Σε νέες κατηγορίες προς τη Ρωσία για σκόπιμη καθυστέρηση των ειρηνευτικών συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών προχώρησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε δηλώσεις που έκανε από το Παρίσι στις 27 Μαρτίου 2025.
Ο κ. Ζελένσκι υποστήριξε ότι η Μόσχα δεν προσεγγίζει τις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη, αλλά σκοπίμως τις «σέρνει» για να κερδίσει χρόνο και να προχωρήσει σε νέες εδαφικές κατακτήσεις. «Καθυστερούν τις συνομιλίες και προσπαθούν να εμπλέξουν τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ατέρμονες και άσκοπες συζητήσεις για δήθεν ‘όρους’, με μόνο στόχο να κερδίζουν χρόνο και ύστερα να προσπαθούν να αρπάξουν περισσότερα εδάφη», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Όπως εκτίμησε, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επιχειρεί να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος μετά από νέες ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή του Κουρσκ και σε πολλά σημεία της νοτιοανατολικής Ουκρανίας.
Ρωσικές επιθέσεις σε πολλαπλά μέτωπα
Η άνοιξη του 2025 βρίσκει το ουκρανικό μέτωπο να φλέγεται για άλλη μια φορά. Η Ρωσία έχει εξαπολύσει μαζικές επιθέσεις σε όλο το μήκος των 1.000 χιλιομέτρων της γραμμής αντιπαράθεσης, καταλαμβάνοντας χωριά ανατολικά του Δνείπερου και επιχειρώντας να απομακρύνει τις ουκρανικές δυνάμεις από περιοχές στον έλεγχό της. Οι πρώτες επιτυχίες έχουν ήδη θέσει νέα εμπόδια στις προσπάθειες της διοίκησης Τραμπ για εκεχειρία 30 ημερών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.
Ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι διαθέτει μυστικές υπηρεσιακές πληροφορίες σχετικές με νέες ρωσικές επιχειρήσεις που προετοιμάζονται στις περιοχές Σούμι, Χάρκιβ και Ζαπορίζια. Κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διαστρεβλώνει συνεχώς τους όρους των συνομιλιών και επιβάλλει νέους κάθε φορά που μια συμφωνία βρίσκεται κοντά στο να επιτευχθεί.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε την προφανή ρωσική στρατηγική καθυστέρησης, υπογραμμίζοντας ότι οι Ρώσοι διαπραγματευτές ενδεχομένως «εσκεμμένα επιβραδύνουν τις συνομιλίες για να επιδιώξουν καλύτερους όρους».
Πρόσφατες προσπάθειες για εκεχειρίες περιορισμένου χαρακτήρα που αφορούσαν την προστασία ενεργειακών υποδομών και τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα είχαν προβλήματα εφαρμογής, με αλληλοκατηγορίες και τη Μόσχα να ζητά ριζικές τροποποιήσεις, όπως την επιστροφή της τραπεζικής της πρόσβασης στο σύστημα SWIFT και την άρση ευρωπαϊκών κυρώσεων.
Ρωσία: «Διατηρούμε τη στρατηγική πρωτοβουλία»
Σε δήλωσή του κατά τη διάρκεια πρόσφατου φόρουμ ασφάλειας της Αρκτικής, ο πρόεδρος Πούτιν τόνισε με έμφαση ότι η Ρωσία «διατηρεί πλήρως τη στρατηγική πρωτοβουλία» και ότι «οι στρατιωτικές μας δυνάμεις προχωρούν και απελευθερώνουν εδάφη καθημερινά».
Μία από τις κύριες εστίες σύγκρουσης είναι η ανατολική πόλη Ποκρόφσκ στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, σημαντικό διοικητικό και στρατηγικό σημείο, όπου μαίνονται μάχες μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων, καθώς η Μόσχα επιδιώκει να εξασφαλίσει την πλήρη κυριαρχία στην περιοχή.
Η ένταση αυτή έχει οδηγήσει σε πλήρη αναστολή των ευρύτερων ειρηνευτικών πρωτοβουλιών, περιπλέκοντας περαιτέρω τη διπλωματική προσπάθεια της Ουάσιγκτον να επιτύχει μια λειτουργική συμφωνία κατάπαυσης.
Οι επιπτώσεις της καθυστέρησης για τη διεθνή κοινότητα
Οι συνεχείς εμπλοκές και οι προφανείς στρατιωτικές σκοπιμότητες πίσω από τις καθυστερήσεις της Ρωσίας αναδεικνύουν τη δυσκολία επίτευξης βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία. Παράλληλα, οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν σημαντικά διλήμματα σχετικά με το πώς να συνεχίσουν διπλωματικά και πολιτικά σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο πεδίο αναμετρήσεων.
Με τον πόλεμο να φαίνεται ότι εισέρχεται σε μια νέα, επικίνδυνη φάση πολυμέτωπων επιθετικών επιχειρήσεων, η προοπτική της ειρήνης παραμένει μακρινή, χωρίς σαφή χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη συμφωνίας.
Καθώς ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται, τόσο σε επίπεδο στρατιωτών όσο και αμάχων, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις προσδοκώντας την εξεύρεση λύσης που μέχρι τώρα φαντάζει όλο και πιο πολύπλοκη και αβέβαιη.