Παρασκευή, 03 Οκτ, 2025
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον στις 30 Σεπτεμβρίου 2025. Win McNamee/Getty Images

Ο Τραμπ κηρύσσει πόλεμο κατά των καρτέλ ναρκωτικών

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τα καρτέλ ναρκωτικών «παράνομους μαχητές» και ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται πλέον σε μια μη-διεθνή ένοπλη σύγκρουση, σύμφωνα με εσωτερικό υπόμνημα που αποκαλύφθηκε πρόσφατα.

Η κυβέρνηση Τραμπ πραγματοποίησε τρεις επιδρομές τις τελευταίες εβδομάδες σε πλοία που, όπως ανακοίνωσε, μετέφεραν ναρκωτικά στην Καραϊβική.

Η πρώτη επιδρομή, στις 2 Σεπτεμβρίου, είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 11 μελών της ομάδας ΤRENDA ARAGUA, εγκληματικής οργάνωσης που ξεκίνησε από τη Βενεζουέλα και είχε χαρακτηριστεί νωρίτερα φέτος ως τρομοκρατική από τις ΗΠΑ.

Παρότι φιλικές ξένες χώρες έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτών των οργανώσεων, πληρώνοντας βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές, τα κυκλώματα αυτά έχουν πλέον διεθνοποιηθεί και δρουν ως οργανωμένα καρτέλ με επιθέσεις σε όλη την αμερικανική ήπειρο.

Το υπόμνημα, που περιγράφει τα μέλη των καρτέλ ως παράνομους μαχητές και περιήλθε στη δημοσιότητα από το Associated Press στις 2 Οκτωβρίου, αναφέρει:

«Ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος έκρινε ότι τα καρτέλ αυτά αποτελούν ένοπλες ομάδες μη κρατικού χαρακτήρα, τα κατέταξε στις τρομοκρατικές οργανώσεις και διαπίστωσε ότι οι ενέργειές τους συνιστούν ένοπλη επίθεση κατά των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο Λευκός Οίκος και το Υπουργείο Πολέμου δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλιο.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του γερουσιαστή Τζακ Ριντ, επικεφαλής της επιτροπής ενόπλων δυνάμεων της Γερουσίας, ο οποίος σχολίασε στην πλατφόρμα Χ: «Τα καρτέλ ναρκωτικών πρέπει να σταματήσουν, αλλά η κήρυξη πολέμου και η διαταγή για θανάσιμη στρατιωτική ισχύ χωρίς τη γνώση του Κογκρέσου, του κοινού ή νομικής αιτιολόγησης είναι απαράδεκτη».

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι οι πλήγματα αυτά είναι απαραίτητα για την προστασία των Αμερικανών, με τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο να δηλώνει τον Σεπτέμβριο:

«Δεν θα καθόμαστε πια να βλέπουμε αυτούς τους ανθρώπους να πηγαινοέρχονται στην Καραϊβική σαν να είναι κρουαζιερόπλοιο. Δεν θα το επιτρέψουμε».

Με την συμβολή του Associated Press

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε