Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε την Τρίτη την πλήρη στήριξή του στον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Μάικ Γουόλτζ, μετά από περιστατικό κατά το οποίο ο αρχισυντάκτης του περιοδικού The Atlantic, Τζέφρι Γκόλντμπεργκ, προστέθηκε κατά λάθος σε συνομιλία υψηλόβαθμων στελεχών μέσω της εφαρμογής Signal.
Το περιστατικό, το οποίο ήρθε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα 24 Μαρτίου, έχει προκαλέσει έντονες πολιτικές αντιδράσεις σε Ουάσινγκτον και Κογκρέσο. Δημοκρατικά μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων απαιτούν διενέργεια ενδελεχούς έρευνας, κάνοντας λόγο για «σοβαρό ζήτημα εθνικής ασφαλείας» και ζητούν παραιτήσεις.
Ωστόσο, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε την Τρίτη στο NBC News ότι εξακολουθεί να εμπιστεύεται τον Γουόλτζ: «Ο Μάικλ Γουόλτζ πήρε το μάθημά του και είναι καλός άνθρωπος. Το συμβάν δεν προκάλεσε καμία απολύτως συνέπεια».
Σύμφωνα με τον κ. Τραμπ, η προσθήκη του Τζέφρι Γκόλντμπεργκ στη συνομιλία έγινε από λάθος συνεργάτη του κ. Γουόλτζ. «Ήταν ένα λάθος που προέκυψε από το κινητό κάποιου συνεργάτη, ο οποίος είχε αποθηκευμένο το τηλέφωνο του κ. Γκόλντμπεργκ», εξήγησε.
Η υπόθεση πήρε διαστάσεις όταν ο Γκόλντμπεργκ δήλωσε σε εμφάνισή του στο κανάλι MSNBC ότι εντός αυτής της συνομιλίας συζητούνταν «λεπτομερείς πληροφορίες» και «ακριβείς κινήσεις» σχετικά με σχεδιαζόμενη αμερικανική στρατιωτική δράση κατά των Χούθι, της φιλοϊρανικής ένοπλης οργάνωσης στην Υεμένη. Στη συνομιλία αυτή συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, η επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Τούλσι Γκάμπαρντ, ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο.
Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας Χέγκσεθ απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς Γκόλντμπεργκ, τονίζοντας πως «κανείς δεν αντάλλασε γραπτά μηνύματα για πολεμικά σχέδια». Ο ίδιος χαρακτήρισε την αναφορά ως ανακριβή και υπερβολική.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λίβιτ, τονίζοντας πως «καμία απόρρητη πληροφορία δεν διέρρευσε» και πως πρόκειται για ένα ήσσονος σημασίας τεχνικό περιστατικό.
Παρ’ όλες αυτές τις διαβεβαιώσεις, οι αντιδράσεις Δημοκρατικών βουλευτών είναι έντονες. Η βουλευτής Σάρα Τζέικομπς από την Καλιφόρνια δήλωσε στο Axios ότι «δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το γεγονός ως ένα απλό λάθος. Υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν».
Παράλληλα, ο βουλευτής Κρις Ντελούζιο από την Πενσιλβάνια απαίτησε μέσω ανάρτησης στο κοινωνικό δίκτυο Χ τη διεξαγωγή άμεσης ακρόασης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, τονίζοντας ότι «κεφάλια πρέπει να πέσουν».
Η υπόθεση αυτή αναμένεται να δημιουργήσει πρόσθετη πολιτική αναταραχή στο Κογκρέσο, εν μέσω μιας ήδη ταραχώδους περιόδου στις σχέσεις Λευκού Οίκου και αντιπολίτευσης. Όπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές, το συμβάν αυτό εγείρει νέες ανησυχίες σχετικά με τη χρήση κρυπτογραφημένων εφαρμογών επικοινωνίας από αξιωματούχους της κυβέρνησης, παρά τις πρόσφατες συστάσεις του FBI για αποκλειστική χρήση τέτοιων εφαρμογών προς αποφυγήν διαρροών πληροφοριών.
Η συγκεκριμένη υπόθεση αναμφίβολα θα παραμείνει στο προσκήνιο και θα απασχολήσει ιδιαίτερα τις υπηρεσίες ασφαλείας και τη δημόσια συζήτηση στις ΗΠΑ. Παρά την επικοινωνιακού τύπου διαχείριση της υπόθεσης από τον Λευκό Οίκο, θεωρείται σίγουρο ότι τα ερωτήματα και οι αντιδράσεις για τα μέτρα ασφαλείας σε επικοινωνίες τόσο υψηλής σημασίας δεν θα κοπάσουν εύκολα.