Δευτέρα, 12 Μαΐ, 2025
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσέρχεται σε συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κηρ Στάρμερ, τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, τον Γερμανό καγκελάριο Φρήντριχ Μερτς και τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ στο Κίεβο. Ουκρανία, 10 Μαΐου 2025. (Gleb Garanich/Reuters)

Ο Ζελένσκι δηλώνει πρόθυμος να συναντηθεί με τον Πούτιν στην Τουρκία

«Είναι ένα θετικό σημάδι ότι οι Ρώσοι άρχισαν επιτέλους να σκέφτονται τον τερματισμό του πολέμου», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε στις 11 Μαΐου ότι είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία, στις 15 Μαΐου, τονίζοντας εκ νέου ότι η έναρξη οποιασδήποτε ουσιαστικής ειρηνευτικής διαδικασίας προϋποθέτει πλήρη, έστω και προσωρινή, κατάπαυση του πυρός.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε θετική ένδειξη το γεγονός ότι η Ρωσία δείχνει πλέον να εξετάζει σοβαρά την προοπτική τερματισμού του πολέμου, προσθέτοντας ότι η διεθνής κοινότητα ανέμενε καιρό μια τέτοια εξέλιξη. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρώτο βήμα για τον τερματισμό κάθε πολέμου είναι η κατάπαυση του πυρός.

Αργότερα την ίδια ημέρα, ο Ζελένσκι επανέλαβε πως η Ουκρανία αναμένει μια «πλήρη και διαρκή κατάπαυση του πυρός» από την επόμενη κιόλας ημέρα, προκειμένου να υπάρξει το κατάλληλο έδαφος για διπλωματικές διαβουλεύσεις. Την ίδια στιγμή, επιβεβαίωσε ότι αποδέχεται τη διεξαγωγή συνάντησης με τον Πούτιν στην Τουρκία, εκφράζοντας την ελπίδα πως αυτή τη φορά η ρωσική πλευρά δεν θα αναζητήσει προσχήματα.

Την ίδια ημέρα, η Ρωσία προχώρησε σε μαζικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά ουκρανικών στόχων, σηματοδοτώντας το τέλος της μονομερούς τριήμερης «παύσης πυρός» που είχε ανακοινώσει.

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανέφερε ότι στις 11 Μαΐου η Ρωσία εξαπέλυσε 108 επιθετικά και εκπαιδευτικά drone από έξι διαφορετικά σημεία. Από αυτά, 60 καταρρίφθηκαν και 41 απέτυχαν να πλήξουν στόχους, χάρη σε ουκρανικά αντίμετρα. Και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν για παραβίαση της εκεχειρίας, με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να κάνει λόγο για 14.000 ουκρανικές παραβιάσεις. Η Ουκρανία, από την πλευρά της, χαρακτήρισε την παύση πυρός «φάρσα», τονίζοντας πως ποτέ δεν είχε συμφωνήσει σε αυτήν.

Ο Ζελένσκι έκανε γνωστή την πρόθεση της Ουκρανίας να στηρίξει πρόταση για άνευ όρων κατάπαυση του πυρός διάρκειας 30 ημερών, αρχής γενομένης από τις 12 Μαΐου, εκφράζοντας την προσδοκία ότι η Ρωσία θα δεσμευτεί σε μια «πλήρη, διαρκή και αξιόπιστη» εκεχειρία. Υπογράμμισε επίσης ότι «δεν έχει νόημα να συνεχίζεται η αιματοχυσία ούτε μία ημέρα παραπάνω».

Νωρίτερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε καλέσει σε άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη στις 15 Μαΐου, χωρίς προϋποθέσεις, στις οποίες, όπως δήλωσε, θα μπορούσε να συμφωνηθεί και η εκεχειρία.

Η πίεση προς τη Μόσχα αυξήθηκε περαιτέρω στις 10 Μαΐου, όταν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου απηύθυναν κοινή δήλωση, καλώντας τη Ρωσία να αποδεχθεί την πρόταση για 30ήμερη κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να δημιουργηθεί περιθώριο για διαπραγματεύσεις. Επανέλαβαν επίσης τη στήριξή τους στις εκκλήσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για ειρηνευτική συμφωνία.

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Πούτιν, ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στην πλατφόρμα Truth Social ότι πρόκειται για μια «δυνητικά σπουδαία ημέρα για τη Ρωσία και την Ουκρανία» και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με αμφότερες τις πλευρές για να διασφαλίσει την υλοποίηση της συμφωνίας, ενώ επανέλαβε την πρόθεση των ΗΠΑ να επικεντρωθούν στην «ανασυγκρότηση και το εμπόριο».

Σε δηλώσεις του στη ρωσική κρατική τηλεόραση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε την πρόταση Πούτιν «πολύ σοβαρή», προσθέτοντας ότι αντικατοπτρίζει μια ειλικρινή πρόθεση εξεύρεσης ειρηνικής λύσης. Όπως είπε, στόχος των συνομιλιών είναι η αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της σύγκρουσης και η διασφάλιση των συμφερόντων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, στις 11 Μαΐου, και δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να διευκολύνει την ειρηνευτική διαδικασία, περιλαμβανομένης της φιλοξενίας των διαβουλεύσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν χαρακτήρισε την παρούσα συγκυρία ως «ιστορική καμπή» για τον τερματισμό του πολέμου και επιβεβαίωσε πως συνομίλησε την ίδια ημέρα και με τον Πούτιν, εκφράζοντας την πρόθεση της Τουρκίας να φιλοξενήσει συνομιλίες που ενδέχεται να οδηγήσουν σε διαρκή λύση.

Του Jacob Burg
Με τη συμβολή των Ryan Morgan και Andrew Thornebrooke, και πληροφορίες από το Associated Press

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε