Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στις 30 Μαρτίου ότι σκοπεύει να επιβάλει δευτερογενείς δασμούς από 25-50% στο ρωσικό πετρέλαιο, εφόσον οι προσπάθειες για εκεχειρία στην Ουκρανία αποτύχουν και κρίνει ότι η υπαιτιότητα ανήκει στη Μόσχα. Οι δασμοί αυτοί θα τεθούν σε ισχύ εντός ενός μήνα, όπως ανέφερε σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο NBC News.
Ο πρόεδρος Τραμπ εμφανίστηκε ενοχλημένος με πρόσφατες τοποθετήσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τις οποίες ο τελευταίος αμφισβήτησε την αξιοπιστία της ουκρανικής ηγεσίας υπό τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον οποίο αρνείται να αναγνωρίσει ως νόμιμο πρόεδρο. Ο ίδιος ο Πούτιν είχε προτείνει στις 28 Μαρτίου τον σχηματισμό προσωρινής διοίκησης στην Ουκρανία προκειμένου να διοργανωθούν νέες εκλογές και να υπογραφούν συμφωνίες, κάτι που πρακτικά παραγκωνίζει τον Ζελένσκι.
«Αν η Ρωσία κι εγώ δεν καταφέρουμε να συνάψουμε συμφωνία για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στην Ουκρανία και εφόσον θεωρήσω πως η ευθύνη ανήκει στη Ρωσία, θα επιβάλω δευτερογενείς δασμούς σε όλο το ρωσικό πετρέλαιο. Αυτό σημαίνει πως όποιος αγοράζει πετρέλαιο από τη Ρωσία δεν θα μπορεί να κάνει δουλειές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δασμοί θα κυμανθούν από 25% έως 50%», δήλωσε με σαφήνεια ο πρόεδρος Τραμπ.
Ο Τραμπ είπε πως ο Πούτιν γνωρίζει ότι είναι θυμωμένος, αλλά σημείωσε πως διατηρεί «πολύ καλή σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο» και ότι «ο θυμός υποχωρεί γρήγορα […] αν κάνει το σωστό». Όπως είπε, αναμένει να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Πούτιν εντός της εβδομάδας.
Κατά τη διάρκεια της πτήσης του προς την Ουάσιγκτον, το βράδυ της Κυριακής, ο Τραμπ επανέλαβε το μήνυμά του προς τον Πούτιν. «Δεν νομίζω ότι θα αθετήσει τον λόγο του», δήλωσε στην Epoch Times. «Τον γνωρίζω πολλά χρόνια. Πάντα είχαμε καλή σχέση».
Η κρίση στην Ουκρανία αποτέλεσε κεντρικό στοιχείο της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τον πόλεμο «παράλογο» και είχε δεσμευτεί επανειλημμένα να τον τερματίσει σύντομα, από την στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Ιανουάριο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επικρίνει στο παρελθόν και τον πρόεδρο Ζελένσκι, τον οποίο σε μία περίσταση χαρακτήρισε «δικτάτορα», λόγω της επιβολής στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία και της αναστολής των εκλογών στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής.
Παράλληλα, ο Τραμπ έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του απέναντι στον Ουκρανό ηγέτη και για τη στάση του έναντι της συμφωνίας για τα σπάνια ορυκτά που συζητά με τις ΗΠΑ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ο Ζελένσκι προσπαθεί να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία. Αν το κάνει, θα έχει πρόβλημα». Αυτή η συμφωνία επρόκειτο να οριστικοποιηθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στον Λευκό Οίκο, η οποία όμως έληξε με αρνητικό τρόπο μπροστά στις κάμερες.
Την ίδια ώρα, ο Τραμπ εμφανίστηκε σκεπτικιστής σχετικά με το αίτημα του Κιέβου για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο «δεν φαίνεται πιθανό στο άμεσο μέλλον».
Ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ πρότεινε στις 30 Μαρτίου έναν σαφή χρονικό ορίζοντα για την επίτευξη εκεχειρίας, θεωρώντας την ύπαρξη ενός τέτοιου ορίου αναγκαία για την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών. Σύμφωνα με τον Φινλανδό ηγέτη, η 20η Απριλίου θα μπορούσε να είναι ένα ορόσημο, δεδομένου ότι συμπίπτει με το Πάσχα, καθώς επίσης και με τη συμπλήρωση τριών μηνών από την ανάληψη της προεδρίας από τον Τραμπ.
Η επίσκεψη του προέδρου Στουμπ στον Τραμπ, στη Φλόριντα, περιελάμβανε μεταξύ άλλων συζητήσεις για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών, παράλληλα με μία κοινή παρτίδα γκολφ.