Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδειξε προθυμία για συμβιβασμό με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σε ορισμένα από τα βασικά αιτήματά του για την παύση της επίθεσης στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και το καθεστώς της Κριμαίας και των αποσχισθέντων φιλορωσικών εδαφών, αλλά ο Ουκρανός ηγέτης επέμεινε ότι οι δυνάμεις του δεν θα συνθηκολογήσουν.
«Είμαι έτοιμος για διάλογο, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι για παράδοση», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο ABC News που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.
Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει σε αυτό που περιέγραψε ως «τελεσίγραφα» που υπέβαλε η Ρωσία στον τελευταίο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών, αλλά επέμεινε ότι είναι έτοιμος να ανοίξει συζητήσεις για θέματα όπως η ένταξη στο ΝΑΤΟ και το καθεστώς των περιοχών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ που ελέγχονται από τους αυτονομιστές και της προσαρτημένης στη Ρωσία Κριμαίας.
«Νομίζω ότι μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε έναν συμβιβασμό στα σημεία σχετικά με τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη και τις μη αναγνωρισμένες δημοκρατίες, οι οποίες δεν αναγνωρίζονται από κανέναν εκτός από τη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε ο Ζελένσκι.
Ένα βασικό ζήτημα είναι η μεταχείριση και το καθεστώς των Ουκρανών στις αμφισβητούμενες περιοχές που δεν θέλουν να βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας, είπε.
«Αυτό που είναι σημαντικό για μένα είναι πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές που θέλουν να είναι μέρος της Ουκρανίας», δήλωσε ο Ζελένσκι.
Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμο να τερματίσει άμεσα τη στρατιωτική του εκστρατεία, εάν η Ουκρανία αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσική, υπογράψει συμφωνία ουδετερότητας που θα της απαγορεύει την είσοδο στο ΝΑΤΟ και εάν οι ουκρανικές δυνάμεις παραδοθούν.
Αλλά ενώ ο Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι έτοιμος να μιλήσει για το καθεστώς των αμφισβητούμενων περιοχών, είπε ότι το ζήτημα «είναι πιο δύσκολο από την απλή αναγνώρισή τους», προσθέτοντας ότι η απαίτηση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις περιοχές ως ανεξάρτητες ή, όπως στην περίπτωση της Κριμαίας, ως μέρος του ρωσικού εδάφους, είναι «ένα ακόμη τελεσίγραφο» στο οποίο δεν είναι διατεθειμένος να υποκύψει.
«Είμαι έτοιμος για διάλογο, δεν είμαστε έτοιμοι για συνθηκολόγηση», δήλωσε.
Όσον αφορά το θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ, το οποίο η Ρωσία θεωρεί βασική απειλή για την ασφάλεια και θέλει να αποτρέψει με την κατοχύρωση της ουδετερότητας της Ουκρανίας στο Σύνταγμά της, ο Ζελένσκι έδειξε επίσης προθυμία συμβιβασμού.
«Έχασα το ενδιαφέρον μου για το θέμα αυτό αφού συνειδητοποιήσαμε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να δεχθεί την Ουκρανία», δήλωσε ο Ζελένσκι.
Ζήτησε συζητήσεις με τον Πούτιν, λέγοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος «πρέπει να αρχίσει να μιλάει, να ξεκινήσει διάλογο».
«Νομίζω ότι είναι ικανός να σταματήσει τον πόλεμο που ξεκίνησε», δήλωσε ο Ζελένσκι.
Ο Πούτιν έχει χαρακτηρίσει την εισβολή ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για να απομακρύνει από την εξουσία τους επικίνδυνους εθνικιστές, όπως υποστηρίζει, που ηγούνται της Ουκρανίας, επιδιώκοντας παράλληλα να υποβαθμίσει τη στρατιωτική ικανότητα της χώρας. Ο Πούτιν δεν έχει διευκρινίσει πότε θα τελειώσει η επιχείρηση, αλλά έχει πει ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να καταλάβει την Ουκρανία μακροπρόθεσμα. Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν, τις τελευταίες ημέρες, δηλώσει ότι η εκστρατεία θα συνεχιστεί έως ότου η Μόσχα επιτύχει τους στόχους της εκστρατείας της.
Δυτικοί ηγέτες, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει μιλήσει τηλεφωνικά με τον Πούτιν αρκετές φορές από τότε που ξέσπασαν οι εχθροπραξίες, έχουν προειδοποιήσει ότι πιστεύουν ότι τα χειρότερα της σύγκρουσης δεν έχουν έρθει ακόμα.
Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας έχουν πει ότι, καθώς η εισβολή της Ρωσίας έχει σταματήσει σε τμήματα της Ουκρανίας, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αυξήσει τη χρήση πυρών μεγάλου βεληνεκούς, όπως πλήγματα με πυραύλους και πυροβολικό, εναντίον μη στρατιωτικών υποδομών, οδηγώντας σε περισσότερες απώλειες αμάχων.
Αυτό συμβαίνει καθώς Ουκρανοί επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία για να εγκαταλείψουν την πολιορκημένη ανατολική πόλη Σούμι την Τρίτη, η πρώτη εκκένωση από ουκρανική πόλη μέσω μιας ανθρωπιστικής διόδου που συμφωνήθηκε με τη Ρωσία. Προηγούμενες προσπάθειες εκκένωσης μέσω διόδων κατέρρευσαν, με την ουκρανική και τη ρωσική πλευρά να κατηγορούν η μία την άλλη για παραβιάσεις της εκεχειρίας.
Οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι μια ξεχωριστή αυτοκινητοπομπή 30 λεωφορείων κατευθύνεται προς τη νότια πόλη-λιμάνι Μαριούπολη για την εκκένωση των κατοίκων. Η πόλη είναι περικυκλωμένη χωρίς τρόφιμα, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα ή θέρμανση και υπόκειται σε ανελέητους βομβαρδισμούς εδώ και μια εβδομάδα.
Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια, περιγράφοντας τη φυγή ως μία από τις ταχύτερες εξόδους στη σύγχρονη εποχή.