Τετάρτη, 16 Απρ, 2025
(AFP μέσω Getty Images)

Ο Τραμπ ανακοινώνει επερχόμενους δασμούς στους ημιαγωγούς

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα εξεταστεί ολόκληρη η αλυσίδα εφοδιασμού ηλεκτρονικών στο πλαίσιο έρευνας δασμών για λόγους εθνικής ασφάλειας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στις 13 Απριλίου ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα επιβάλει νέο, μη διαπραγματεύσιμο δασμό στους εισαγόμενους ημιαγωγούς.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος, κατά την επιστροφή του στην Ουάσιγκτον από το Γουέστ Παλμ Μπητς, δήλωσε:

«Όπως κάναμε με το ατσάλι, τα αυτοκίνητα και το αλουμίνιο — που τώρα έχουν πλήρως επιβληθεί — θα κάνουμε το ίδιο με τους ημιαγωγούς, τα τσιπ και πολλά άλλα. Και αυτό θα γίνει πολύ σύντομα.»

Αναφερόμενος στους στοχευμένους δασμούς ανά κλάδο, πρόσθεσε:

«Θέλουμε να το αποσυνδέσουμε από άλλες εταιρείες, γιατί θέλουμε να κατασκευάζουμε τσιπ, ημιαγωγούς και παρόμοια προϊόντα στη χώρα μας.»

Νωρίτερα την Κυριακή, μέσω ανάρτησής του στα social media, ανέφερε πως «κανείς δεν τη γλιτώνει» από τις άδικες εμπορικές ανισορροπίες και τους μη χρηματικούς φραγμούς που επιβάλλουν άλλες χώρες στις ΗΠΑ, τονίζοντας την περίπτωση της Κίνας.

«Δεν υπήρξε καμία ‘εξαίρεση δασμών’ την Παρασκευή», επεσήμανε. «Αυτά τα προϊόντα υπάγονται στον υφιστάμενο δασμό 20% για τη φαιντανύλη και απλώς μετακινούνται σε διαφορετική ‘κατηγορία δασμού’.»

Ανακοίνωσε επίσης την έναρξη έρευνας εθνικής ασφάλειας για τον τομέα των ημιαγωγών:

«Εξετάζουμε τους ημιαγωγούς και ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΛΥΣΙΔΑ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ στο πλαίσιο των νέων Ερευνών Δασμών Εθνικής Ασφάλειας.»

Πρόσθεσε δε ότι προετοιμάζεται και άλλη δασμολογική κατηγορία για ζητήματα εθνικής ασφάλειας στην εφοδιαστική αλυσίδα των φαρμάκων.

«Θέλουμε να φτιάχνουμε τα φάρμακά μας εδώ. Με την επιβολή δασμών σε εταιρείες που βρίσκονται εκτός χώρας… Θα κατασκευάζουμε τα φάρμακά μας στις ΗΠΑ, ώστε σε περίπτωση πολέμου ή άλλης κρίσης να μη βασιζόμαστε στην Κίνα και σε άλλες χώρες.»

Ο υπουργός Εμπορίου, Χάουαρντ Λούτνικ, δήλωσε στην εκπομπή «This Week» του ABC, στις 13 Απριλίου, ότι οι εισαγωγές ηλεκτρονικών θα ενταχθούν σε ξεχωριστά σχέδια δασμών, με επίκεντρο τους ημιαγωγούς.

Σύμφωνα με αναθεωρημένες οδηγίες της Υπηρεσίας Τελωνείων και Συνοριοφυλακής στις 11 Απριλίου, εξαιρούνται από τους αμοιβαίους δασμούς: smartphones, υπολογιστές, servers, laptops, tablets, μητρικές πλακέτες, επεξεργαστές, μονάδες μνήμης, μηχανήματα παραγωγής ημιαγωγών, ολοκληρωμένα κυκλώματα, επίπεδες οθόνες και συναφή εξαρτήματα.

Ο Λούτνικ δήλωσε στον Τζόναθαν Καρλ του ABC ότι η ανακοίνωση του Τραμπ στις 11 Απριλίου αφορούσε αποκλειστικά την εξαίρεση αυτών των προϊόντων από τους αμοιβαίους δασμούς.

«Ωστόσο, συμπεριλαμβάνονται στους δασμούς για τους ημιαγωγούς, οι οποίοι πιθανότατα θα εφαρμοστούν μέσα σε έναν ή δύο μήνες», σημείωσε.

Στην εκπομπή «Meet the Press» του NBC, την ίδια μέρα, ο Πήτερ Ναβάρο, σύμβουλος του Λευκού Οίκου για το εμπόριο και τη μεταποίηση, δήλωσε ότι οι δασμοί θα προκύψουν από έρευνα για την εφοδιαστική αλυσίδα των τσιπ, βάσει του Άρθρου 232 του Νόμου περί Επέκτασης Εμπορίου του 1962.

