Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ (μπροστά) περπατά με τα μέλη της νέας Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, του ανώτατου οργάνου λήψης αποφάσεων της χώρας, καθώς συναντούν τα μέσα ενημέρωσης στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο στις 23 Οκτωβρίου 2022. (WANG ZHAO/AFP via Getty Images)

Ο Σι Τζινπίνγκ εξασφαλίζει άλλη μια 5ετή θητεία ως ηγέτης του ΚΚΚ

Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ θα παραμείνει στην εξουσία για πέντε ακόμη χρόνια, παρατείνοντας την 10ετή εξουσία του στο κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) τουλάχιστον μέχρι το 2028.

Ο Σι, 69 ετών, θα παραμείνει γενικός γραμματέας του ΚΚΚ για μια άνευ προηγουμένου τρίτη θητεία, σπάζοντας τον κανόνα των δύο θητειών που είχαν θέσει οι προκάτοχοί του.

Το κινεζικό καθεστώς παρουσίασε τη νέα του ηγεσία στις 23 Οκτωβρίου, ορίζοντας τον Σι και έξι άλλους κομματικούς αξιωματούχους στη Μόνιμη Επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου, το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Αυτή η ιστορία είναι σε εξέλιξη. Παρακαλείστε να ελέγχετε ξανά για ενημερώσεις.

Δεύτερος στη σειρά κατάταξης της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου είναι ο Λι Τσιάνγκ, 63 ετών, ο οποίος είναι επί του παρόντος γραμματέας του κόμματος της Σαγκάης. Ο Λι αναμένεται να οριστεί ως πρωθυπουργός του κινεζικού καθεστώτος τον Μάρτιο του επόμενου έτους, αντικαθιστώντας τον σημερινό πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ.

Ο Λι Τσιάνγκ είναι στενός σύμμαχος του Σι. Από το 2004 έως το 2007, ο Λι Τσιάνγκ απαντούσε απευθείας στον Σι ως επικεφαλής του επιτελείου του στην κομματική επιτροπή της επαρχίας Ζετζιάνγκ. Με τον Σι ως ηγέτη του ΚΚΚ, ο Λι Τσιάνγκ προήχθη σε γραμματέα του κόμματος της Σαγκάης το 2017, όπου επέβαλε σκληρά lockdown για την COVID-19 κατά τη διάρκεια των εξάρσεων νωρίτερα φέτος.

Τρίτος στην κομματική ιεραρχία είναι ο Ζάο Λετζί, 65 ετών, ο οποίος είναι σήμερα επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής για την Επιθεώρηση Πειθαρχίας, το όργανο του καθεστώτος για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Επόμενος στη σειρά είναι ο Γουάνγκ Χουνίνγκ, 67 ετών, γνωστός θεωρητικός του Κόμματος, ο οποίος τώρα οδεύει προς τη δεύτερη πενταετή θητεία του ως μέλος της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου.

Τα τρία τελευταία μέλη της επιτροπής είναι ο Κάι Τσι, 66 ετών, ο σημερινός γραμματέας του κόμματος στο Πεκίνο, ο Ντινγκ Σουεσιάνγκ, 60 ετών, επικεφαλής του επιτελείου του Σι, και ο Λι Σι, 66 ετών, ο σημερινός γραμματέας του κόμματος στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της νότιας Κίνας.

Η ανακοίνωση της Κυριακής ότι ο Σι εξασφαλίζει άλλη μια πενταετή θητεία δεν είναι απροσδόκητη, αφού δύο από τους πολιτικούς αντιπάλους του Σι, μεταξύ των οποίων και ο Λι Κετσιάνγκ, δεν ορίστηκαν στην 205μελή Κεντρική Επιτροπή στις 22 Οκτωβρίου, μετά την ολοκλήρωση του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΚ.

Η αποχώρηση του Λι Κετσιάνγκ από την ανώτατη βαθμίδα του Κόμματος αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι είναι μόλις 67 ετών – ένα χρόνο μικρότερος από την άγραφη ηλικία συνταξιοδότησης του Κόμματος. Στην Κίνα, οι αξιωματούχοι του ΚΚΚ που είναι 67 ετών ή νεότεροι κατά τη στιγμή ενός συνεδρίου του Κόμματος μπορούν να προαχθούν, ενώ όσοι είναι 68 ετών και άνω αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν – ένας άτυπος κανόνας γνωστός ως “επτά πάνω, οκτώ κάτω”.

Ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ (Δ) παρακολουθεί τον πρώην ηγέτη Χου Τζιντάο (Κ) να αγγίζει τον ώμο του πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ (2ος Α) καθώς αποχωρεί από την τελετή λήξης του 20ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο στις 22 Οκτωβρίου 2022. (Noel Celis/AFP via Getty Images)

 

Επίσης, το Σάββατο, ο μέντορας του Λι Κετσιάνγκ και πρώην ηγέτης της Κίνας Χου Τζιντάο, απομακρύνθηκε απροσδόκητα από την τελετή λήξης του συνεδρίου του κόμματος. Ο Χου έδειχνε μπερδεμένος και απρόθυμος ως προς το γιατί του ζητήθηκε να φύγει, πριν απομακρυνθεί από βοηθούς.

