Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να σταματήσει τις επιθέσεις στην Ουκρανία μετά το σφυροκόπημα του Κιέβου με πυραύλους και επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις 24 Απριλίου.
Ο Τραμπ έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social: «Δεν είμαι ευχαριστημένος με τις ρωσικές επιθέσεις στο Κίεβο. Δεν είναι απαραίτητες και πολύ κακός χρόνος. Βλαντίμιρ, ΣΤΑΜΑΤΑ! 5000 στρατιώτες πεθαίνουν κάθε εβδομάδα. Ας ολοκληρώσουμε την ειρηνευτική συμφωνία!»
Ώρες αργότερα, ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον Τραμπ αν πίστευε ότι ο Πούτιν θα συναινούσε.
«Ναι, το πιστεύω», είπε ο Τραμπ καθώς χαιρετούσε τον Νορβηγό πρωθυπουργό Γιόνας Γκαρ Στόρε έξω από τον Λευκό Οίκο.
Η ουκρανική κυβέρνηση δήλωσε ότι τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 70 τραυματίστηκαν στη μεγαλύτερη επίθεση στην πρωτεύουσα από τον Ιούλιο του 2024.
Η Στρατιωτική Διοίκηση της πόλης του Κιέβου δήλωσε στο κανάλι της στο Telegram ότι πολλά drones και βαλλιστικοί πύραυλοι έπληξαν την πόλη.
Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται στις 24 Απριλίου σε μια προσπάθεια να βρεθούν περισσότερα πτώματα κάτω από τα συντρίμμια και υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να αυξηθεί.
Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθούσε να μεσολαβήσει για εκεχειρία στην Ουκρανία.
Στις 23 Απριλίου, ο Τραμπ κατηγόρησε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι παρατείνει το «πεδίο θανάτου» αρνούμενος να παραχωρήσει τη χερσόνησο της Κριμαίας στη Ρωσία στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.
Η Κριμαία, η οποία έχει πλειοψηφία ρωσικού πληθυσμού, παραχωρήθηκε στη σοβιετική δημοκρατία της Ουκρανίας το 1954 από τον τότε ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, Νικίτα Χρουστσόφ.
Εντάχθηκε στο κράτος όταν η Ουκρανία έγινε ανεξάρτητη το 1991, αλλά οι αυτονομιστές αποσχίστηκαν από το Κίεβο το 2014 και η Ρωσία την προσάρτησε αργότερα εκείνο το έτος, μετά από δημοψήφισμα.
Ο Ουκρανός ηγέτης — ο οποίος εξελέγη πρόεδρος το 2019 και παρέμεινε στην εξουσία ελλείψει εκλογών, οι οποίες έχουν αναβληθεί μέχρι το τέλος του πολέμου — έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα συμφωνήσει να παραδώσει έδαφος που έχει καταλάβει η Ρωσία από την εισβολή του Φεβρουαρίου 2022.
Ο Ζελένσκι κατηγορεί τη Μόσχα
Ο Ζελένσκι επεσήμανε στις 24 Απριλίου ότι η Ουκρανία είχε συμφωνήσει με την πρόταση κατάπαυσης του πυρός που υπέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες πριν από 44 ημέρες, αλλά ότι η Μόσχα συνέχισε τις επιθέσεις της.
Αργότερα στις 24 Απριλίου, ο Τραμπ πρόκειται να συναντηθεί με τον Στόρε για να συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και τους αμοιβαίους δασμούς.
Η Νορβηγία, μέλος του ΝΑΤΟ και ισχυρός σύμμαχος της Ουκρανίας, μοιράζεται σύνορα μήκους 123 μιλίων με τη Ρωσία.
Η προγραμματισμένη συνάντηση για τις 23 Απριλίου στο Λονδίνο μεταξύ υπουργών Εξωτερικών για να συζητήσουν προτάσεις ειρήνευσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αναβλήθηκε επ’ αόριστον.
Η ξαφνική ακύρωση συνέβη λίγο μετά την ακύρωση του προγραμματισμένου ταξιδιού του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, στο Λονδίνο, όπου επρόκειτο να παραστεί στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών.
Στις 18 Απριλίου, ο Ρούμπιο δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν έτοιμες να «αποχωρήσουν» από τις προσπάθειες διαπραγμάτευσης μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, εάν δεν υπάρξει πρόοδος τις επόμενες ημέρες.
Την ίδια ημέρα, η υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, Γιούλια Σβιριντένκο, υπέγραψε μνημόνιο προθέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανοίγοντας το δρόμο για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας για τα σπάνια ορυκτά αυτή την εβδομάδα.
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ επρόκειτο να ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον στις αρχές αυτής της εβδομάδας για να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, και να οριστικοποιήσει τη συμφωνία.
Η Ουκρανία έχει σημαντικά κοιτάσματα σπάνιων γαιών —συμπεριλαμβανομένων γραφίτη, λιθίου και τιτανίου— που χρησιμοποιούνται στην ηλεκτρονική, καθώς και ουράνιο.
Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν δημοσιοποιηθεί και δεν είναι σαφές εάν περιέχει τις εγγυήσεις ασφαλείας που έχει ζητήσει ο Ζελένσκι για να αποτρέψει μελλοντική ρωσική επιθετικότητα.
Η συμφωνία για τα ορυκτά επρόκειτο αρχικά να υπογραφεί τον Μάρτιο, αλλά αυτό δεν συνέβη μετά τη δημόσια σύγκρουση του Ζελένσκι με τον Τραμπ και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζέιμς Βανς, στο Οβάλ Γραφείο στις 28 Φεβρουαρίου.
Ο Ζελένσκι αργότερα δήλωσε ότι η διαμάχη ήταν «λυπηρή» και υποσχέθηκε ότι θα υπογράψει τη συμφωνία για τα ορυκτά.
του Κρις Σάμμερς