Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι κάλεσε στις 29 Οκτωβρίου τους διεθνείς υποστηρικτές του να αντιδράσουν πιο δυναμικά στις αναφορές για βορειοκορεατικές δυνάμεις στη Ρωσία και επανέλαβε τα αιτήματα για πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς για πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας.
Εδώ και εβδομάδες, ο Ουκρανός ηγέτης έχει σημάνει συναγερμό με ισχυρισμούς ότι χιλιάδες δυνάμεις της Βόρειας Κορέας έχουν φτάσει στη Ρωσία και ενδέχεται σύντομα να πολεμήσουν εναντίον της Ουκρανίας. Ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης μοιραστεί παρόμοιες εκτιμήσεις σχετικά με τη συγκέντρωση δυνάμεων της Βόρειας Κορέας.
Η Πιονγκγιάνγκ έχει αρνηθεί ότι έστειλε τα στρατεύματά της στη Ρωσία, αλλά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν αρνήθηκε τον ισχυρισμό όταν ρωτήθηκε σχετικά την περασμένη εβδομάδα.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι, όσον αφορά τον ίδιο, οι αναφορές για βορειοκορεατικά στρατεύματα στη Ρωσία είναι «γεγονός». Παρόλα αυτά, είπε ότι «υπάρχουν ορισμένοι εταίροι που είναι πολύ επιφυλακτικοί ως προς το ότι οι Βορειοκορεάτες στρατιώτες [βρίσκονται] στο έδαφος» στη Ρωσία.
Μιλώντας στα αγγλικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ισλανδία, ο Ουκρανός ηγέτης επέκρινε τη διεθνή κοινότητα για την αντίδρασή της στις αναφορές.
«Νομίζω ότι η φωνή των Ηνωμένων Πολιτειών, η φωνή του ΝΑΤΟ, η φωνή των δυτικών εταίρων, η φωνή του παγκόσμιου νότου και της Κίνας δεν είναι τόσο δυνατή όσο πρέπει να είναι», είπε.
Ο Ζελένσκι περιέγραψε την φερόμενη βορειοκορεατική ανάπτυξη ως μέρος ενός μοτίβου ρωσικών ενεργειών κατά την τελευταία δεκαετία που έχουν δοκιμάσει την αποφασιστικότητα των δυτικών υποστηρικτών της Ουκρανίας. Εκτίμησε ότι η Δύση φοβήθηκε να απαντήσει στην κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και στην υποστήριξη της Ρωσίας στις προσπάθειες των αυτονομιστών στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας. Είπε ότι η υποτονική αντίδραση της Δύσης στις ρωσικές ενέργειες στην Κριμαία και το Ντονμπάς ενέπνευσε τον Πούτιν να προχωρήσει στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.
Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει εκδώσει δηλώσεις με τις οποίες προτρέπει κατά της εμπλοκής της Βόρειας Κορέας στον συνεχιζόμενο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και δηλώνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν θα εμποδίζονται να χρησιμοποιούν όπλα που έχουν δωρίσει οι ΗΠΑ για να ανταποδώσουν τις επιθέσεις της Βόρειας Κορέας.
Σε κοινή ενημέρωση Τύπου στις 30 Οκτωβρίου, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας Κιμ Γιονγκ Χιουν επανέλαβαν αμφότεροι τις εκκλήσεις προς τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν να αποσύρει τις δυνάμεις του από τη Ρωσία και να αποφύγει την εμπλοκή της χώρας του στον συνεχιζόμενο πόλεμο με την Ουκρανία.
Ο Όστιν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παρακολουθούν τις μετακινήσεις βορειοκορεατικών στρατευμάτων στη Ρωσία και θα «συνεργαστούν με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να τις αποθαρρύνουν».
Η πίεση του Ζελένσκι για όπλα μεγάλου βεληνεκούς
Ερωτηθείς εάν οι δυτικοί υποστηρικτές της Ουκρανίας θα πρέπει να απαντήσουν στην είσοδο των δυνάμεων της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία, ο Ζελένσκι συνέδεσε το θέμα με το αίτημά του προς τη Δύση να παράσχει στις ουκρανικές δυνάμεις όπλα μεγάλου βεληνεκούς και να τους δώσει άδεια να τα χρησιμοποιήσουν για να πλήξουν το ρωσικό έδαφος.
«Όταν θέτουμε το θέμα, για παράδειγμα, σχετικά με ένα όπλο μεγάλων αποστάσεων για την Ουκρανία, την άδεια για την Ουκρανία να το χρησιμοποιήσει, ειδικά σε στρατιωτικούς στόχους στο έδαφος της Ρωσίας, […] κάποιες από τις χώρες λένε: ‘Ω, αυτό ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές και αν σας δώσουμε την άδεια η Ρωσία θα κλιμακώσει’», δήλωσε ο Ζελένσκι.
