το 2020, ο δηλωμένος αμυντικός προϋπολογισμός του Πεκίνου ήταν $178 δισεκατομμύρια, περίπου το ένα τέταρτο των αμερικανικών αμυντικών δαπανών εκείνο το έτος, αν και οι ειδικοί εκτιμούν ότι το ποσό ήταν πολύ υψηλότερο. Σύμφωνα με μια έκθεση του Μαρτίου 2020, οι στρατιωτικές δαπάνες του ΚΚΚ είναι στο 87 τοις εκατό του αμυντικού προϋπολογισμού των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το ΚΚΚ χρησιμοποιεί επίσης μια στρατηγική «πολιτικο-στρατιωτικής σύντηξης» για να αξιοποιήσει τις τεχνολογικές εξελίξεις από τον ιδιωτικό τομέα και να τροφοδοτήσει τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό του. Η αμερικανική διοίκηση έχει αποκλείσει τις βίζες μεταπτυχιακών Κινέζων φοιτητών που συνδέονται με ιδρύματα που υποστηρίζουν αυτήν την στρατηγική, σε μια προσπάθεια να προστατευθεί από την μεταφορά της αμερικανικής τεχνολογίας στο Πεκίνο. Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απαγόρευσε τις επενδύσεις των ΗΠΑ σε μια σειρά κινεζικών εταιρειών, που υποστηρίζουν τον στρατό τους. [Οι απαγορεύσεις] θα τεθούν σε ισχύ αργότερα αυτόν τον μήνα. Με αυτόν τον τρόπο εμποδίζει το αμερικανικό κεφάλαιο να χρηματοδοτήσει την στρατιωτική ανάπτυξη του ΚΚΚ.
Ο Σι καταλήγει στο συμπέρασμα πως ο ΛΑΣ θα πρέπει να «εφαρμόσει αποφασιστικά» τις οδηγίες του ανωτέρου οργάνου λήψης αποφάσεων της κεντρικής στρατιωτικής επιτροπής και «να προωθήσει το πνεύμα της συμμετοχής σε μάχη χωρίς φόβο για κακουχίες ή θάνατο».
Τον Οκτώβριο του 2020, ο Σι είπε στους πεζοναύτες της χώρας να επικεντρώσουν «όλο το μυαλό και την ενέργειά τους στην προετοιμασία για πόλεμο». Αργότερα, το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων του ΚΚΚ συζήτησε σε σύνοδο «την πολεμική προετοιμασία μέσω ενσωμάτωσης πολιτικής εργασίας σε όλους τους συνδέσμους [της ιεραρχίας] της μαχητικής αποτελεσματικότητας».
Ο Λι Λινγί, σχολιαστής της Κίνας με έδρα τις ΗΠΑ, είπε εκείνη την εποχή πως τα σχόλια [του Σι] ήταν κυρίως ρητορική, χωρίς πράξη.
«Ο σκοπός της υψηλού επιπέδου προπαγάνδας για πόλεμο, είναι να ασκήσει κάποια πίεση στην Ταϊβάν και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό είναι όλο. Ταυτόχρονα, το ΚΚΚ πρέπει να ικανοποιήσει το εγχώριο εθνικιστικό αίσθημα», ανέφερε.
Πέρυσι, το κινεζικό καθεστώς εντείνοντας την στρατιωτική δραστηριότητά του στον Πορθμό της Ταϊβάν, αύξησε απότομα την πίεση στη χώρα. Το ΚΚΚ θεωρεί το αυτόνομο νησί ως μέρος της επικράτειάς του και δεν έχει αποκλείσει ποτέ τη χρήση βίας για να το φέρει υπό τον έλεγχο του κόμματος.
Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αύξησει την συνεργασία τους με την Ταϊβάν. Πέρυσι, ενέκριναν πολλές μεγάλες πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν και ενέτειναν τις διπλωματικές σχέσεις με το νησί.
Ακολουθήστε μας στο Parler @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Βοηθήστε μας να διαδώσουμε την αλήθεια, μοιραστείτε αυτό το άρθρο με φίλους σας.