Ο συγκεκριμένος νόμος επιτρέπει στον πρόεδρο να περιορίζει εισαγωγές που απειλούν την εθνική ασφάλεια. Ο Τραμπ τον είχε ήδη αξιοποιήσει για την αύξηση δασμών στο αλουμίνιο και το ατσάλι κατά την πρώτη του θητεία.

Μετά την ανακοίνωση του Τραμπ στις αρχές Απριλίου για γενικό δασμό 10% σε όλους τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, καθώς και ειδικούς αμοιβαίους δασμούς, οι διεθνείς και εγχώριες αγορές παρουσίασαν αναταράξεις. Στη συνέχεια, πάγωσε σχεδόν όλους τους δασμούς για 90 ημέρες, δηλώνοντας ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις, αλλά αύξησε τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές στο 145%.

Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε στις 2 Απριλίου μετά την αρχική ανακοίνωση, αλλά στις 9 Απριλίου σημείωσε άνοδο 9,5% — τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τον Οκτώβριο του 2008 — μετά την ανακοίνωση για το τρίμηνο πάγωμα. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει 11,2% κάτω από τα υψηλά του Φεβρουαρίου.

Παρόλο που πολλοί από τους δασμούς του Τραμπ βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση, ο Λούτνικ διευκρίνισε ότι τα προϊόντα τεχνολογίας που βασίζονται σε ημιαγωγούς εξαιρέθηκαν στις 11 Απριλίου επειδή δεν είναι διαπραγματεύσιμοι.

«Δεν πρόκειται για μόνιμη εξαίρεση», είπε. «[Ο Τραμπ] απλώς ξεκαθαρίζει ότι αυτά τα προϊόντα δεν προσφέρονται για διαπραγμάτευση από άλλες χώρες.»

Ο Λούτνικ υποστήριξε ότι οι δασμοί σε ημιαγωγούς και φάρμακα είναι αναγκαίοι για να επιστρέψει η παραγωγή τους στις ΗΠΑ.

«Πρέπει να κατασκευάζουμε τα φάρμακά μας και τους ημιαγωγούς μας στην Αμερική», είπε.

«Δεν μπορούμε να εξαρτώμεθα από ξένες χώρες για βασικά προϊόντα. Δεν μπορούμε να εξαρτώμεθα από την Κίνα».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε επίσης επιβάλει στοχευμένους δασμούς στους ημιαγωγούς, κυρίως από την Κίνα, με στόχο την «υποστήριξη επενδύσεων και δημιουργίας ποιοτικών θέσεων εργασίας σε κρίσιμους τομείς που είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον και την ασφάλεια των ΗΠΑ», σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Εμπορίου του Μαΐου 2024.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε προωθήσει την επαναφορά της παραγωγής ημιαγωγών στις ΗΠΑ μέσω του Νόμου Chips and Science του 2022, ο οποίος επένδυσε σχεδόν 53 δισ. δολάρια για την ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού.

Ο Λούτνικ επανέλαβε τις ίδιες ανησυχίες στις 13 Απριλίου:

«Χρειαζόμαστε ημιαγωγούς, τσιπ, επίπεδες οθόνες. Πρέπει να τα κατασκευάζουμε στην Αμερική. Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στη Νοτιοανατολική Ασία για αυτά τα κρίσιμα προϊόντα.»

«Σήμερα, σχεδόν όλοι οι ημιαγωγοί παράγονται στην Ταϊβάν και ολοκληρώνονται στην Κίνα.»

Όταν ο δημοσιογράφος Καρλ τον ρώτησε αν οι νέοι δασμοί θα οδηγήσουν σε αυξήσεις τιμών — όπως προειδοποίησαν εταιρείες όπως η AutoZone και η Amazon — ο Λούτνικ απάντησε:

«Δεν το πιστεύω απαραίτητα. Η ιδέα είναι να κατασκευάζουμε εδώ στην Αμερική.»

Ανέφερε ότι η Panasonic μόλις ολοκλήρωσε ένα νέο εργοστάσιο στο Κάνσας:

«Έκαναν συμφωνίες με τοπικά κολέγια και την κοινότητα. Εκπαίδευσαν ανθρώπους για 4.000 θέσεις εργασίας υψηλής τεχνολογίας.»

«Αυτό επιστρέφει στην Αμερική… Αυτό το είδος τεχνολογίας μπορεί να παραχθεί εδώ σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές.»

Ο Ναβάρο πρόσθεσε ότι στόχος των νέων δασμών είναι η «σταθερότητα και ανθεκτικότητα».

Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν (Δ-Μασαχουσέτης), μιλώντας μετά τον Λούτνικ, εξέφρασε την επιθυμία το Κογκρέσο να έχει την εξουσία να εγκρίνει ή να απορρίπτει τους δασμούς του προέδρου.

«Κάθε Δημοκρατικός είναι έτοιμος να προχωρήσει και να επαναφέρει αυτή την εξουσία στο Κογκρέσο», είπε.

«Το ερώτημα είναι αν οι Ρεπουμπλικανοί θα συνταχθούν. Η ψηφοφορία αναμένεται σε περίπου 15 ημέρες.»

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε