Πέμπτη, 05 Ιούν, 2025
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο. Ουάσιγκτον, στις 20 Μαΐου 2025. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)

Ο Τραμπ αποκλείει κάθε εμπλουτισμό ουρανίου από το Ιράν σε ενδεχόμενη συμφωνία

Σε εξέλιξη οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης με επίκεντρο τον περιορισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και την τύχη της συμφωνίας του 2015

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να επιτρέψουν κανενός είδους εμπλουτισμό ουρανίου στο Ιράν στο πλαίσιο ενδεχόμενης νέας συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου έγινε μέσω της πλατφόρμας Truth Social και ήρθε λίγες ώρες μετά από δημοσίευμα του ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios, σύμφωνα με το οποίο η Ουάσιγκτον φέρεται να πρότεινε στην Τεχεράνη την αποδοχή περιορισμένου εμπλουτισμού ουρανίου στο ιρανικό έδαφος.

Η πληροφορία αυτή δεν έχει επισήμως επιβεβαιωθεί από αμερικανικές αρχές, ωστόσο αντανακλά τις σύνθετες και διαρκώς μεταβαλλόμενες δυναμικές στις έμμεσες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με στόχο την αναβίωση ή αντικατάσταση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν (JCPOA), που συνήφθη το 2015 ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις. Η συμφωνία αυτή, η οποία προέβλεπε την άρση οικονομικών κυρώσεων με αντάλλαγμα περιορισμούς στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ουσιαστικά έπαψε να εφαρμόζεται μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ το 2018 και την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων.

Ο εμπλουτισμός ουρανίου συνιστά ένα από τα βασικά σημεία τριβής στις συνομιλίες. Η Τεχεράνη επιμένει ότι η πυρηνική της δραστηριότητα έχει αποκλειστικά ειρηνικό χαρακτήρα και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δικαιωμάτων που της αναγνωρίζονται από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT), στην οποία είναι συμβαλλόμενο μέρος. Τη Δευτέρα, ο Ιρανός διαπραγματευτής και ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, δήλωσε από το Κάιρο ότι η Τεχεράνη δεν θα δεχθεί καμία συμφωνία η οποία της στερεί το δικαίωμα να αναπτύσσει πυρηνικές δραστηριότητες για ειρηνικούς σκοπούς.

Oil-painting-ntdtv

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με τη φύση και τον τελικό σκοπό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Το Ισραήλ, το οποίο δεν είναι μέλος της NPT και σύμφωνα με ανεξάρτητους παρατηρητές θεωρείται η μόνη χώρα της Μέσης Ανατολής που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο το Ιράν να επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων. Η Τεχεράνη απορρίπτει σταθερά τις κατηγορίες αυτές.

Η όποια πρόοδος στις συνομιλίες φαίνεται να εξαρτάται από την επίτευξη συμβιβασμού σε αυτό το επίμαχο ζήτημα. Μέχρι στιγμής, οι διαπραγματεύσεις γίνονται κυρίως μέσω διαμεσολαβητών και χωρίς απευθείας επαφές μεταξύ Αμερικανών και Ιρανών αξιωματούχων.

Δεν έχει ανακοινωθεί επίσημο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ενώ παραμένει ασαφές το κατά πόσον οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία ή αν οι διαφορές τους παραμένουν αγεφύρωτες.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε