Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε το Ισραήλ να είναι «πολύ προσεκτικό» απέναντι στο Κατάρ, το οποίο χαρακτήρισε «πολύ καλό σύμμαχο». Η δήλωση έγινε λίγες ημέρες μετά την ισραηλινή επιδρομή στην Ντόχα με στόχο στελέχη της Χαμάς, τα οποία, σύμφωνα με το παλαιστινιακό κίνημα, παραμένουν σώα.
Η επίθεση προκάλεσε αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο, ιδιαίτερα στον αραβικό κόσμο, καθώς το Κατάρ φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση στη Μέση Ανατολή. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, που επισκέπτεται το Ισραήλ, δήλωσε ότι η διμερής σχέση δεν επηρεάζεται.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τόνισε ότι η παρουσία Ρούμπιο επιβεβαιώνει την «ακλόνητη» συμμαχία ΗΠΑ–Ισραήλ. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν αλ Θάνι, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει να εφαρμόζει «δύο μέτρα και δύο σταθμά» και να επιβάλει κυρώσεις στο Ισραήλ.
Στη Λωρίδα της Γάζας οι ισραηλινές επιχειρήσεις συνεχίζονται με ένταση. Ο στρατός ζήτησε εκ νέου από κατοίκους της πόλης της Γάζας να μετακινηθούν προς τον νότο.
Η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι η επίσκεψη Ρούμπιο έχει στόχο να επιβεβαιώσει την υποστήριξή της προς το Ισραήλ, εν όψει και της συζήτησης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης. Την ίδια στιγμή, στην Ντόχα πραγματοποιείται σύνοδος αραβικών και μουσουλμανικών χωρών με αντικείμενο την καταδίκη της ισραηλινής επιδρομής.