Παρασκευή, 23 Ιαν, 2026
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μιλάει στον Τύπο, στον Λευκό Οίκο. Ουάσιγκτον, 25 Αυγούστου 2025. (Mandel Ngan/AFP μέσω Getty Images)

Ο Τραμπ αποκλείει τη Νότια Αφρική από τη Σύνοδο της G20 του 2026 στο Μαϊάμι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε πως η Νότια Αφρική δεν θα προσκληθεί στη σύνοδο των G20 του 2026 στη Φλόριντα, μετά τη φετινή αμερικανική αποχή από την αντίστοιχη συνάντηση στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Σε ανάρτηση του στις 26 Νοεμβρίου στην πλατφόρμα Truth Social, ο Τραμπ έγραψε:

«Μετά τη λήξη της συνόδου των G20, η Νότια Αφρική αρνήθηκε να παραδώσει την προεδρία των G20 σε ανώτερο εκπρόσωπο της πρεσβείας μας, ο οποίος παρέστη στην τελετή λήξης. Ως εκ τούτου, κατόπιν δικής μου εντολής, η Νότια Αφρική δεν θα λάβει πρόσκληση για τη σύνοδο των G20 του 2026, που θα φιλοξενηθεί στη σπουδαία πόλη του Μαϊάμι της Φλόριντα την επόμενη χρονιά».

Παράλληλα, κατηγόρησε τη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση ότι βλάπτει τους λευκούς πολίτες και καταπατά τις περιουσίες τους, συνδέοντας τις ενέργειες αυτές με την απόφαση των ΗΠΑ να μποϊκοτάρουν τη φετινή σύνοδο: «Η Νότια Αφρική απέδειξε στον κόσμο πως δεν αξίζει να συμμετέχει πουθενά και θα διακόψουμε αμέσως κάθε παροχή χρημάτων και επιδοτήσεων προς αυτούς».

Η προεδρία των G20 αλλάζει κάθε χρόνο· η Νότια Αφρική ανέλαβε τον Δεκέμβριο του 2024 μέχρι τον Νοέμβριο του 2025, οπότε τη σκυτάλη παίρνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Το γραφείο του προέδρου της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόσα, σχολίασε τις δηλώσεις Τραμπ ως λυπηρές, χαρακτηρίζοντας τον αποκλεισμό από τη σύνοδο της επόμενης χρονιάς τιμωρητικό, και κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο για παραπληροφόρηση: «Καθώς οι ΗΠΑ δεν παρέστησαν στη σύνοδο, το αξίωμα της προεδρίας των G20 παραδόθηκε κανονικά σε αξιωματούχο της αμερικανικής πρεσβείας στις εγκαταστάσεις του υπουργείου Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας της Νότιας Αφρικής».

Τονίσθηκε δε ως η Νότια Αφρική μετέχει στους G20 αυτοδικαίως και ζήτησε τον σεβασμό των υπόλοιπων χωρών:

«Η Νότια Αφρική είναι κυρίαρχη συνταγματική δημοκρατία και δεν αποδέχεται προσβολές από άλλη χώρα σχετικά με το δικαίωμά της να συμμετέχει σε παγκόσμια φόρουμ. Δεν πρόκειται ποτέ να προσβάλουμε κάποια άλλη χώρα».

(Πρώτη σειρά, από αριστερά προς τα δεξιά) Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονυ Αλμπανέζε, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα, ο πρόεδρος της Αγκόλας και πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Ζοάο Λουρένσο και ο πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνεϋ ποζάρουν για μια ομαδική φωτογραφία, την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής των ηγετών της G20. Γιοχάνεσμπουργκ, 22 Νοεμβρίου 2025. (Gianluigi Guercia/AP)

 

Στη σύνοδο του Γιοχάνεσμπουργκ, οι ηγέτες ενέκριναν ομόφωνα διακήρυξη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλων παγκόσμιων ζητημάτων, παρά τις ενστάσεις των ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος του Ραμαφόσα, Βίνσεντ Μαγκουένυα, δήλωσε ότι «η διακήρυξη, που συντάχθηκε χωρίς τη συνεισφορά των ΗΠΑ, δεν μπορεί να επαναδιαπραγματευθεί».

Σε αυτό ο Λευκός Οίκος απάντησε ότι η Νότια Αφρική εργαλειοποιεί την προεδρία της ομάδας. Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προσφερθεί να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους στην τελετή παράδοσης, κάτι που η Νότια Αφρική απέρριψε, όπως εξήγησε ο Μαγκουένυα: «Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής δεν θα παραδώσει την προεδρία των G20 σε ελάσσονα αξιωματούχο της πρεσβείας. Αυτό θα αποτελούσε παραβίαση του πρωτοκόλλου που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Πριν από τη σύνοδο, στις 7 Νοεμβρίου, ο Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι δεν θα συμμετάσχει, επικαλούμενος καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Νότια Αφρική: «Είναι ντροπή που η σύνοδος των G20 θα πραγματοποιηθεί στη Νότια Αφρική. Οι Αφρικάνερ σκοτώνονται και σφαγιάζονται και η γη και τα αγροκτήματά τους κατάσχονται παράνομα. Κανένας Αμερικανός αξιωματούχος δεν θα παραστεί όσο συνεχίζονται αυτές οι καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Νοτιοαφρικανοί αξιωματούχοι απέρριψαν τα σχόλια Τραμπ ως αβάσιμα και αρνήθηκαν τις κατηγορίες διωγμών: «Η θεώρηση των Αφρικάνερ ως αμιγώς λευκή κοινότητα είναι ανιστόρητη. Επιπλέον, ο ισχυρισμός ότι η κοινότητα αυτή διώκεται, δεν τεκμηριώνεται».

Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Τραμπ ασκεί κριτική στις πολιτικές της Νότιας Αφρικής, συμπεριλαμβανομένης της αναδιανομής γης και των καταγγελιών κατά του Ισραήλ για τη Γάζα – ισχυρισμούς που το Τελ Αβίβ απορρίπτει. Η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτικές θετικής δράσης και οικονομικής ενδυνάμωσης μαύρων από την πτώση του απαρτχάιντ, υποστηρίζοντας ότι δεν απαλλοτριώνει την περιουσία λευκών πολιτών.

Η επόμενη σύνοδος των G20 έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Trump National Doral Golf Club, στο Μαϊάμι της Φλόριντα, τον Δεκέμβριο του 2026.

Με τη συμβολή της Victoria Friedman

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε