Ένα από τα ηγετικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, ο γερουσιαστής Μαρκ Γουόρνερ (D-Va.), ο οποίος είναι επικεφαλής της επιτροπής πληροφοριών της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δίκιο όσον αφορά τους κινδύνους ασφαλείας γύρω από το κινεζικής ιδιοκτησίας TikTok.
“Αυτό δεν είναι κάτι που συνήθως θα με ακούγατε να λέω, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δίκιο για το TikTok πριν μερικά χρόνια”, δήλωσε ο Γουόρνερ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αυστραλία, ανέφερε η εφημερίδα The Sydney Moring Herald στις 25 Οκτωβρίου.
“Αν η χώρα σας χρησιμοποιεί τη Huawei, αν τα παιδιά σας είναι στο TikTok, αν ο πληθυσμός σας χρησιμοποιεί το WeChat ως πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, η δυνατότητα της Κίνας να έχει αθέμιτη επιρροή είναι, νομίζω, μια πολύ μεγαλύτερη πρόκληση και μια πολύ πιο άμεση απειλή από οποιαδήποτε πραγματική, ένοπλη σύγκρουση”.
Ο Γουόρνερ, ο οποίος βρίσκεται επί του παρόντος στην Αυστραλία για να συνεργαστεί με τοπικούς επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, πολιτικούς και επιχειρηματίες, προειδοποίησε επίσης για την τεχνολογική κυριαρχία που ασκεί το κινεζικό καθεστώς σε άλλες χώρες, χαρακτηρίζοντάς την τρομακτική.
“Η Κίνα που έχει αυτό το είδος τεχνολογικής κυριαρχίας σε μια σειρά από χώρες θα έπρεπε να μας τρομάζει, επειδή έχουμε δει το είδος του οργουελικού κράτους επιτήρησης που έχουν ήδη δημιουργήσει εντός της Κίνας”, είπε.
Η Αυστραλία ανησυχεί για το Tiktok
Οι ΗΠΑ δεν είναι η μόνη χώρα που ανησυχεί για το Tiktok.
Η υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων της Αυστραλίας Κλερ Ο’Νιλ διέταξε τις αρχές κυβερνοασφάλειας να ερευνήσουν την ασφάλεια συλλογής δεδομένων του γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Η Ο’Νιλ, η οποία είναι επίσης υπουργός κυβερνοασφάλειας, κάλεσε τους Αυστραλούς που χρησιμοποιούν το TikTok να είναι προσεκτικοί με τη συλλογή δεδομένων της εφαρμογής.
“Θα έλεγα στους Αυστραλούς: αν χρησιμοποιείτε το TikTok, σκεφτείτε ποια δεδομένα σας μπορεί να συλλέγονται και να γνωρίζετε ότι δεν είμαστε πάντα 100% σίγουροι για το πώς χρησιμοποιούνται αυτά τα δεδομένα”, δήλωσε η Ο’Νιλ σε τηλεοπτική εκπομπή του Australian Broadcasting Corp. (ABC) στις 5 Σεπτεμβρίου.
“Πρέπει όντως να λαμβάνουμε προφυλάξεις σε αυτή την ψηφιακή εποχή”.
Σύμφωνα με το Digital 2022, μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από την εταιρεία έρευνας διαδικτυακών δεδομένων WE ARE SOCIAL, η διεθνής έκδοση του TikTok έχει 7,38 εκατομμύρια ενήλικες χρήστες στην Αυστραλία, που είναι η δεύτερη μετά το Facebook, το Facebook Messenger και το Instagram.
Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την παραδοχή της TikTok Australia τον Ιούλιο ότι οι υπάλληλοί της στην Κίνα είχαν πρόσβαση σε δεδομένα Αυστραλών χρηστών.
“Οι ομάδες ασφαλείας μας ελαχιστοποιούν τον αριθμό των ατόμων που έχουν πρόσβαση στα δεδομένα και την περιορίζουν μόνο σε άτομα που χρειάζονται αυτή την πρόσβαση για να κάνουν τη δουλειά τους”, έγραψε ο Μπρεντ Τόμας, ο Αυστραλός διευθυντής δημόσιας πολιτικής της TikTok, απαντώντας στον σκιώδη υπουργό κυβερνοασφάλειας και αντιμετώπισης της ξένης παρέμβασης, Τζέιμς Πάτερσον.
“Έχουμε πολιτικές και διαδικασίες που περιορίζουν την εσωτερική πρόσβαση στα δεδομένα των αυστραλιανών χρηστών από τους υπαλλήλους μας, όπου και αν βρίσκονται, με βάση την ανάγκη”.
Η κυβέρνηση Τραμπ ήθελε να κλείσει την Tiktok
Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε να κλείσει τις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης TikTok και WeChat το 2020, επικαλούμενος κινδύνους για την ασφάλεια λόγω των διασυνδέσεών τους με το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ).
Οι εκτελεστικές ενέργειες του Τραμπ επικεντρώθηκαν στην ByteDance, μια εταιρεία με έδρα το Πεκίνο, στην οποία ανήκει το TikTok, και στο WeChat, το οποίο ανήκει στην Tencent Holdings με έδρα τη Σενζέν. Ωστόσο, μπλοκαρίστηκαν με εντολές ομοσπονδιακού δικαστηρίου.
Επί του παρόντος, η κυβέρνηση Μπάιντεν διεξάγει τη δική της επανεξέταση στις κινεζικής ιδιοκτησίας εφαρμογές, με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να υπογράφει το δικό του εκτελεστικό διάταγμα για να δώσει εντολή στο Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ να “αξιολογήσει αυτές τις απειλές μέσω αυστηρής, τεκμηριωμένης ανάλυσης”.
Ο πρόεδρος συμβουλεύει ότι “θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τυχόν απαράδεκτους ή αδικαιολόγητους κινδύνους σύμφωνα με τους συνολικούς στόχους εθνικής ασφάλειας, εξωτερικής πολιτικής και οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης και επίδειξης των βασικών αξιών και των θεμελιωδών ελευθεριών της Αμερικής”.
Το Υπουργείο Εμπορίου, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, θα πρέπει να εξετάσει το TikTok, το WeChat και άλλες εφαρμογές που αναπτύσσονται, σχεδιάζονται, ελέγχονται ή κατασκευάζονται από οντότητες που συνδέονται με το ΚΚΚ. Η διαταγή σημειώνει ότι οι εν λόγω εφαρμογές “ενδέχεται να παρουσιάζουν αδικαιολόγητο ή απαράδεκτο κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και του αμερικανικού λαού”.
Ο Daniel Y. Teng συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.