Τρίτη, 22 Ιούλ, 2025
Ρωσικές και ουκρανικές αντιπροσωπείες συμμετέχουν σε συνομιλίες στο Παλάτι Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη, στις 16 Μαΐου 2025. Ραμίλ Σιτντίκοφ, φωτογραφία Sputnik pool μέσω AP

Ο τρίτος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας ορίζεται για τις 23 Ιουλίου στην Τουρκία, επιβεβαιώνει ο Ζελένσκι

Οι δύο προηγούμενοι γύροι δεν οδήγησαν σε απτή πρόοδο προς τον τερματισμό του πολέμου και το Κρεμλίνο φαίνεται απρόθυμο να συμβιβαστεί στις απαιτήσεις του.

Ένας τρίτος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία στις 23 Ιουλίου, ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Σήμερα συζήτησα με τον [Γραμματέα Εθνικής Ασφαλείας] Ρουστέμ Ούμεροφ την προετοιμασία μιας ανταλλαγής [κρατουμένων] και μιας άλλης συνάντησης στην Τουρκία με τη ρωσική πλευρά», δήλωσε ο Ζελένσκι στην βραδινή του ομιλία στις 21 Ιουλίου μέσω του επίσημου καναλιού του στο Telegram.

«Ο Ούμεροφ ανέφερε ότι η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη. Περισσότερες λεπτομέρειες θα είναι διαθέσιμες αύριο».

Oil-painting-ntdtv

Δύο γύροι διαπραγματεύσεων πραγματοποιήθηκαν φέτος στην πόλη της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι οδήγησαν σε συμφωνίες για την ανταλλαγή κρατουμένων και νεκρών του πολέμου. Ωστόσο, δεν έχουν επιφέρει καμία απτή πρόοδο προς τον τερματισμό του πολέμου, ο οποίος βρίσκεται τώρα στον τέταρτο χρόνο του.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η ομάδα του θα επικεντρωθεί σε τρία βασικά ζητήματα στην επερχόμενη συνάντηση: την επιστροφή των αιχμαλώτων πολέμου, την επιστροφή των απαχθέντων Ουκρανών παιδιών και τις προετοιμασίες για μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η ατζέντα από την πλευρά μας είναι σαφής», έγραψε στο X. «Είναι σαφές σε όλους ότι πραγματικά αποτελεσματικές συνομιλίες μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο σε επίπεδο εθνικών ηγετών».

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Πούτιν, δήλωσε στις 21 Ιουλίου ότι το Κρεμλίνο υποστηρίζει τη διεξαγωγή του επόμενου γύρου συνομιλιών, αν και δεν επιβεβαίωσε την ημερομηνία.

Ενώ ο Ζελένσκι ζήτησε επανειλημμένα μια συνάντηση σε επίπεδο ηγεσίας, ο Πούτιν μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον να συναντηθεί προσωπικά με τον Ουκρανό ομόλογό του. Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, δεν θα υπάρξει «καμία αλλαγή» στη ρωσική αντιπροσωπεία, πράγμα που σημαίνει ότι ο βοηθός του Πούτιν, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, θα συνεχίσει να ηγείται των συνομιλιών εκ μέρους της Ρωσίας.

Στον τελευταίο γύρο συνομιλιών τον Ιούνιο, η Ρωσία παρουσίασε μια λίστα σκληρών απαιτήσεων ως όρους για τον τερματισμό του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης τεσσάρων νοτιοανατολικών επαρχιών όπου οι ρωσικές δυνάμεις διατηρούν μερικό έλεγχο. Τέτοιες παραχωρήσεις —εκτός από την Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014— θα ισοδυναμούσαν με την απώλεια περίπου 15% αυτού που το Κίεβο θεωρεί κυρίαρχο έδαφός του.

Επιπλέον, η Μόσχα επιμένει ότι η Ουκρανία πρέπει να αποκηρύξει τα σχέδιά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, να διαλύσει και να καταστρέψει όλα τα όπλα που παρέχονται από τη Δύση και να απορρίψει όλες τις μορφές δυτικής στρατιωτικής βοήθειας. Ο Πούτιν επανέλαβε επίσης τον αόριστο στόχο του για «αποναζιστοποίηση» της Ουκρανίας, ισχυρισμό που χρησιμοποίησε για να κλιμακώσει τη μακροχρόνια σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο τον Φεβρουάριο του 2022.

Το Κίεβο απέρριψε αυτές τις απαιτήσεις ως απαράδεκτες. Ο Ζελένσκι απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο αναγνώρισης της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία, μια στάση που περιπλέκει περαιτέρω την ειρηνευτική διαδικασία.

Παρά τη μεγάλη απόσταση μεταξύ των απαιτήσεων των δύο πλευρών, οι ειρηνευτικές συνομιλίες απέκτησαν νέα δυναμική αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε στις 14 Ιουλίου ότι θα επιβάλει δασμούς 100% στις χώρες που θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τη Ρωσία, εάν δεν επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία εντός 50 ημερών.

Η απειλή του Τραμπ, εάν υλοποιηθεί, θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό οικονομικό πλήγμα στη Ρωσία, πιέζοντας βασικούς εμπορικούς εταίρους να σταματήσουν τις συναλλαγές τους σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια, η γεωργία και τα όπλα. Αυτό θα επηρέαζε ιδιαίτερα την Κίνα και την Ινδία, όπου τα διυλιστήρια εκμεταλλεύονται τις βαριές δυτικές κυρώσεις για να αγοράζουν εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου την ημέρα σε μειωμένες τιμές.

Ωστόσο, η Μόσχα δήλωσε ότι οι πολεμικοί της στόχοι παραμένουν αμετάβλητοι. Επίσης, έσυρε μια γραμμή μεταξύ των δεσμεύσεών της με την Ουάσινγκτον και των διαπραγματεύσεών της με το Κίεβο, λέγοντας ότι τα δύο είναι ξεχωριστά ζητήματα.

«Η Ρωσία είναι έτοιμη να κινηθεί γρήγορα. Το πιο σημαντικό για εμάς είναι να επιτύχουμε τους στόχους μας. Οι στόχοι μας είναι σαφείς, προφανείς, δεν έχουν αλλάξει. Αλλά η διαδικασία δεν εξαρτάται μόνο από εμάς», δήλωσε ο Πεσκόφ σε συνέντευξή του στον Πάβελ Ζαρούμπιν του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα VGTRK, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε