Πέμπτη, 08 Μαΐ, 2025
Το λογότυπο της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας (ICBC) εμφανίζεται σε ένα κτίριο στην οικονομική περιοχή της Σαγκάης στις 9 Απριλίου 2025. Hector Retamal/AFP

Οι 6 μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας αναφέρουν μείωση κερδών κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια

Η απώλεια κερδών στον τραπεζικό τομέα υποδηλώνει μια συνολική οικονομική επιβράδυνση, ακόμη και στασιμότητα, δήλωσε αναλυτής.

Οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας δημοσίευσαν εκθέσεις πρώτου τριμήνου με σημαντική πτώση τόσο στα έσοδα όσο και στα κέρδη.

Οι ειδικοί ανέφεραν ότι η πτώση των κερδών στον τραπεζικό κλάδο της Κίνας υποδηλώνει μια στασιμότητα της οικονομίας που είναι πιθανό να συνεχίσει να επιδεινώνεται καθώς οι επιπτώσεις του πολέμου δασμών μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών αρχίζουν να γίνονται αισθητές.

Οι έξι μεγάλες κινεζικές τράπεζες, οι οποίες είναι όλες κρατικές — Industrial and Commercial Bank of China, Agricultural Bank of China, Bank of China, China Construction Bank, Bank of Communications και China Postal Savings Bank — δημοσίευσαν τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου στις 29 Απριλίου. Συνολικά, τα καθαρά κέρδη τους που αποδίδονται στις μητρικές εταιρείες μειώθηκαν κατά 7,3 δισεκατομμύρια γιουάν (1 δισεκατομμύριο δολάρια) σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2024 — μια μείωση περίπου 2%.

Μεταξύ αυτών, η Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), ο μεγαλύτερος δανειστής στον κόσμο με βάση τα περιουσιακά στοιχεία, σημείωσε πτώση καθαρών κερδών 4% σε ετήσια βάση. Η Τράπεζα της Κίνας σημείωσε μείωση 2,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι έξι τράπεζες ανέφεραν συνολικά έσοδα 910,2 δισεκατομμυρίων γιουάν (125 δισεκατομμύρια δολάρια) στο πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας μείωση 13,9 δισεκατομμυρίων γιουάν (1,9 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ετήσια βάση.

Η ICBC είναι η μόνη μεγάλη κινεζική τράπεζα με έσοδα σε ένα τρίμηνο άνω των 200 δισεκατομμυρίων γιουάν (27,5 δισεκατομμύρια δολάρια), αν και αυτό αντιπροσωπεύει μείωση 3,2% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2024.

Η China Construction Bank ανέφερε έσοδα 190,07 δισεκατομμυρίων γιουάν (26,1 δισεκατομμύρια δολάρια), μειωμένα κατά 5,4% σε ετήσια βάση.

«Το πρώτο τρίμηνο του 2025, η παγκόσμια οικονομία δεν είχε ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική», ανέφερε η China Construction Bank στην έκθεσή της.

Από τον Ιανουάριο, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εμπλακεί σε έναν πόλεμο δασμών που έχει πλήξει σοβαρά τις εξαγωγές της Κίνας, επιδεινώνοντας την κινεζική οικονομία, η οποία βρισκόταν ήδη σε διαρκή επιβράδυνση.

Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν αναλύσεις πολλαπλών οργανισμών, αποδίδοντας την πτώση των κερδών του τραπεζικού τομέα σε διάφορους λόγους: συγκεντρωμένη ανατιμολόγηση δανείων που επιδείνωσε την πίεση του spread των επιτοκίων, επιβράδυνση του ρυθμού επέκτασης των περιουσιακών στοιχείων, αύξηση του συντελεστή φόρου εισοδήματος, εξασθενημένη υποστήριξη από προβλέψεις και αυξημένη μεταβλητότητα στα μη επιτοκιακά έσοδα.

Ο Χένρυ Γου, μακροοικονομολόγος από την Ταϊβάν, δήλωσε στην Epoch Times στις 2 Μαΐου ότι οι εταιρείες της ηπειρωτικής Κίνας έχουν σταματήσει να λαμβάνουν παραγγελίες εξαγωγών ως άμεσο αποτέλεσμα του πολέμου δασμών, «και η οικονομία και η μακροοικονομία της Κίνας έχουν περιέλθει σε ύφεση».

«Σε αυτήν την περίπτωση, οι δραστηριότητες των τραπεζών σίγουρα επηρεάζονται», δήλωσε ο Γου. «Αρχικά, ο σκοπός του τραπεζικού δανεισμού ήταν η δημιουργία διαφορών επιτοκίων, αλλά τώρα, η ζήτηση για κεφάλαια μπορεί να συρρικνωθεί απότομα. Πολλές εταιρείες δεν τολμούν πλέον να επενδύσουν και μπορεί να χρειαστεί να κλείσουν ή ακόμα και να χρεοκοπήσουν. Ως εκ τούτου, οι τραπεζικές δραστηριότητες έχουν συρρικνωθεί λόγω του πολέμου των δασμών. Και αυτό έχει επηρεάσει τη μακροοικονομία».

Ο Ταϊβανέζος οικονομολόγος Έντουαρντ Χουάνγκ δήλωσε ότι ο πόλεμος των δασμών θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στα κέρδη των κινεζικών τραπεζών κατά το δεύτερο τρίμηνο.

«[Η πτώση στο πρώτο τρίμηνο οφείλεται] στο γεγονός ότι η αγορά ακινήτων της Κίνας συνέχισε να μειώνεται, ολόκληρη η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, γεγονός που έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στα κέρδη των κινεζικών τραπεζών. Αυτό οφείλεται σε εγχώριους παράγοντες», είπε.

Αφού οι κινεζικές τράπεζες κατέγραψαν συρρίκνωση των κερδών, οι μετοχές τους υποχώρησαν.

Πεζοί περνούν δίπλα από μια πινακίδα που δείχνει τους αριθμούς του Δείκτη Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στις 8 Οκτωβρίου 2024. (Peter Parks/AFP μέσω Getty Images)

Ο Χουάνγκ είπε ότι τα κέρδη των τραπεζών και οι μετοχές δείχνουν αν η οικονομία μιας χώρας είναι καλή ή κακή, επειδή οι τράπεζες μεταφέρουν κεφάλαια σε όλους τους τομείς μιας χώρας.

«Εάν τα κέρδη των συστημάτων που μεταφέρουν κεφάλαια μειωθούν, τότε αυτό σημαίνει ότι η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται, και πρόκειται για μια συνολική επιβράδυνση», είπε.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της Κίνας για τον μεταποιητικό τομέα μειώθηκε στο 49 τον Απρίλιο, φτάνοντας σε χαμηλό 16 μηνών, καθώς τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι, αυστηροί δασμοί της κυβέρνησης Τραμπ στα κινεζικά προϊόντα.

Ο PMI αποτελεί δείκτη της επικρατούσας κατεύθυνσης των οικονομικών τάσεων στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών. Μια ένδειξη χαμηλότερη από 50 υποδηλώνει οικονομική συρρίκνωση.

Ο Χουάνγκ προβλέπει ότι οι εξαγωγές της Κίνας θα μειωθούν περαιτέρω το δεύτερο τρίμηνο και ότι η κινεζική οικονομία θα συνεχίσει να παρουσιάζει στασιμότητα.

«Όσο για το πόσο σοβαρή είναι η στασιμότητα μετά τον πόλεμο των δασμών, πιθανότατα μπορούμε να δούμε μια ένδειξη παρατηρώντας τα κέρδη των κινεζικών τραπεζών το δεύτερο τρίμηνο», είπε.

Ο Χουάνγκ προβλέπει επίσης ότι το κυβερνών Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας μπορεί να λάβει μέτρα όπως η μείωση των επιτοκίων και των συντελεστών υποχρεωτικών αποθεματικών για να αντιμετωπίσει την οικονομική επιβράδυνση.

«Για τους απλούς ανθρώπους, θα δουν μείωση των τραπεζικών τους επιτοκίων, και για τις τράπεζες, το περιθώριο κέρδους θα μειωθεί», είπε ο Χουάνγκ.

Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης, ο Γου είπε ότι «οι τράπεζες μπορεί να μην τολμήσουν να δανείσουν χρήματα από φόβο αθέτησης υποχρεώσεων και η πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών θα αρχίσει να συρρικνώνεται, γεγονός που θα προκαλέσει περαιτέρω ψύξη και επιδείνωση της μακροοικονομίας».

Όταν οι τράπεζες δεν δανείζουν χρήματα, «πολλές εταιρείες δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα προηγούμενα δάνειά τους και στη συνέχεια αθετούν τα δάνειά τους», είπε.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε