Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την Κυριακή την έκπληξή του για την κλιμάκωση των επιθέσεων του Ρώσου ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, παρά τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για εκεχειρία, τονίζοντας τη δυσαρέσκειά του για τις πράξεις του Ρώσου προέδρου.
«Δεν είμαι καθόλου ικανοποιημένος με τις ενέργειες του Πούτιν. Σκοτώνει πολλούς ανθρώπους. Και ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω τι έχει συμβεί στον Πούτιν», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο του Νιου Τζέρσεϊ, προτού επιβιβαστεί στο Air Force One για την επιστροφή του στην Ουάσινγκτον.
«Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις, κι εκείνος εξαπολύει πυραύλους στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις. Αυτό δεν μου αρέσει καθόλου».
Η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση με 367 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον ουκρανικών πόλεων τη νύχτα προς τις 25 Μαΐου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αεροπορική επίθεση από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022, όσον αφορά τον αριθμό των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν, η οποία στοίχισε τη ζωή σε δώδεκα ανθρώπους.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγες μόλις ώρες πριν από την τρίτη και τελευταία ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, στο πλαίσιο των προσπαθειών αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης, κατά την οποία οι δύο χώρες αντάλλαξαν εκατοντάδες αιχμαλώτους πολέμου.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι παρατείνει σκόπιμα τον πόλεμο και κάλεσε τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες να επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις για να ασκήσουν πίεση στη Μόσχα.
«Κάθε τέτοιο τρομοκρατικό χτύπημα της Ρωσίας αποτελεί επαρκή λόγο για νέες κυρώσεις», ανέφερε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X. «Η σιωπή της Αμερικής και των υπόλοιπων χωρών απλώς ενθαρρύνει τον Πούτιν. Χωρίς πραγματικά ισχυρή πίεση στη ρωσική ηγεσία, αυτή η βαρβαρότητα δεν μπορεί να σταματήσει».
Ο Τραμπ εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του για τις ενέργειες του Πούτιν στην πλατφόρμα Truth Social, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε προσπάθεια κατάκτησης ολόκληρης της Ουκρανίας θα έχει σοβαρές συνέπειες για τη Ρωσία.
«Πάντα υποστήριζα ότι θέλει ΟΛΟΚΛΗΡΗ την Ουκρανία, όχι απλώς ένα τμήμα της, και αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται. Αλλά αν το επιχειρήσει, θα οδηγήσει στην καταστροφή της Ρωσίας», δήλωσε για τον Ρώσο ηγέτη.
Ο Τραμπ πρόσθεσε επίσης ότι ο Ζελένσκι δεν προσφέρει καμία εξυπηρέτηση στη χώρα του «με τον τρόπο που εκφράζεται» και ότι θα πρέπει να σταματήσει.
Ο Αμερικανός απεσταλμένος Κιθ Κέλογκ καταδίκασε τις ρωσικές επιθέσεις χαρακτηρίζοντάς τες «επαίσχυντες» και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
«Η αδιάκριτη δολοφονία γυναικών και παιδιών μέσα στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της νύχτας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των Πρωτοκόλλων της Γενεύης του 1977, που θεσπίστηκαν για την προστασία των αμάχων», ανέφερε ο Κέλογκ σε ανάρτησή του. «Σταματήστε τις δολοφονίες. Κατάπαυση του πυρός τώρα».
Η ανταλλαγή αιχμαλώτων ολοκληρώνει το τρίτο μέρος συμφωνίας που υπογράφηκε τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την οποία κάθε πλευρά δεσμεύτηκε να απελευθερώσει 1.000 αιχμαλώτους πολέμου που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια του τριετούς πολέμου.
Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε μέσω της πλατφόρμας X ότι 303 αιχμάλωτοι επέστρεψαν στην Ουκρανία στις 25 Μαΐου, μεταξύ των οποίων μέλη των ενόπλων δυνάμεων, της Εθνικής Φρουράς, της Συνοριοφυλακής και της Ειδικής Υπηρεσίας Κρατικών Μεταφορών.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε την ανταλλαγή, αναφέροντας ότι κάθε χώρα υποδέχθηκε 303 στρατιώτες στις 25 Μαΐου.
Οι δύο πρώτες φάσεις της συμφωνίας περιλάμβαναν την ανταλλαγή 307 αιχμαλώτων από κάθε πλευρά στις 24 Μαΐου και 390 αιχμαλώτων από κάθε πλευρά στις 23 Μαΐου.
Η κυβέρνηση Τραμπ προωθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο δήλωσε στις 30 Απριλίου ότι ο Πούτιν παραμένει ανοιχτός σε μια εκεχειρία και ενδεχόμενη ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη ζητήματα που χρήζουν επίλυσης.
Ο Ζελένσκι έχει δηλώσει στην πλατφόρμα X ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε προσωρινή κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία, αλλά πρόσθεσε ότι η Μόσχα πρέπει πρώτα να αποδείξει την ετοιμότητά της να τερματίσει τον πόλεμο, «ξεκινώντας με μια πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός». Αυτό συνεπάγεται τον τερματισμό των επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, καθώς και τη διακοπή των επιθετικών επιχειρήσεων κατά μήκος των γραμμών του μετώπου.
Στο ρεπορτάζ συνέβαλαν οι Jacob Burg και το Reuters.