Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσφέρθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου να παρέμβει για να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, επικαλούμενος την πρόσφατη ζημιά που φέρεται να προκλήθηκε στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream I και II.
Οι αγωγοί, για τους οποίους ο Τραμπ έγραψε ότι έχουν υποστεί σαμποτάζ, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια «μεγάλη κλιμάκωση» μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας και της Ευρώπης. Οι ηγέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεσε στο Truth Social, θα πρέπει να παραμείνουν «ψύχραιμοι, ήρεμοι και συγκρατημένοι».
«Πρόκειται για ένα μεγάλο γεγονός που δεν πρέπει να συνεπάγεται μια μεγάλη λύση, τουλάχιστον όχι ακόμη», έγραψε. «Η καταστροφή της Ρωσίας/Ουκρανίας δεν θα έπρεπε ΠΟΤΕ να έχει συμβεί και σίγουρα δεν θα συνέβαινε αν ήμουν πρόεδρος. Μην κάνετε τα πράγματα χειρότερα με την ανατίναξη του αγωγού. Να είστε στρατηγικοί, να είστε έξυπνοι (πανέξυπνοι!), να κάνετε μια διαπραγματευτική συμφωνία ΤΩΡΑ».
«Και οι δύο πλευρές το χρειάζονται και το θέλουν. Όλος ο κόσμος διακυβεύεται. Θα είμαι επικεφαλής [της] ομάδας;;;»
Οι Epoch Times επικοινώνησαν με το Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την πρόταση του Τραμπ.
Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στις 27 Σεπτεμβρίου, ο Τραμπ δήλωσε στον παρουσιαστή podcast Τζον Κατσιματίδη ότι «θα μπορούσαμε να καταλήξουμε στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο και θα μπορούσαν να είναι όλα τα φρικτά πράγματα που έλαβαν χώρα στην Ουκρανία».
«Νομίζω ότι βρισκόμαστε στην πιο επικίνδυνη στιγμή ίσως, εδώ και πολλά, πολλά χρόνια -ίσως ποτέ- εξαιτίας της δύναμης των πυρηνικών», δήλωσε ο Τραμπ.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν προτείνει ότι οι αγωγοί υπέστησαν ζημιά στις 26 Σεπτεμβρίου σε μια σκόπιμη ενέργεια. Ορισμένοι κατηγόρησαν τη Μόσχα, αν και η Ρωσία διαχειριζόταν από κοινού με τη Γερμανία τον Nord Stream I για χρόνια, και ένας κορυφαίος αξιωματούχος του Κρεμλίνου στις 28 Σεπτεμβρίου απέρριψε τέτοιους ισχυρισμούς.
Η Ρωσία, η οποία μείωσε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, δήλωσε επίσης ότι το σαμποτάζ ήταν μια πιθανότητα. Η πρεσβεία της Ρωσίας στη Δανία δήλωσε ότι οποιοδήποτε σαμποτάζ στους αγωγούς του Nord Stream αποτελεί επίθεση τόσο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ρωσίας όσο και της Ευρώπης.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συγκληθεί στις 30 Σεπτεμβρίου κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας για να συζητήσει τις ζημιές στους αγωγούς Nord Stream, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η γαλλική αποστολή του ΟΗΕ, η οποία ασκεί την προεδρία του 15μελούς συμβουλίου για τον Σεπτέμβριο.
«Οποιαδήποτε εσκεμμένη διατάραξη των ευρωπαϊκών ενεργειακών υποδομών είναι εντελώς απαράδεκτη και θα αντιμετωπιστεί με μια ισχυρή και ενωμένη απάντηση», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ.
Σεισμολόγοι στη Δανία και τη Σουηδία, εν τω μεταξύ, δήλωσαν ότι οι εκρήξεις ήταν η πιθανή αιτία της ζημιάς στους υποθαλάσσιους αγωγούς και απέκλεισαν τα φυσικά αίτια.
Ο Μπιορν Λουντ, διευθυντής του Σουηδικού Εθνικού Σεισμικού Δικτύου στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, δήλωσε στο NPR στις 27 Σεπτεμβρίου ότι είναι «πολύ σαφές από το σεισμικό αρχείο ότι πρόκειται για εκρήξεις».
«Δεν πρόκειται για σεισμούς», πρόσθεσε. «Δεν είναι κατολισθήσεις κάτω από το νερό». Σε συνέντευξή του στη σουηδική τηλεόραση, ο Λουντ δήλωσε ότι «δεν έχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για εκρήξεις».
Απάντηση του Κρεμλίνου
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις 28 Σεπτεμβρίου, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε με έντονο τρόπο τους ισχυρισμούς ότι η Μόσχα βρισκόταν πίσω από το υποτιθέμενο σαμποτάζ. Η ζημιά, είπε, είναι ένα «μεγάλο πρόβλημα» για τη Ρωσία επειδή «το φυσικό αέριο είναι πολύ ακριβό».
«Πρώτον, και οι δύο γραμμές του Nord Stream … είναι γεμάτες με φυσικό αέριο. Ολόκληρο το σύστημα είναι έτοιμο να αντλήσει αέριο και το αέριο είναι πολύ ακριβό … τώρα το αέριο πετάει στον αέρα», δήλωσε ο Πεσκόφ στο Reuters. «Μας ενδιαφέρει αυτό; Όχι, δεν μας ενδιαφέρει, έχουμε χάσει μια διαδρομή για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη».
Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.