Τον διορισμό της Γιούλια Σβιριένκο στη θέση της πρωθυπουργού ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ανασχηματισμού με στόχο την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και την αναθέρμανση της οικονομίας.
Η 39χρονη Σβιριένκο διαδέχεται τον Ντένις Σμίχαλι, ο οποίος παραιτήθηκε την Τρίτη, έχοντας υπηρετήσει από τις 4 Μαρτίου 2020. Ο Σμίχαλι παραμένει στην κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας το υπουργείο Άμυνας, στη φάση όπου η Ουκρανία επιδιώκει να αυξήσει αισθητά την παραγωγή όπλων.
Η Σβιριένκο έχει διαδραματίσει κομβικό ρόλο ως διαπραγματεύτρια, τόσο στη συμφωνία για τα ορυκτά με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και σε υψηλού επιπέδου συνομιλίες με Δυτικούς εταίρους γύρω από την οικονομική ανάκαμψη, την ανοικοδόμηση και την άμυνα. Ιδιαίτερα ενεργός υπήρξε στις διαπραγματεύσεις του 2022 για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X, αμέσως μετά τον διορισμό της, η Σβιριένκο τόνισε: «Ο πόλεμος δεν αφήνει περιθώρια για καθυστερήσεις. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα και αποφασιστικά. Οι προτεραιότητές μας για το πρώτο εξάμηνο είναι σαφείς: αξιόπιστη τροφοδοσία του στρατού, διεύρυνση της εγχώριας παραγωγής όπλων και ενίσχυση της τεχνολογικής υπεροχής των αμυντικών μας δυνάμεων».
Ο Ζελένσκι προχώρησε, επίσης, στην τοποθέτηση της Όλγας Στεφανίσινα, πρώην αναπληρώτριας πρωθυπουργού για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, στη θέση της πρέσβειρας της Ουκρανίας στην Ουάσιγκτον.
Ενώ εκκρεμεί η επίσημη έγκριση του διορισμού της, η Στεφανίσινα θα αναλάβει ρόλο ειδικής εκπροσώπου του Ζελένσκι για την ανάπτυξη της συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε ανάρτησή του την Πέμπτη, ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε: «Σε αυτήν τη θέση, η Στεφανίσινα θα εργαστεί για τη διατήρηση της δυναμικής στις σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Σε ομιλία του στη Βερχόβνα Ράντα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπογράμμισε την ανάγκη ανανέωσης της διπλωματικής δραστηριότητας της Ουκρανίας απέναντι στην Αμερική ενόψει νέων συμφωνιών.
Όπως μετέδωσε ο επίσημος ιστότοπος της ουκρανικής προεδρίας, οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης περιλαμβάνουν την αύξηση της εγχώριας παραγωγής όπλων, την απλοποίηση της γραφειοκρατίας για την τόνωση της ανάπτυξης και την υλοποίηση νέων κοινωνικών προγραμμάτων στήριξης.
«Η Ουκρανία στοχεύει στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής οπλισμού. Το 40% των όπλων που χρησιμοποιούνται πλέον κατασκευάζεται στην Ουκρανία. Σε έξι μήνες, το ποσοστό αυτό πρέπει να φτάσει τουλάχιστον το 50%», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι.

Πρόσθεσε ότι κυβερνητικά στελέχη, διπλωμάτες και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας εργάζονται για νέα συμφωνίες συνεργασίας στον αμυντικό τομέα με βασικούς εταίρους, με στόχο τη μετατροπή της Ουκρανίας σε έναν από τους σημαντικότερους αμυντικούς δωρητές και κατασκευαστές όπλων διεθνώς.
Την ώρα που ουκρανικές πόλεις συνεχίζουν να πλήττονται από ρωσικούς πυραύλους και drone, η χώρα έχει αναπτύξει δικά της μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς για πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας.
Σε σχετικές εξελίξεις, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τάχθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα υπέρ της πρότασης Ευρωπαίων συμμάχων για την αγορά αμερικανικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας Patriot ώστε να τα παραχωρήσουν στην Ουκρανία.
Ο αρχηγός της Συμμαχίας στην Ευρώπη, στρατηγός Αλέξις Γκρίνκιβιτς, επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες μεταφοράς του οπλισμού, δηλώνοντας: «Δεν γνωρίζω πόσα Patriot θα είναι διαθέσιμα για το Κίεβο, αλλά θα προχωρήσουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα».
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Μάθιου Γουίτακερ, ανέφερε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι, αν και δεν μπορεί να προσδιορίσει πότε θα σταλούν επιπλέον όπλα από τις ευρωπαϊκές χώρες στο Κίεβο, οι σύμμαχοι κινούνται γρήγορα για να διευκολύνουν τη συμφωνία. «Το σχέδιο προβλέπει να αγοραστεί αμερικανικός αμυντικός εξοπλισμός από τους Ευρωπαίους συμμάχους μας, οι οποίοι στη συνέχεια θα τον παραδώσουν στην Ουκρανία», εξήγησε.
Ήδη η Γερμανία έχει παραδώσει στην Ουκρανία τρία συστήματα Patriot, ενώ τη Δευτέρα ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, αναμένεται να συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του, Τζον Χίλι, με επίκεντρο την πρόταση Τραμπ.