Η γερουσιαστής Μάρσα Μπλάκμπερν (R-Tenn.), η οποία συμμετέχει στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας, μπήκε στο Twitter για να πει ότι, με την απομάκρυνση του Χου, ο Σι έδειχνε την πολιτική του δύναμη.

“Είναι σαφές ότι ο Σι ελέγχει το Κομματικό Συνέδριο και ήθελε να δείξει τους μύες του στον κόσμο ταπεινώνοντας τον Χου Τζιντάο μπροστά στον ξένο Τύπο”, έγραψε η Μπλάκμπερν.

“Αυτό είναι επικίνδυνο και βαθιά ανησυχητικό”, έγραψε ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ (R-Texas) στο Twitter στις 23 Οκτωβρίου. Ο Κρουζ είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. “Ο Σι εδραιώνει την εξουσία του & απομακρύνει βίαια τον προκάτοχό του. Κανείς δεν ανοιγοκλείνει τα μάτια. Η τυραννία δεν έχει ποτέ καλό τέλος”.

Το μέλλον της Κίνας

Ο Λι Χενγκτσίνγκ, ειδικός σε θέματα Κίνας στο Ινστιτούτο Πληροφόρησης και Στρατηγικής της Ουάσινγκτον, σε συνέντευξή του στην κινεζική έκδοση της εφημερίδας Epoch Times μετά την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του καθεστώτος, δήλωσε ότι η κινεζική οικονομία δεν πρόκειται να βελτιωθεί υπό τον Σι.

Είπε ότι τα οικονομικά στοιχεία του τρίτου τριμήνου της Κίνας -τα οποία το Πεκίνο είχε αρχικά προγραμματίσει να δημοσιεύσει στις 18 Οκτωβρίου, αλλά καθυστέρησε- δεν θα δείξουν τίποτα θετικό.

“Πιστεύω ότι τα οικονομικά στοιχεία του τέταρτου τριμήνου θα είναι ακόμη χειρότερα. Οι οικονομικές προκλήσεις θα γίνονται μεγαλύτερες χρόνο με το χρόνο και η [οικονομία] θα χειροτερεύει”, δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι είναι οι πολιτικές διαμάχες που έχουν ωθήσει τον Σι στη σημερινή του θέση. Ως αποτέλεσμα, προβλέπει περισσότερους πολιτικούς αγώνες στο μέλλον, υποβάλλοντας ενδεχομένως την Κίνα σε μια άλλη εποχή πολιτικών κινημάτων μαζικής κλίμακας.

Ο Κένεθ Ροθ, πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είπε στο Twitter ότι ο Σι έχει συγκροτήσει μια ομάδα που δεν πρόκειται να τον αμφισβητήσει.

“Ο άνθρωπος που φοβάται το ντιμπέιτ επιλέγει μια ηγετική ομάδα που δεν θα τον αμφισβητήσει: Ο Σι Τζινπίνγκ”, έγραψε ο Ροθ. “Μια συνταγή για περισσότερη καταστολή και κακοδιαχείριση”.

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι η συνέχιση της εξουσίας του Σι αποτελεί καταστροφή για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

“Η επιβεβαίωση της τρίτης θητείας του Σι Τζινπίνγκ είναι μια δυσοίωνη στιγμή όχι μόνο για τα εκατομμύρια των Κινέζων πολιτών που έχουν υποστεί σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό την εξουσία του, αλλά και για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που αισθάνονται τον αντίκτυπο της καταστολής της κινεζικής κυβέρνησης”, δήλωσε η Χάνα Γιανγκ, αναπληρώτρια περιφερειακή διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας, σε δήλωσή της.

“Οι πολιτικές και οι πρακτικές της κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Σι αποτελούν απειλή για τα δικαιώματα όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο”, συνέχισε η Γιανγκ. “Από την εκστρατεία της κυβέρνησης να φιμώσει και να επαναπατρίσει βίαια τους Ουιγούρους στο εξωτερικό μέχρι τις προσπάθειές της να επαναπροσδιορίσει την ίδια την έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα Ηνωμένα Έθνη, το χέρι της κινεζικής κρατικής καταστολής επεκτείνεται όλο και περισσότερο πέρα από τα σύνορα της Κίνας”.

“Και καθώς οι Κινέζοι ακτιβιστές, οι δικηγόροι ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι και άλλοι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προετοιμάζονται για περισσότερα από τα ίδια -ή και χειρότερα- η διεθνής κοινότητα πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για να διασφαλίσει ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι διαφορετικά”, πρόσθεσε η Γιανγκ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε