Παρασκευή, 01 Μαρ, 2024
Μέλη της 52ης Ομάδας Πολιτικής Υποστήριξης της ONG ετοιμάζονται να εισέλθουν σε μια ζώνη ατυχήματος για να αξιολογήσουν τους εναπομείναντες κινδύνους με ένα ελαφρύ φουσκωτό σύστημα απολύμανσης (LIDS) στην Ανατολική Παλαιστίνη του Οχάιο, στις 7 Φεβρουαρίου 2023. (Εθνική Φρουρά του Οχάιο μέσω AP)

Οχάιο: Έξαρση εξανθημάτων αναφέρουν κάτοικοι μετά τον εκτροχιασμό τρένου στην Ανατολική Παλαιστίνη

Οι κάτοικοι που ζουν κοντά στο σημείο εκτροχιασμού του τρένου και της απελευθέρωσης τοξικών χημικών ουσιών κοντά στην Ανατολική Παλαιστίνη του Οχάιο παραπονέθηκαν για διάφορα προβλήματα υγείας από τότε που εκτυλίχθηκε το περιστατικό στις αρχές του μήνα, όπως εξανθήματα, πονοκεφάλους και άλλα προβλήματα. Έχουν δε εκφράσει την ανησυχία τους ότι αυτά τα νέα συμπτώματα μπορεί να συνδέονται με τα χημικά που κάηκαν ή απελευθερώθηκαν.

Ο εκτροχιασμός της 3ης Φεβρουαρίου ώθησε τους αξιωματούχους να ξεκινήσουν μια ελεγχόμενη απελευθέρωση και καύση διαφόρων χημικών ουσιών, καθώς επικαλέστηκαν ανησυχίες ότι τα υλικά αυτά θα εκραγούν και θα στείλουν θανατηφόρα θραύσματα. Οι χημικές ουσίες που μετέφερε η αμαξοστοιχία που διαχειριζόταν η Norfolk Southern περιλάμβαναν το τοξικό αέριο χλωριούχο βινύλιο, το οποίο εξαερώθηκε και κάηκε, απελευθερώνοντας ένα μεγάλο σύννεφο μαύρου καπνού που αιωρούνταν πάνω από την περιοχή για μέρες.

Ένα νέφος χημικών ουσιών από τον εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας εντοπίστηκε επίσης να κατευθύνεται προς τον ποταμό Οχάιο, αν και ορισμένοι περιβαλλοντικοί αξιωματούχοι του Οχάιο υποστηρίζουν ότι μπορεί να πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για επιβραδυντικές ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Άλλες χημικές ουσίες που μετέφερε το τρένο περιλαμβάνουν ακρυλικό βουτύλιο, οξικό μονοβουτυλαιθέρα αιθυλενογλυκόλης και ακρυλικό 2-αιθυλεξυλ, ανέφερε η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (pdf).

Οι κάτοικοι της Ανατολικής Παλαιστίνης ενημερώθηκαν ότι μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στις 8 Φεβρουαρίου. Έκτοτε, υπήρξαν αναφορές από ντόπιους για δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία τους, εν μέσω ξεχωριστών αναφορών για ζώα, συμπεριλαμβανομένων ψαριών και κοτόπουλων, που πέθαναν.

«Όταν επιστρέψαμε στις 10 του μηνός, τότε αποφασίσαμε ότι δεν μπορούμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας εδώ», δήλωσε στο CNN η κάτοικος της περιοχής Αμάντα Γκρέιτχαουζ, προσθέτοντας ότι στην περιοχή υπήρχε μια μυρωδιά που «μου θύμιζε διάλυμα για περμανάντ μαλλιών».

Περίπου 30 λεπτά αφότου επέστρεψε στο σπίτι της νωρίτερα αυτό το μήνα, εμφάνισε ναυτία και εξάνθημα, δήλωσε η Γκρέιτχαουζ στο δίκτυο. Το σπίτι της βρίσκεται περίπου ένα τετράγωνο από το σημείο εκτροχιασμού του τρένου.

«Όταν φύγαμε, είχα ένα εξάνθημα στο δέρμα μου στο χέρι μου και τα μάτια μου έκαιγαν για λίγες ημέρες μετά από αυτό», πρόσθεσε η Γκρέιτχαουζ, η οποία είπε ότι έχει δύο παιδιά προσχολικής ηλικίας.

«Η χημική μυρωδιά ήταν τόσο έντονη που μου προκαλούσε ναυτία», δήλωσε η Γκρέιτχαουζ. «Ήθελα απλώς να πάρω γρήγορα ό,τι χρειαζόμουν και να φύγω. Πήρα μόνο μερικά ρούχα, επειδή ακόμη και τα ρούχα μύριζαν χημικά και φοβάμαι να τα βάλω στα παιδιά μου».

Εικόνα μιας προειδοποιητικής ταινίας καθώς μέλη της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) (δεν απεικονίζονται) επιθεωρούν τον τόπο εκτροχιασμού τρένου με επικίνδυνα υλικά στην Ανατολική Παλαιστίνη του Οχάιο, στις 16 Φεβρουαρίου 2023. (Alan Freed/Reuters)

 

Μια άλλη ντόπια, η Κέιτλιν Σβαρτσβάελντερ, δήλωσε ότι η ίδια και ο φίλος της, ο Κρις, επέστρεψαν στο σπίτι τους στην Ανατολική Παλαιστίνη νωρίτερα αυτό το μήνα. Ένα εξάνθημα ξέσπασε σχεδόν αμέσως μετά την επιστροφή της, δήλωσε στο NewsNation.

«Γδύθηκα για να μπω στο ντους και είχα ένα εξάνθημα σε όλη την πλευρά του προσώπου μου και στις δύο πλευρές και σε όλο το στήθος μου», είπε η Σβαρτσβάελντερ και πρόσθεσε: «Ο φίλος μου ο Κρις είχε επίσης ένα εξάνθημα στην αριστερή του πλευρά και εννοώ ότι μέχρι αυτή τη στιγμή, αυτή τη στιγμή, έχω απλώς έναν πραγματικά χαμηλού βαθμού συνεχή πονοκέφαλο».

Ο Ντέιβ Άντερσον, ένας αγρότης στο κοντινό Νιου Γκαλιλέι της Πενσυλβάνια, δήλωσε στην Washington Post την περασμένη εβδομάδα ότι τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του είχαν ένα αίσθημα καψίματος στο στόμα, τη γλώσσα και τα χείλη περίπου μία ημέρα μετά τη συντριβή. Άλλα συμπτώματα που αναφέρθηκαν περιλαμβάνουν πρήξιμο της γλώσσας, ρινική καταρροή και υγρά μάτια.

Ο Άντερσον πρόσθεσε ότι «η γλώσσα μας εξακολουθεί να αισθάνεται σαν να έχει ζεματιστεί – σαν να ήπιες κάτι που ήταν πολύ ζεστό».

Αξιωματούχοι της EPA του Οχάιο, συμπεριλαμβανομένης της διευθύντριας Ανν Βόγκελ (αριστερά), περιηγήθηκαν στις 16 Φεβρουαρίου 2023 στις ζημιές στην Ανατολική Παλαιστίνη του Οχάιο. Οι κάτοικοι του χωριού του Οχάιο που ανατράπηκε από τον εκτροχιασμό μιας εμπορικής αμαξοστοιχίας ζητούν να μάθουν αν είναι ασφαλείς από τα τοξικά χημικά που χύθηκαν ή κάηκαν για να αποφευχθεί μια ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή. (Lucy Schaly/Pittsburgh Post-Gazette μέσω AP)

 

«Θα πάω στην Ανατολική Παλαιστίνη και θα πάρω ένα ποτήρι νερό και θα του ζητήσω να το πιει, γιατί δεν το πιστεύω», δήλωσε ο Ντέιβ Άντερσον, αγρότης στο κοντινό Νιου Γκαλιλέι της Πενσυλβάνια. Ο Άντερσον, ενάγων σε ομαδική αγωγή κατά της Norfolk Southern, δήλωσε ότι τα βοοειδή του άρχισαν να έχουν διάρροια μετά την καταστροφή.

Εκπρόσωπος του Ντεγουάιν δήλωσε στην Washington Post την περασμένη Πέμπτη ότι κανένας γιατρός δεν έχει δει ασθενείς που να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν την απελευθέρωση χημικών ως αιτία των συμπτωμάτων τους. «Συνήθως υπάρχει άλλη εξήγηση για αυτά τα συμπτώματα», συμπεριλαμβανομένων των κρυολογημάτων και της γρίπης, δήλωσε ο εκπρόσωπος Νταν Τίρνεϊ στην εφημερίδα, αν και δεν έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για τη δήλωση αυτή.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο διευθύνων σύμβουλος της Norfolk Southern, Άλαν Σο, επισκέφθηκε την Ανατολική Παλαιστίνη και υποσχέθηκε και πάλι να καθαρίσει τον τόπο του δυστυχήματος. Η εταιρεία του αντιμετωπίζει ήδη αρκετές ομαδικές αγωγές που συνδέονται με τον εκτροχιασμό.

«Ξέρω ότι υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα χωρίς απαντήσεις. Ξέρω ότι είστε κουρασμένοι. Ξέρω ότι ανησυχείτε», ανέφερε ο Σο σε δήλωσή του. «Δεν θα σας απογοητεύσουμε».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