Ηνωμένες Πολιτείες και το Βιετνάμ κατέληξαν σε εμπορική συμφωνία, όπως επιβεβαίωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. «Μόλις έκανα μια εμπορική συμφωνία με το Βιετνάμ. Λεπτομέρειες θα ακολουθήσουν», έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social στις 2 Ιουλίου.
Τόσο ο Τραμπ όσο και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου εκτιμούν ότι τις προσεχείς ημέρες, ενόψει της πολυαναμενόμενης προθεσμίας της 9ης Ιουλίου για τα ανταποδοτικά δασμολογικά μέτρα του προέδρου, θα ανακοινωθεί μια σειρά εμπορικών συμφωνιών.
Σε μεταγενέστερη ανάρτησή του, ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία προβλέπει το Βιετνάμ να καταβάλλει δασμό 20% για όλα τα προϊόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ και επιβάρυνση 40% σε περιπτώσεις διαμετακόμισης προϊόντων τρίτων χωρών μέσω Βιετνάμ.
«Θα μπορούμε να πουλάμε τα προϊόντα μας στο Βιετνάμ χωρίς κανέναν δασμό», δήλωσε ο πρόεδρος. «Η συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Τιλάμ, με τον οποίο χειρίστηκα προσωπικά τη διαπραγμάτευση, ήταν πραγματικά ευχάριστη», πρόσθεσε.
Χωρίς τη διμερή αυτή συμφωνία, οι εξαγωγές του Βιετνάμ προς τις ΗΠΑ θα υπόκεινταν σε ενιαίο δασμό 46%. Οι δύο πλευρές διαπραγματεύονταν τους τελευταίους τρεις μήνες με συνεχείς γύρους συνομιλιών.
Στις 4 Απριλίου, ο Τραμπ είχε δηλώσει πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βιετναμέζο ηγέτη Θου Λαμ, ο οποίος «μου είπε ότι το Βιετνάμ επιθυμεί να μηδενίσει τους δασμούς εφόσον καταλήξουμε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ».
Ο Τραμπ είχε σχολιάσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Τον ευχαρίστησα εκ μέρους της χώρας μας και ανυπομονώ για μια συνάντηση στο άμεσο μέλλον».
Στις 2 Απριλίου, ο Τραμπ είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να επιβάλει δασμό 46% στα εισαγόμενα από το Βιετνάμ προϊόντα, ωστόσο αργότερα προχώρησε σε 90ήμερη αναστολή για να δοθεί χρόνος διαπραγματεύσεων.
Έκτοτε, το Βιετνάμ έχει μειώσει σειρά δασμών που έπλητταν αμερικανικές εξαγωγές, όπως σε αεροσκάφη και αγροτικά προϊόντα.
Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με το Βιετνάμ έφτασε πέρυσι τα 123,5 δισ. δολάρια, αυξημένο κατά 18% σε σχέση με το 2023, σύμφωνα με το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης ζητήσει από άλλες χώρες να απαγορεύσουν την πρακτική της διαμετακόμισης, όπου κινεζικά προϊόντα υφίστανται ελάχιστη επεξεργασία ή απλώς επανασυσκευάζονται σε τρίτη χώρα—όπως το Βιετνάμ—και στη συνέχεια αποστέλλονται στις ΗΠΑ.
Σε απάντηση στην ανακοίνωση των δασμών του Απριλίου, το Πεκίνο ξεκίνησε διπλωματική αντεπίθεση για να ενισχύσει τις σχέσεις του με εταίρους των ΗΠΑ στο εμπόριο.
Κατά την επίσκεψή του στο Βιετνάμ στις 14 και 15 Απριλίου, ο κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ προέβαλε την Κίνα ως αξιόπιστο εμπορικό εταίρο και από το Ανόι κάλεσε για στενότερη συνεργασία με το Βιετνάμ, ζητώντας από τη χώρα να αντισταθεί σε μονομερείς πιέσεις.
Το Βιετνάμ έχει ωφεληθεί από την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ–Κίνας, καθώς πολλές επιχειρήσεις που εγκατέλειψαν την Κίνα μεταφέρουν τώρα την παραγωγή τους στο Βιετνάμ.
Μιλώντας σε ακρόαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Γερουσίας τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ ρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση θα αποδεχόταν εμπορική συμφωνία με χώρα όπως το Βιετνάμ, εφόσον και οι δύο πλευρές συμφωνούσαν σε μηδενικούς δασμούς.
«Αποκλείεται απολύτως. Αυτό θα ήταν το πιο παράλογο που θα μπορούσαμε να κάνουμε», απάντησε ο Λάτνικ, επικαλούμενος το ζήτημα της Κίνας να χρησιμοποιεί το Βιετνάμ ως διαμετακομιστικό σταθμό για να αποφύγει τους αμερικανικούς δασμούς.
Η Ετήσια Έκθεση Εκτίμησης Εμπορίου, που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, εντοπίζει διάφορα δασμολογικά και μη δασμολογικά εμπόδια, όπως περιορισμούς εισαγωγών, απαιτήσεις καταχώρισης προϊόντων και ανεπαρκή προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.
Σειρά εμπορικών συμφωνιών προ των πυλών
Πριν από την αυτό-επιβαλλόμενη προθεσμία των αρχών Ιουλίου, ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αναμένουν ανακοινώσεις για πολυάριθμες εμπορικές συμφωνίες.
Σε συνέντευξη στο Bloomberg Television νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσαντ, που πρόσφατα είχε προτείνει και παράταση των διαπραγματεύσεων έως την Ημέρα της Εργασίας, δήλωσε ότι αναμένει κύμα συμφωνιών την τελευταία εβδομάδα πριν από την προθεσμία της 9ης Ιουλίου.
«Είτε στο Υπουργείο Οικονομικών, είτε στον Αμερικανό Εμπορικό Αντιπρόσωπο, είτε στο Υπουργείο Εμπορίου, ακόμη και βετεράνοι είκοσι ετών μένουν άφωνοι, γιατί αυτές οι χώρες φέρνουν προσφορές που ούτε οι ίδιες πιστεύουν», τόνισε ο Μπέσαντ. «Όλες αυτές οι χώρες οπισθοχωρούν».
Σε συνέντευξή του στο Fox Business Network, στα τέλη του περασμένου μήνα, ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Κέβιν Χάσετ δήλωσε ότι μια σειρά συμφωνιών αναμένεται να ανακοινωθεί μετά τη ψήφιση του μεγάλου νομοσχεδίου συμφωνίας από το Κογκρέσο.
«Γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά με ορισμένες χώρες και περιμένουμε να ανακοινώσουμε συμφωνίες μόλις ολοκληρωθεί το μεγάλο, όμορφο νομοσχέδιο», ανέφερε ο Χάσετ. «Πιστεύω, λοιπόν, ότι θα δούμε μια αλληλουχία εμπορικών συμφωνιών να ξεκινά αμέσως μετά τις 4 Ιουλίου».
Ο πρόεδρος επανέλαβε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ότι τις επόμενες ημέρες θα σταλούν επίσημες επιστολές σε εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.
«Έχουμε κλείσει συμφωνίες, αλλά προτιμώ απλώς να τους στείλω μια επιστολή, μια πολύ δίκαιη επιστολή, λέγοντας συγχαρητήρια, σας επιτρέπουμε να εμπορεύεστε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Θα πληρώσετε δασμό 25%, 20% ή 40% ή 50%. Αυτό θα προτιμούσα», δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξή του στην εκπομπή Sunday Morning Futures του Fox Business Network στις 29 Ιουνίου.
Μέχρι στιγμής, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συνάψει δύο ακόμη εμπορικές συμφωνίες. Η πρώτη έγινε με το Ηνωμένο Βασίλειο και αφορά την επέκταση της πρόσβασης των αμερικανικών αγροτικών προϊόντων στη βρετανική αγορά.
Η δεύτερη αφορά την Ουάσιγκτον και την Κίνα που συμφώνησαν σε αποκλιμάκωση της εμπορικής έντασης, επιτρέποντας εξαγωγές σπάνιων γαιών και χαλάρωση περιορισμών στην τεχνολογία.
Ο Τραμπ είπε σε δημοσιογράφους μέσα στο Air Force One την 1η Ιουλίου ότι η Ινδία θα μπορούσε να είναι η επόμενη σημαντική χώρα που θα συνάψει συμφωνία και θα μειώσει τα εμπόδια για τις αμερικανικές επιχειρήσεις.
Ο Μπέσαντ ανέφερε σε συνέντευξη στο Fox News ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που θα μειώσει τους δασμούς και στις δύο οικονομίες. «Είμαστε πολύ κοντά με την Ινδία», υπογράμμισε ο υπουργός.
Με την συμβολή της Έμμα Λακάν