Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξέδωσε διάταγμα με το οποίο υποχρεώνει την εταιρεία Sui Rui International Company, Limited με έδρα το Χονγκ Κονγκ να εκχωρήσει όλα τα συμφέροντά της στην Jupiter Systems, LLC, που εδρεύει στο Ντέλαγουερ, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών στις 11 Ιουλίου.
Η Sui Rui International αποτελεί κατά πλειοψηφία θυγατρική της Sui Rui Group Company, Limited, μιας εταιρείας που εδρεύει στην Κίνα, όπως αναφέρει το διάταγμα. Η Sui Rui International είχε αποκτήσει το σύνολο των μετοχικών της δικαιωμάτων στην Jupiter τον Φεβρουάριο του 2020. Η εξαγορά περιλάμβανε δύο θυγατρικές της Jupiter, μία στο Χονγκ Κονγκ και μία στην Κίνα.
Η Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες (CFIUS), μία διατμηματική επιτροπή που εξετάζει συναλλαγές με ξένες επενδύσεις, ανέλυσε τη συμφωνία και διαπίστωσε κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια εξαιτίας της κυριότητας της Jupiter από τη Sui Rui. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, ο κίνδυνος σχετίζεται με την πιθανή έκθεση προϊόντων της Jupiter που χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικές εφαρμογές και κρίσιμες υποδομές.
Για την αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου, το προεδρικό διάταγμα διατάσσει τη Sui Rui να εκχωρήσει όλα τα δικαιώματα και συμφέροντά της στην Jupiter. Επιπλέον, το διάταγμα ορίζει ότι η Jupiter δεν θα διατηρεί κανένα συμφέρον ή δικαίωμα σε περιουσιακά στοιχεία ή δραστηριότητες των κινεζικών θυγατρικών που αποκτήθηκαν ή δημιουργήθηκαν μετά την ολοκλήρωση της επίμαχης συναλλαγής.
Όπως αναφέρει η ίδια η Jupiter, «η εταιρεία παρέχει επεξεργαστές συνεργατικών οπτικοποιήσεων και λογισμικό που επιτρέπουν τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων 24/7. Προμηθεύει προϊόντα σε τομείς όπως ο στρατός, η κυβέρνηση, ο διαστημικός τομέας, η αστυνομία, οι τράπεζες και η υγεία».
Σε δήλωσή της στις 12 Ιουλίου, η Jupiter ανακοίνωσε ότι γνωρίζει το ομοσπονδιακό διάταγμα που απαγορεύει την εξαγορά της από τη Sui Rui το 2020 και ότι εξετάζει ενεργά την απόφαση σε συνεργασία με νομικούς συμβούλους και μετόχους.
«Δεν αναμένουμε κανενός είδους διακοπή στη λειτουργία ή την εξυπηρέτηση πελατών όσο εξελίσσεται η δικαστική διαδικασία. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην ανάπτυξη και κατασκευή πρωτοποριακών τεχνολογιών για αίθουσες ελέγχου και συστήματα οθονών σε κρίσιμα περιβάλλοντα. Η αφοσίωσή μας στην καινοτομία, στην εθνική ασφάλεια και στη συμμόρφωση με τη νομοθεσία των ΗΠΑ υπήρξε πάντοτε αδιαπραγμάτευτη ως αμερικανική εταιρεία», σημειώνει η ανακοίνωση.
Η απόφαση της CFIUS έρχεται σε συνέχεια μνημονίου που υπέγραψε ο Τραμπ στις 21 Φεβρουαρίου, στοχεύοντας την αντιμετώπιση απειλών εθνικής ασφάλειας από κινεζικές επενδύσεις στις ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του Λευκού Οίκου, η CFIUS θα χρησιμοποιείται για τον περιορισμό κινεζικών επενδύσεων σε τομείς όπως κρίσιμες υποδομές, τεχνολογία, πρώτες ύλες, ενέργεια, υγεία και αγροτική παραγωγή.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν θέσπιση νέων κανόνων για να αποτρέψουν την εκμετάλλευση του αμερικανικού κεφαλαίου, τεχνολογίας και τεχνογνωσίας από ανταγωνιστικές χώρες όπως η Κίνα, ώστε να επιτρέπονται μόνο επενδύσεις που υπηρετούν τα αμερικανικά συμφέροντα. Το διάταγμα στοχεύει επίσης στην προστασία αγροτικής γης και στην αποτροπή εξαγοράς ακινήτων κοντά σε ευαίσθητες εγκαταστάσεις.
«Ξένα φυσικά και νομικά πρόσωπα κατέχουν περίπου 43 εκατομμύρια στρέμματα γεωργικής γης στις ΗΠΑ, που αντιστοιχεί στο 2% όλης της γης της χώρας», αναφέρει το σημείωμα του Λευκού Οίκου, προσθέτοντας ότι μόνο η Κίνα έχει στην ιδιοκτησία της πάνω από 350.000 στρέμματα σε 27 πολιτείες.
Στις 8 Ιουλίου, η υπουργός Γεωργίας, Μπρουκ Ρόλινς, ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να απαγορεύσουν την κινεζική ιδιοκτησία αμερικανικής αγροτικής γης για λόγους εθνικής ασφάλειας. «Η γη που ανήκει σε αλλοδαπούς, ιδιαίτερα από χώρες δυνητικής απειλής ή ανταγωνιστές των ΗΠΑ, συνιστά πιθανό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια και την οικονομική ευημερία της χώρας», αναφέρεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ασφαλείας του Υπουργείου Γεωργίας, το οποίο δημοσίευσε η Epoch Times.
«Το Υπουργείο Γεωργίας θα διασφαλίσει τη διαφάνεια στην ξένη ιδιοκτησία αγροτικής γης στις ΗΠΑ και θα προχωρήσει σε εκτενείς και απαιτούμενες επικαιροποιήσεις στη συλλογή, ανάλυση και δημοσιοποίηση δεδομένων.»
Με την συμβολή του Τζάκσον Ρίτσμοντ