Τώρα, καθώς αισθάνεται ότι η Μόσχα κλιμακώνει προσκαλώντας δυνάμεις της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να έχει λίγα μέσα για να χτυπήσει αυτά τα βορειοκορεατικά στρατεύματα μέχρι να εισέλθουν στην Ουκρανία.
«Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε τη γη μας μόνο όταν καταστρέφουν τη γη μας, όταν βρίσκονται ήδη στη γη μας, όταν έχουν καταλάβει τη γη μας, όταν έχουν ήδη σκοτώσει τα παιδιά μας ή προσπαθούν να το κάνουν», είπε.
Το αίτημα του Ζελένσκι για όπλα μεγάλου βεληνεκούς αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου «σχεδίου νίκης» που έχει προωθήσει τις τελευταίες εβδομάδες για να αναγκάσει τη Ρωσία να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου με ευνοϊκότερους όρους για την Ουκρανία. Ο Ουκρανός ηγέτης μοιράστηκε το σχέδιο νίκης του με τον Μπάιντεν τον περασμένο μήνα, αλλά δεν είναι σαφές ότι έχει κερδίσει αρκετά ευρεία υποστήριξη από τις ΗΠΑ και τη Δύση για την ιδέα.
Λίγο πριν ο Ζελένσκι συναντηθεί με Σκανδιναβούς δημοσιογράφους στην Ισλανδία την Τρίτη, οι New York Times ανέφεραν ότι είχε ζητήσει πυραύλους κρουζ Tomahawk ως μέρος ενός «μη πυρηνικού αποτρεπτικού πακέτου» στο σχέδιο νίκης του. Οι New York Times ανέφεραν ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν απορρίψει μέρη του σχεδίου, συμπεριλαμβανομένου του αιτήματος για τους πυραύλους Tomahawk, ως μη ρεαλιστικές λύσεις. Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης φέρεται να δήλωσε στους New York Times ότι θα ήταν εντελώς ανέφικτο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να δώσουν στην Ουκρανία αυτούς τους πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι συζητήσεις μεταξύ της Ουκρανίας και του Λευκού Οίκου σχετικά με τους Tomahawk και άλλους πυραύλους προορίζονταν να είναι εμπιστευτικές. «Όταν πολλές χώρες άρχισαν να υποστηρίζουν το σχέδιο νίκης, βλέπετε τι συμβαίνει τώρα στα μέσα ενημέρωσης. Είπαν ότι η Ουκρανία ήθελε πολλούς πυραύλους, όπως Tomahawk κ.λπ. αλλά ήταν εμπιστευτικές πληροφορίες μεταξύ της Ουκρανίας και του Λευκού Οίκου. Πώς να κατανοήσουμε αυτά τα μηνύματα;»
Ο Ζελένσκι πρόσθεσε: «Άρα αυτό σημαίνει μεταξύ εταίρων – δεν υπάρχουν εμπιστευτικά πράγματα».
Οι Epoch Times απευθύνθηκαν στον Λευκό Οίκο, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και το Υπουργείο Άμυνας για σχόλια σχετικά με το αναφερόμενο ουκρανικό αίτημα για πυραύλους Tomahawk και τα πρόσφατα σχόλια του Ζελένσκι. Καμία απάντηση δεν δόθηκε μέχρι την ώρα του Τύπου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπήρξαν ο κύριος προμηθευτής στρατιωτικής βοήθειας της Ουκρανίας καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου και έχουν διαθέσει περίπου 175 δισεκατομμύρια δολάρια για στρατιωτική και οικονομική στήριξη που σχετίζεται με την Ουκρανία. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να ωθήσουν την πυρηνικά εξοπλισμένη Ρωσία να απαντήσει σκληρά ή να διευρύνει τη σύγκρουση.
Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η κυβέρνηση Μπάιντεν απελευθέρωσε σταδιακά οπλικά συστήματα μεγαλύτερου βεληνεκούς και μεγαλύτερης ισχύος, όπως πυροβόλα και πυραυλικά όπλα, άρματα μάχης και μαχητικά αεροσκάφη F-16. Μεταξύ των μεγαλύτερου βεληνεκούς όπλων στο οπλοστάσιο της Ουκρανίας είναι το τακτικό πυραυλικό σύστημα MGM-140 Army Tactical Missile System, το οποίο διαθέτει μέγιστο βεληνεκές περίπου 190 μιλίων.
Τα σύγχρονα μοντέλα πυραύλων κρουζ Tomahawk έχουν εμβέλεια περίπου 1.000 μιλίων.
Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.