Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα στις 24 Απριλίου με το οποίο επιταχύνεται μια νέα βιομηχανία, η εξόρυξη ορυκτών σε βαθιά θάλασσα στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Το διάταγμα του Τραμπ, με τίτλο «Αναζωογόνηση της Αμερικανικής Κυριαρχίας στα Ορυκτά του Βαθέως Βυθού», επιδιώκει να αναπτύξει γρήγορα την ικανότητα της Αμερικής να εξερευνά, να συλλέγει και να επεξεργάζεται κρίσιμα ορυκτά του βαθέως βυθού. Κατευθύνει τον υπουργό Εμπορίου να ενισχύσει την εξερεύνηση και τις ιδιωτικές εταιρείες που μπορούν να εκτελέσουν εξόρυξη σε βαθιά θάλασσα στα ανοικτά της εξωτερικής υφαλοκρηπίδας των ΗΠΑ. Η εντολή δίνει επίσης εντολή στους υπουργούς Εμπορίου, Εσωτερικών και Ενέργειας να υποβάλουν έκθεση σχετικά με το ενδιαφέρον και τις ευκαιρίες του ιδιωτικού τομέα στην εξόρυξη ορυκτών όζων και «άλλων ορυκτών πόρων του βυθού», ενώ παράλληλα αναπτύσσουν ένα σχέδιο για τη χαρτογράφηση περιοχών προτεραιότητας εντός του βυθού, με σκοπό την «επιτάχυνση της συλλογής δεδομένων».
Τα κοιτάσματα ορυκτών στα βαθιά μπορούν να λάβουν διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ονομάζονται «πολυμεταλλικοί όζοι» δηλαδή ορυκτές συστάδες μεγέθους πατάτας με μεγάλες συγκεντρώσεις νικελίου, κοβαλτίου, μαγγανίου και χαλκού, οι οποίες απαιτούν εκατομμύρια χρόνια για να αναπτυχθούν σε αρκετά μίλια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σύμφωνα με έκθεση του 2024 του Berkeley Scientific Journal.
Μια περιοχή στον Ειρηνικό Ωκεανό, νοτιοανατολικά της Χαβάης, γνωστή ως Ζώνη Clarion-Clipperton, έχει αφθονία αυτών των όζων, σημειώνεται στην έκθεση, η οποία εκτιμάται σε 34 δισεκατομμύρια υγρούς μετρικούς τόνους. Τα μέταλλα που περιέχονται σε αυτά εκτιμάται ότι έχουν αξία περίπου 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την έκθεση του Μπέρκλεϋ.
Η Κίνα κυριαρχεί στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού για σχεδόν όλες τις κρίσιμες ορυκτές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των μετάλλων που βρίσκονται στα ορυκτά βαθέων υδάτων, σύμφωνα με έκθεση της RAND Corporation του 2022. Αυτό έχει οδηγήσει πολλές χώρες, ιδίως τις Ηνωμένες Πολιτείες, να αναζητήσουν ευκαιρίες για να περιορίσουν την επιρροή της Κίνας.
Η εντολή του Τραμπ, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, θα αυξήσει την αμερικανική παραγωγή κρίσιμων ορυκτών. Θα επιτρέψει επίσης πιθανότατα σε ιδιωτικές εταιρείες να παρακάμψουν τη Διεθνή Αρχή Θαλάσσιου Βυθού, τον κύριο ρυθμιστικό φορέα που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και δημιουργεί κανόνες για την εξερεύνηση του βυθού.
Προς το παρόν, σύμφωνα με το Μπέρκλεϋ, ο εν λόγω φορέας έχει εκδώσει άδειες εξερεύνησης για τον πυθμένα του ωκεανού για κοιτάσματα ορυκτών βαθέων υδάτων, αλλά από πέρυσι, δεν είχε ακόμη εκδώσει ενεργές άδειες εμπορικής εξόρυξης βαθέων υδάτων. Πολλές εταιρείες έχουν πιέσει την Διεθνή Αρχή Θαλάσσιου Βυθού να εγκρίνει την εμπορική εξόρυξη στα βαθιά νερά.
Ωστόσο, η εξόρυξη στα βαθιά νερά δεν έρχεται χωρίς τίμημα, σύμφωνα με την έκθεση του Μπέρκλεϋ.
Οι εξορυκτικές δραστηριότητες θα μπορούσαν να «διαταράξουν τα ενδιαιτήματα διαφόρων οργανισμών και να διαταράξουν τις αλληλεπιδράσεις που δεν σχετίζονται με την τροφική αλυσίδα στα οικοσυστήματα βαθέων υδάτων, όπως το πώς οι οργανισμοί βρίσκουν καταφύγιο», σημειώνεται στην έκθεση, καθώς οι μεταλλικοί όζοι παρέχουν «ζωτικό υπόστρωμα για οργανισμούς όπως τα θαλάσσια σφουγγάρια και τα κοράλλια».
Η αφαίρεσή τους θα μπορούσε να έχει σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στους οργανισμούς που βασίζονται σε αυτούς για επιβίωση, σύμφωνα με την έκθεση του Μπέρκλεϋ.
Το διάταγμα του Τραμπ συνεχίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να αυξήσει την παραγωγή και την προμήθεια ενέργειας και ορυκτών στις ΗΠΑ, ενώ προηγούμενο διάταγμα προώθησε το «Έργο Πρόσβασης Ambler», μια εμπορική εξόρυξη κατά μήκος ενός βιομηχανικού δρόμου μήκους 330 χιλιομέτρων στην απομακρυσμένη βορειοδυτική Αλάσκα, που είναι πλούσιος σε χαλκό, ψευδάργυρο και άλλα υλικά, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.